Στην ελληνική μυθολογία ο Αλεκτρυών ήταν νεαρός φίλος του θεού του πολέμου Άρη, αναφερόμενος σε σχέση με τον παρακάτω μύθο:
Επειδή ο Άρης διατηρούσε παράνομο ερωτικό δεσμό με την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, που ήταν παντρεμένη με τον Ήφαιστο, είπε στον Αλεκτρυώνα να στέκεται τη νύχτα σκοπός στην πόρτα του δωματίου, ώστε να τον προειδοποιεί όταν έβγαινε ο Ήλιος. Αλλά μια νύχτα ο Αλεκτρυών αποκοιμήθηκε και ο Ήλιος μπήκε με τις ακτίνες του στο δωμάτιο. Είδε έτσι τους εραστές να κοιμούνται μαζί και ειδοποίησε τον Ήφαιστο, ο οποίος τους έπιασε με ένα δίχτυ και τους εξέθεσε ενώπιον των θεών του Ολύμπου.
Ο Άρης, γεμάτος αγανάκτηση από την αμέλεια του Αλεκτρυόνα, τον μεταμόρφωσε στο ομώνυμο πουλί, δηλαδή τον κόκκορα.[1] Από τότε οι κόκκορες, όταν πλησιάζει η ανατολή του Ήλιου ποτέ δεν ξεχνούν και βιάζονται να την προαναγγείλουν με όλη τη δύναμη της φωνής τους.
Ας σημειωθεί ότι η λέξη αλεκτρυών, όπως και η λέξη αλκυών (πρβλ. «Αλκυονίδες ημέρες», οι ηλιόλουστες ημέρες τον χειμώνα), ως δασυνόμενες, ίσως είναι[2] παρεφθαρμένα παράγωγα της λέξεως Halaka, μιας από τις αρχαίες περσικές επικλήσεις/ονόματα του ήλιου.
Παραπομπές
Λουκιανού Περί του ενυπνίου, 3
Norman MacColl, επιμ. (1899). The Athenaeum: A Journal of Literature, Science, the Fine Arts, Music, and the Drama. J. Francis. σελ. 526.
Πηγές
Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 3
Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License