Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Η Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (γενν. 1977), πιο γνωστή ως Sadahzinia (Σανταζίνια), είναι ελληνίδα ράπερ, μέλος του hip-hop/low bap συγκροτήματος Active Member. Θεωρείται ως η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στην ελληνική χιπ χοπ σκηνή. Πέρα από τη μουσική ασχολείται και με τη συγγραφή παιδικών παραμυθιών.

Προέλευση ονόματος

To ψευδώνυμο Sadahzinia βγαίνει από τις λέξεις sad (λυπημένος στα αγγλικά), (j)ah (δημιουργία στα τζαμαϊκάνικα) και zinia, η ζίνια, το λουλούδι. Η σύνδεση αυτών των λέξεων δημιουργεί ένα λογοπαίγνιο ενός μύθου της Καραϊβικής που λέει ότι η ζίνια, είναι ένα λυπημένο λουλoύδι μα όταν ακούσει μουσική, ανθίζει και η ζωή αλλάζει για πάντα.

Μουσική διαδρομή

Η Sadahzinia αποτέλεσε από το 1994 μέλος της ομάδας παραγωγής Freestyle Productions των Active Member και έτσι ξεκίνησε την ενεργή ενασχόλησή της με τη hip-hop μουσική όντας μάλιστα η πρώτη γυναίκα της σκηνής στην Ελλάδα. Σύντομα ήρθε και η πρώτη της δισκογραφική συμμετοχή, συμμετέχοντας σε ένα τραγούδι (Σαν δάκρυα) στο άλμπουμ Το μεγάλο κόλπο των Active Member. Τα επόμενα χρόνια συνεχίζονται οι συμμετοχές της και σε άλλες κυκλοφορίες της Freestyle Productions, όπως ο επόμενος δίσκος των Active Member Από τον τόπο της φυγής και ο πρώτος δίσκος των Βαβυλώνα, Αρχή επί τέλους, ώσπου το 1998 κυκλοφορεί και ο πρώτος της προσωπικός δίσκος Άλλο ένα ψέμα. Ακολούθησαν 2 ακόμη προσωπικές δουλειές της, τα Ασημένια Άκρη και Στο χρώμα της στάχτης από την Warner ενώ τον Απρίλιο του 2003 ιδρύει μαζί με τον B.D. Foxmoor το ανεξάρτητο label 8ctagon. Από την 8ctagon κυκλοφορεί και ο 4ος προσωπικός της δίσκος, Η βουή και τα καμώματα. Το 2004 μαζί με τον DJ Booker γίνεται και επίσημα μέλος των Active Member, αφού μέχρι τότε είχε συμμετοχές σε όλους τους δίσκους τους καθώς και στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Το άλμπουμ Fiera είναι η πρώτη της κυκλοφορία ως μέλος του συγκροτήματος. Ακολούθησε το Blah-Blasphemy το 2005, ενώ τον Απρίλιο του 2006 κυκλοφόρησε η 5η της δισκογραφική δουλειά Πετρανάσα. Στις 4 Δεκεμβρίου έρχεται η νέα κυκλοφορία των Active Member, Σκιεράτσα, ένα συλλεκτικό boxset που περιείχε τα 3 νέα άλμπουμ του συγκροτήματος: Blah-Blasphemy 2, Βαθύσκιωτα και Άπνοια. Από τη σύνθεση του συγκροτήματος σε αυτή τη κυκλοφορία απουσιάζει ο DJ Booker, με το συγκρότημα να αποτελείται μονάχα από τους B.D. Foxmoor και Sadahzinia.

Συγγραφή παιδικών παραμυθιών και άλλες δραστηριότητες

Η Γιολάντα Τσιαμπόκαλου είναι από το 1999 πτυχιούχος της Αγγλικής Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Έχει από το 2000 ασχοληθεί με τη συγγραφή άρθρων στα περιοδικά Ονειρολόγιο και Πραξιά. Επιμελήθηκε το βιβλίο με τους στίχους του Β.D. Foxmoor από το 1993 μέχρι το 2000 και ανέκδοτες φωτογραφίες, "Χρέωσέ τα στη Φωτιά". Το Νοέμβριο του 2001 κυκλοφόρησε το παραμύθι "Η όμορφη Βασιλική - Μια Σταχτοπούτα απ' τη Ρωσία" από τις εκδόσεις Καστανιώτη και ένα χρόνο μετά ακολούθησε η κυκλοφορία του παραμυθιού της με τίτλο "Ο Κύριος Αλφάλφα", για την παρουσίαση του οποίου οργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων σε διάφορους χώρους (βιβλιοπωλεία, σχολεία, κλπ) όπου παρουσιάσε μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση γραμμένη από την ίδια. Έχει επίσης μεταφράσει από τα αγγλικά τη βραβευμένη σειρά παιδικών βιβλίων του Crockett Johnson ("Ο Χάρης και Mοβ Mαρκαδόρος", "Το Τσίρκο του Χάρη", "Το Tαξίδι του Χάρη στον Ουρανό"), το βιβλίο "Ο γύρος του κόσμου σε 80 παραμύθια" της Νίκολα Μπάξτερ και το έργο της Geraldine Mc Caughrean "Not the end of the world" (τιμημένο με το Whitbread Αward παιδικού μυθιστορήματος το 2004). Το καλοκαίρι του 2003 παρουσίασε στο Θέατρο Πέτρας, το γραμμένο από την ίδια θεατρικό έργο "Ο Μάγος της Φωτιάς" με συνοδεία ζωντανής συμφωνικής ορχήστρας και DJ (αφηγητής ήταν ο Γεράσιμος Γεννατάς). Έργο που την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και σε βιβλίο με εικονογράφηση από τον Στάθη. Άλλα παραμύθια της είναι τα "Ντιριγκόου - Ντιριμπάι" (που έχει μεταφραστεί και στα αλβανικά), "Άμα βάψεις το λαγό κόκκινο σαν το αυγό", "Αν κεράσεις παγωτό ένα γάτο χνουδωτό" και "Αν χαρίσεις του Αη Βασίλη ένα κόκκινο κοχύλι...".

Δισκογραφία

Προσωπική δισκογραφία

Άλμπουμ

* Άλλο ένα ψέμα (Warner/Freestyle Productions, CD, 1998
* Ασημένια Άκρη (WEA, CD, 2000)
* Στο χρώμα της στάχτης (WEA, CD, 2002)
* Η βουή και τα καμώματα (8ctagon, CD, 2003)
* Πετρανάσα (8ctagon, CD, 2006)

Singles, EP

* Χρέωσέ τα στη φωτιά (WEA, CD single, 2000)
* Μαγιάτικο (8ctagon, CD single, 2003)
* Recordings at Twinpeaks Studio (8ctagon, 10" vinyl, 2006)

Με τους Active Member

Συμμετοχές

* Το μεγάλο κόλπο (Warner, CD/2LP, 1995)
* Πρόσφυγας (Warner, maxi single, 1996)
* Από τον τόπο της φυγής (Warner, CD/2LP, 1996)
* Οι μύθοι του βάλτου (Warner, CD/2LP, 1998)
* Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες (Warner, CD, 2000)
* Live/Remix (Warner/Freestyle Productions, 2CD, 2000)
* Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου (Warner, CD/2LP, 2001)
* Πέρασμα στ' ακρόνειρο (Warner, CD, 2002)

Ως μέλος του συγκροτήματος

* Fiera (WEA, CD, 2004)
* Blah-Blasphemy (8ctagon, CD+DVD, 2005)
* Σκιεράτσα (8ctagon, 2006 – BoxSet περιορισμένης κυκλοφορίας με 3CDs)
o Blah-Blasphemy 2 (8ctagon, 2006 – 2LP, CD)
o Βαθύσκιωτα (8ctagon, 2006 – CD)
o Άπνοια (8ctagon, 2006 – CD)

Συμμετοχές και συλλογές

* Διάφοροι - Kramahoperrata (Warner/Freestyle Productions, CD, 1997)
* Βαβυλώνα - Παράφρων (ΕΜΙ, CD single, 1997)
* Βαβυλώνα - Αρχή επί τέλους (ΕΜΙ, CD/2LP, 1997)
* Βαβυλώνα - Κουαρτέτο των στοιχειών (ΕΜΙ, CD, 1999)
* B.D. Foxmoor - Στη χάση και στη φέξη (Warner, CD, 1999)
* Low Bap Sessions - Vol.1 (Freestyle Productions/WEA, CD, 1999)
* Διάφοροι - Kramahoperrata II (Warner/Freestyle Productions, CD, 2001)
* Brigada - Πυροκάμωτα (Warner/Freestyle Productions, CD, 2002)
* Διάφοροι - Sampleterra (8ctagon, CD, 2003)
* “Red Zone” – Umicah (8ctagon, CD/2LP, 2003)
* B.D. Foxmoor & Ramon present Low Bap Mix Tape Vol.1 (8ctagon, CD, 2003)
* Διάφοροι – Global hip hop (Manteca/Union Square Music, 2004)

Πηγές

* Βιογραφικό της Sadahzinia από το www.lowbap.com (ανακτήθηκε 21 Μαρτίου 2007)
* Βιογραφικό της Sadahzinia από το www.mic.gr (ανακτήθηκε 21 Μαρτίου 2007)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Έλληνες

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License