ART

.

«Τα παιδιά της Νιόβης» είναι ενα τετράτομο μυθιστόρημα του συγγραφέα Τάσου Αθανασιάδη. Στο έργο του αυτό ο Αθανασιάδης περιγράφει τον τρόπο ζωής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μέσω του παραδείγματος της κλειστής κοινωνίας του Σαλιχλίου. Το έργο πιθανότατα έχει πάρει τον τίτλο του απο τον μύθο της Νιόβης.

Μέθοδος εξιστόρησης

Η εξιστόρηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο απο τον συγγραφέα,αλλά και σε πρώτο πρόσωπο από τον Στέργιο Αναστασιάδη. Άν και με την τοποθέτηση πολλών χαρακτήρων ο συγγραφέας τοποθετεί την ιστορία του έργου στο επίκεντρο,εντούτοις με την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο από τον μικρό Στέργιο μας δίνει μια πιο αθώα και αρκετές φορές αφελή και εγωιστική περιγραφή κάποιον γεγονότων με την οικογένεια του Σαρρή στο επίκεντρο. Τέλος σε αρκετά κεφάλαια του έργου,έχουμε περιγραφή κάποιων γεγονότων μέσα απο τις εγγραφές του Τρύφωνα Ιωαννίδη στο προσωπικού του ημερολογίου,που με τον ορθολογισμό του και τον ρόλο του στα περισσότερα γεγονότα ως παρατηρητή,βοηθάει τον αναγνώστη να εστιάσει στην ουσία των γεγονότων και να τα τοποθετήσει χρονικά. Η ιστορία του έργου αρχίζει την 26η Ιουνίου 1917,ενώ ο Τρύφωνας Ιωαννίδης αρχίζει τις ημερολογιακές εγγραφές του απο την 27η Ιουνίου 1917.

Στα δώδεκα κεφάλαια του πρώτου μέρους του έργου,περιγράφεται η ζωή ακριβώς πρίν την έλευση του Ελληνικού Στρατού στο Σαλιχλί.[1]

Στα δώδεκα κεφάλαια του δεύτερου μέρους του έργου,περιγράφεται η ζωή κατα την Ελληνική κατοχή ώς και την Καταστροφή της Σμύρνης.[2]

Στα οκτώ κεφάλαια του τρίτου μέρους (1ο έως 8ο) και στα επτά κεφάλαια του τέταρτου μέρους (9ο έως 15ο) του έργου,περιγράφεται η προσφυγική ζωή στην Ελλάδα μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Στον τρίτο τόμο υπάρχει αφιέρωση του συγγραφέα «’’Στίς αελιμνηστες αδελφές μου Στάσα,Αλέκα,Καλλιρόη’’».[3] [4]


Χαρακτήρες

Το έργο δέν έχει κάποιο βασικό πρωταγωνιστή. Υπάρχουν πολλοι χαρακτήρες,άλλοι με μικρό και άλλοι με μεγαλύτερο ρόλο στην πλοκή. Σχεδόν όλοι οι βασικοί χαρακτήρες εμφανίζονται στο πρώτο κεφάλαιο του πρώτου μέρους του έργου.

Οι βασικότεροι χαρακτήρες είναι:

* Μιχαλάκης Αναστασιάδης ή Σαρρής (Δημογέροντας),
* Στέργιος (Γιός Σαρρή),
* Ρόη (μικρή κόρη Σαρρή),
* Αλέξα (μεσαία κόρη Σαρρή),
* Τασώ (μεγάλη κόρη Σαρρή),
* Χρυσάνθη (γυναίκα Σαρρή),
* Εστρέφ Μπέης,
* Βασίλης Ωνάσης (Δημογέροντας και πρόεδρος της κοινότητας),
* Πάτερ Καλλίνικος,
* Διάκος Ιερώνυμος,
* Αρτίν (Αρμένης),
* Μεριέμ (κόρη Αρτίν),
* Γιώργης Πανταζόπουλος,
* Κοσμάς Μιχαηλίδης,
* Παντελιώ (η τρελή),
* Κωστής Σοφιανόπουλος (Δημογέροντας),
* Θεόφιλος (γιός Σοφιανόπουλου),
* Νιόβη (κόρη Σοφιανόπουλου),
* Ζαχαρίας (φίλος Θεόφιλου),
* Τρύφων Ιωαννίδης (αντιπρόσωπος ραπτομηχανών),
* Χατζής Αυγουστής (Δημογέροντας),
* Χατζής Λεοντής (Δημογέροντας),
* Αντώναγας (μουσταντίκης - εισαγγελέας),
* κα. Μαρία (δασκάλα Χρυσάνθης Σαρρίνας),
* Άνθιμος (άνδρας κας Μαρίας),
* Αγαμέμνων (γιός κας Μαρίας),
* Γιατρός Κόκκινος,
* Ιφηγένια (κόρη γιατρού Κόκκινου),
* Κοντογιαννάκης (φαρμακοποιός),
* Χαρμανταλού,
* Χαρίλαος (γιός Χαρμανταλούς),
* Μαντάμ Ζιζη,
* Βαχάν (Αρμένης),
* Ανούκ (γυναίκα Βαχάν),
* Γιατρός Σούνιος,
* Κυριάκος Τσαμπάζης (φαρμακοποιός)
* Τσάκιτζης (αρχιληστής)
* Ισμαήλ (ερημίτης).

Παραπομπές

1. ↑ Τάσος Αθανασιαδης (1988 α’ έκδοση). ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ - τόμος Α'. Εκάλη: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ. ISBN 978-96-0050-5887, 352 σελ..
2. ↑ Τάσος Αθανασιαδης (1988 α’ έκδοση). ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ - τόμος Β'. Εκάλη: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ. ISBN 978-96-0050-5894, 365 σελ..
3. ↑ Τάσος Αθανασιαδης (1995 α’ έκδοση). ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ - τόμος Γ'. Αθήνα: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ. ISBN 978-96-0050-6686, 477 σελ..
4. ↑ Τάσος Αθανασιαδης (1995 α’ έκδοση). ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ - τόμος Δ'. Αθήνα: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ. ISBN 978-96-0050-6693, 500 σελ..

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License