ART

.

Ο χλαμυδοφόρος νεανίας που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με αριθμό 246 είναι αρχαίο Ελληνικό γλυπτό που βρέθηκε στην Αθήνα το 1836.

Χλαμυδοφόρος νεανίας (*)

Είδος Τέχνης γλυπτό
Έτος κατασκευής 2ος αι.
Διαστάσεις 1,88 μ.
Μουσείο Εθνικό Αρχαιολογικό
Μουσείο
Αριθμός καταλόγου 246

Περιγραφή

Είναι από μάρμαρο της Πεντέλης. Λείπουν το μεγαλύτερο μέρος των άνω άκρων, της χλαμύδας, το δεξί πόδι από το γόνατο, η μύτη, το πηγούνι και μέρος του κρανίου. Το κεφάλι είχε σπάσει και επανατοποθετήθηκε. Το πάνω μέρος του σώματος είναι ελαφρώς κεκλιμένο μπροστά, τα πόδια σε διαστολή, με το αριστερό πρώτο. Το κεφάλι είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα επάνω, και προς τον αριστερό ώμο. Το δεξί χέρι είναι πίσω σε στάση βολής ακοντίου. Στο αριστερό του πόδι σώζεται τμήμα κορμού δέντρου, στο οποίο είναι προσκολλημένη μια φτερούγα, δείγμα ότι ο νεανίας φορούσε φτερωτούς σανδάλους. Ο νεανίας φοράει χλαμύδα που του καλύπτει τον αριστερό ώμο και μέρος της πλάτης.
Ερμηνεία

Το γυμνό σώμα είναι συμβολικό καλλιτεχνικό στοιχείο που ερμηνεύεται ως ηρωικό χαρακτηριστικό του νεανία. Η στάση των ποδιών συμβολίζει την ορμή και την πρόοδο, ίσως όμως και την ταχύτητα. Η όλη διάθεση του αγάλματος θυμίζει πολεμιστή ή κυνηγό. Έχει ερμηνευτεί ως Μελέαγρος ή Άδωνις. Τα φτερά στα πόδια επιτρέπουν την ερμηνεία του ως Περσέα, ή δρομέα Ερμή. Κατά μια άλλη εκδοχή έχουμε μπροστά μας τον Οδυσσέα που αρπάζει το Παλλάδιο ως μέρος κάποιου ρωμαϊκού συμπλέγματος που εικονίζει τη στιγμή της κατάληψης της Τροίας.
Ιστορική τοποθέτηση

Τα λεπτά χαρακτηριστικά και η μικρότερη του φυσικού κεφαλή δεικνύουν ότι το άγαλμα είναι βασισμένο σε κάποιο έργο του Λυσίππου, κατασκευάστηκε όμως στους ρωμαϊκούς χρόνους, όπως φαίνεται από τα πλαστικά χαρακτηριστικά των ματιών. Το πρότυπο ίσως να ήταν κάποιο χάλκινο άγαλμα του Ερμή. Χρονολογείται το 140 περίπου.
Πηγές

Παναγιώτης Καββαδίας (1849-1928), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (1890 - 1892). Γλυπτά του Εθνικού Μουσείου: Κατάλογος περιγραφικός. Εκ του τυπογραφείου Σ.Κ. Βλαστού. σελ. 201-202. Ανακτήθηκε την 21 Νοεμβρίου 2011.
Νικόλαος Καλτσάς: Sculpture in the National Archaeological Museum, Athens, The J. Paul Getty Museum, Los Angeles 2002 ISBN 0-89236-686-9, σελ. 348–349.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

φωτογραφικό υλικό του αγάλματος στον ιστότοπο Arachne

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License