Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Ερμής Τρισμέγιστος ήταν το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες για τον σεληνιακό θεό των Αιγυπτίων Θωθ, προστατη και εμπνευστή της αστρολογίας και αλχημείας που ταυτίσθηκε με τον Ερμή της ελληνικής μυθολογίας. Ονομάσθηκε δε έτσι από το πλήθος των ανακαλύψεων που αποδίδονταν σ΄ αυτόν όπως της γλώσσας, του αλφαβήτου, γεωμετρίας, αριθμητικής, αστρονομίας, ιατρικής, γυμναστικής, χορού, μουσικής, γλυπτικής και πάντων των τεχνών και επιστημών ή ακόμα λόγω της τριπλής όπως πίστευαν ιδιότητάς του φιλοσόφου - ιατρού και βασιλέως. Αποτελούσε το σύμβολο της θείας διάνοιας, "ο ζων λόγος" όπως τον αποκαλούσαν, η ενσαρκωμένη σκέψη.

Στον "Τρισμέγιστον Ερμήν" αποδίδονται και πολλά ελληνικά συγγράμματα περί των οποίων εικάζεται ότι μεταφράσθηκαν από την αιγυπτιακή στην ελληνική επί των Πτολεμαίων. Μερικά δε που έχουν σωθεί φέρουν το όνομα του Ερμή του Τρισμέγιστου, θεωρούμενα μεταγενέστερα του 3ου μ.Χ. αιώνα και που γράφηκαν από τους Νεοπλατωνικούς. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

«Λόγος τέλειος» σε λατινική μετάφραση με την επιγραφή «Ασκληπιός» ή «Ερμού Τρισμέγιστου Ασκληπιός ήτοι περί φύσεως θεών διάλογος»,

«Ερμής Τρισμέγιστος Ποιμάνδρης»,

«Κυρανίδες» ως αποδίδονταν παλαιότερα οι Τυρανίδες, καθώς και άλλα συγγράμματα ιατρομαθηματικά, αστρονομικά κ.ά.

Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος έγινε γνωστός στη Δύση κατά την Αναγέννηση, όταν ο Μαρσίλιο Φιτσίνο μετάφρασε στα λατινικά το (ελληνικό) κείμενο των σωζόμενων γραπτών περί του θεού αυτού, γνωστών σήμερα ως Hermetica ή Corpus Hermeticum. Το κείμενο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους αλχημιστές και κρατούνταν μυστικό, κι έτσι η ετυμολογία της "ερμητικής γνώσης" και της λέξης "ερμητικός" προέρχεται από εδώ.

Γνωστότερο γραπτό που αποδίδεται στον Ερμή τον Τρισμέγιστο είναι ο Σμαραγδένιος πίνακας (emerald tablet). Τα γραπτά του Ερμή διδάσκονταν στους μύστες από τους Αιγυπτίους Ιερείς πολύ πριν από τον Πλάτωνα. Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η ηλικία τους, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι παλαιότερα της πυραμίδας του Χέοπα - τη οποία σημειωτέον ότι ο Χέοπας συντήρησε/αποκατάστησε το εξωτερικό της (συμφωνα με την επιγραφή με το όνομά του που βρέθηκε στην πυραμίδα), χωρίς να είναι γνωστό στην εποχή του ούτε ποιός ούτε πότε την έκτισε.

Οι αρχαίοι έλληνες που είχαν σπουδάσει και στην Αίγυπτο και αλλού ήταν γνώστες των γραπτών του Ερμή του Τρισμέγιστου, αλλα δεν μιλούσαν ανοικτά για αυτά, τηρώντας τους όρκους μυστικότητας των ιερέων-δασκάλων τους. Αρκετά σημάδια δείχνουν ότι τα ίδια γραπτά ή τουλάχιστο τμήματά τους ήταν γνωστά στους Ερμητικούς.


Ερμητικός τεκτονισμός

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Το πλήρες κείμενο του Hermetica, στα αγγλικά.

Ελληνική μυθολογία

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License