Γεγονότα, Hμερολόγιο

.


Αρκάδι (Ατμόπλοιο) Ταχύ Ταχυδρομικό - Τροχήλατο Ατμόπλοιο



* Με χρήματα των Ελλήνων του Λονδίνου αγοράστηκε στην Αμερική για την κάλυψη των αναγκών της Κρητικής Επανάστασης το 1866.

* Ιδίου τύπου πλοία : ‘ΚΡΗΤΗ Ι’, ‘ΕΝΩΣΙΣ’, ‘ΑΡΚΑΔΙ’ και ‘ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ’.

* Εγκαίρως έφτασε στην Ελλάδα και αμέσως χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά προσφύγων, πυρομαχικών και εθελοντών για την ενίσχυση του αγώνα των επαναστατών.

* Πραγματοποίησε 12 ταξίδια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και έγινε θρυλικό για τα κατορθώματα του ώστε απέκτησε το όνομα σε Έλληνες και Τούρκους ‘Διαβολοβάπορο’ και ‘Σεϊταν’.

* Στο 13ο ταξίδι του με Κυβερνήτη τον Αγγελικάρα, στις 22/05/1867 και ενώ έφευγε από την Κρήτη, συνάντησε 4 τουρκικά πολεμικά πλοία που το καταδίωξαν μέχρι τα Αντικύθηρα όπου και το απέκλεισαν. Πριν η διαμαρτυρία της Ελληνικής Κυβέρνησης φέρει αποτέλεσμα ο Αγγελικαράς πέτυχε με κατάλληλους χειρισμούς να διασπάσει τα Τουρκικά πλοία και το ‘ΑΡΚΑΔΙ’ έπλευσε στη Σύρο για επισκευές του.

* Στις 06/08/1867 – το τελευταίο ταξίδι του με Κυβερνήτη τον Κουρέντη και ενώ ξεφόρτωνε στο λιμάνι Αγία Ρούμελη των Σφακίων Κρήτης ανακαλύφθηκε από τα Τουρκικά Πολεμικά πλοία και παρά τις προσπάθειες του αν διαφύγει εξαιτίας της επιμονής να ξεφορτώσει τα μεταφερόμενα υλικά, αναγκάστηκε να δώσει μάχη. Στην εξέλιξη της μάχης εβλήθη ο δεξιός τροχός και κινδύνευσε να αιχμαλωτισθεί. Ο Κυβερνήτης τότε κατέβασε την Ελληνική Σημαία, έστρεψε προς την ακτή και προσάραξε το πλοίο. Αφού αποβίβασε τα πολεμοφόδια και τα γυναικόπαιδα, έβαλε φωτιά. Οι Τούρκοι πλησίασαν το πλοίο, έσβησαν τη φωτιά και μετά το ρυμούλκησαν μέχρι τον Κεράτιο και το επεδείκνυαν σαν λάφυρο μεγάλου κατορθώματος.

* Συνολικός αριθμός αποστολών των πλοίων ‘ΑΡΚΑΔΙ’ ήταν 26 ταξίδια.


Χαρακτηριστικά

* Ταχύτητα 10 κόμβων.

* Οπλισμός 1 πυροβόλο ‘ΑΡΜΣΤΡΟΓΚ’.

* Ήταν εξοπλισμένο με 4 πυροβόλα ARMSTRONG και πλήρωμα του Υπαξιωματικούς και Ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License