.
Ο Αντισυνταγματάρχης είναι ανώτερος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Ξηράς. Ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη είναι ανώτερος του Ταγματάρχη και κατώτερος του Συνταγματάρχη. Οι αντίστοιχοι βαθμοί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό / Λιμενικό Σώμα είναι ο Αντιπλοίαρχος και στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ο Αντισμήναρχος.
Στους αγγλόφωνους στρατούς ο αντίστοιχος βαθμός καλείται Lt. Colonel (Lieutenant Colonel).
Στρατιωτική καριέρα
Οι Αντισυνταγματάρχες ξεκινούν ως απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων, φέροντας το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και συνήθως μετατίθενται σε κέντρα νεοσυλλέκτων. Μετά από χρόνια υπηρεσίας γίνονται Ταγματάρχες και αρχικά συνήθως εργάζονται σε Επιτελικά γραφεία. Γίνονται Διοικητές Τάγματος μόνον αφού περάσουν την Ανώτατη Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και κριθούν κατάλληλοι και σε σύντομο χρονικό διάστημα (το πολύ 1 έτος) μετά την τοποθέτησή τους στην θέση αυτή, γίνονται Αντισυνταγματάρχες (σε ηλικία τουλάχιστον 39 - 40 ετών) παραμένοντας Διοικητές Τάγματος.
Για τον λόγο αυτό, πρακτικώς η συντριπτική πλειοψηφία των Διοικητών Τάγματος φέρουν το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Πολύ σπάνια ενδέχεται να φέρουν βαθμό Ταγματάρχη και αυτό προσωρινά. Αντιθέτως οι Διοικητές Συντάγματος φέρουν πάντα βαθμό Συνταγματάρχη, ενώ οι Αντισυνταγματάρχες δεν είναι ποτέ Διοικητές Συντάγματος, σε καιρό ειρήνης. Σε καιρό πολέμου όμως, προάγονται αυτόματα σε Συνταγματάρχες. Επίσης στον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (καταλυτικός βαθμός) προάγονται και αξιωματικοί οι οποίοι προέρχονται από την Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ).
Διακριτικό
Το διακριτικό του Αντισυνταγματάρχη στον Ελληνικό Στρατό Ξηράς.
Το διακριτικό της στολής του Αντισυνταγματάρχη στον Ελληνικό στρατό είναι η χρυσή φλογοφόρος ροιά (= φλογοφόρος σφαίρα) με δύο αστέρια χρυσά, σε κάθετη διάταξη (σε κάθε επωμίδα) και μια σειρά χρυσής δάφνης στο γείσο του πηλήκιου της στολής εξόδου.
Ετυμολογία
Η λέξη Αντισυνταγματάρχης προέρχεται από το αντί + σύνταγμα + άρχω (διοικώ).
Διοίκηση Τάγματος
Από τη σύνθεση της λέξης υποδηλώνεται ότι πρόκειται για τον Υποδιοικητή του Συντάγματος, ενώ σε επίπεδο Τάγματος ο Αντισυνταγματάρχης είναι ο Διοικητής. Επίσης, υποδηλώνεται και το ότι σε καιρό πολέμου προάγεται αυτόματα σε Συνταγματάρχη.
Δείτε επίσης
Βαθμοί και διακριτικά των αξιωματικών του στρατού ξηράς των μελών του ΝΑΤΟ
Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License