.
Η Αύγη κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν κόρη του Αλέου και της Νεαίρας και μητέρα εκ του Ηρακλή του Τηλέφου ο οποίος περισσότερο απ΄ όλους τους πολυπληθείς γιους του ήρωα έμοιαζε προς αυτόν. Τόσο το όνομα της μυθικής ηρωίδας όσο και του γιου της (Αύγη - Αυγή - Τηλε+φώς) όσο και η ομοιότητα του μύθου του Τηλέφου προς τον μύθο του Περσέα και του Οιδίποδα δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι τα ονόματα και οι μύθοι αυτοί ανάγονται σε πρώιμες παρατηρήσεις του Ηλίου, λεγόμενοι και μύθοι ηλιακών θεοτήτων.
Τα τραγικά επεισόδια του μύθου που προηγήθηκαν της αναγνώρισης μητέρας και γιου στην Τευθρανία, όπου η Αύγη μελετούσε να φονεύσει τον Τήλεφο μη θέλοντας να τον παντρευτεί, αλλά και ο Τήλεφος που σώθηκε από το φίδι που του έστειλαν οι θεοί, του οποίου η παρουσία χώρισε τη μάνα από τον γιο, αλλά και όταν επεχείρησε ο Τήλεφος να φονεύσει την Αύγη, όπου τη κατάλληλη στιγμή παρουσιάσθηκε ο Ηρακλής και αποκαλύφθηκε ο έρωτάς τους, ενέπνευσε και τους τρεις μεγάλους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας που δημιούργησαν τις τραγωδίες: τους "Μυσούς" ο Αισχύλος, τις "Αλωάδες" ο Σοφοκλής και την "Αύγη" ο Ευριπίδης καθώς και πλήθος άλλων καλλιτεχνών.
Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License