.
Το Τουμπεκί (τουρκ. tömbeki < ιταλ. tabacco) είναι ποικιλία καπνού που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά για τον αργιλέ. Το τουμπεκί έκοβε ο παρασκευαστής του, ο «ταμπής», σε πολύ μικρά κομμάτια. Ο βαθμός στον οποίο το «ψιλοέκοβε» φανέρωνε την τέχνη του, έτσι ώστε όσο πιο ψιλοκομμένο ήταν το τουμπεκί τόσο καλύτερη θεωρούνταν η ποιότητά του.
Εκφράσεις
Υπάρχουν διάφορες ερμηνίες για την προέλευση της έκφρασης «κάνε τουμπεκί» που σημαίνει σιώπα, βούλωστο.
Τον αργιλέ τον ετοίμαζαν οι «ταμπήδες» των καφενείων και επειδή αυτοί έπιαναν την κουβέντα και αργούσαν να τον προσφέρουν στον πελάτη, εκείνος με τη σειρά του φώναζε: «Κάνε τουμπεκί». Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, για να κόψει κάποιος το τουμπεκί ώστε να είναι καλύτερης ποιότητας, έπρεπε να το κόψει σε πάρα πολύ μικρά κομμάτια (σχεδόν κόκκους). Το γεγονός αυτό απαιτούσε να είναι στραμμένη μόνο εκεί η προσοχή του, οπότε λέγοντας σε κάποιον να κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο εννοούμε να κάνει όπως αυτός που ψιλοκόβει το τουμπεκί, δηλαδή απόλυτη ησυχία.
Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, μέσα στο χαρμάνι από το τουμπεκί ο «ταμπής» προσέθεται και μια δόση χασίς, με αποτέλεσμα αυτοί που κάπνιζαν τον αργιλέ να παρουσιάζουν χαρακτηριστική ηρεμία και σιωπή. Γενικά όσοι κάπνιζαν αργιλέ ήταν λιγομίλητοι και δεν τους άρεσε η φλυαρία.
Αναφορές σε τραγούδια
Χαρακτηριστικοί είναι οι, κάποτε απαγορευμένοι, στίχοι από το γνωστό τραγούδι του Γιώργου Μητσάκη Όταν καπνίζει ο λουλάς:
Όταν καπνίζει ο λουλάς
εσύ δεν πρέπει να μιλάς.
Κοίταξε τρι-γύρω οι μάγκες
κάνουν ό.., κάνουν όλοι τουμπεκί.
Παράγωγα
Από το «τουμπεκί» προέρχονται επίσης οι λέξεις Τουμπεκιάζω-ομαι, δηλαδή κάνω τον άλλο να σωπάσει ή σιωπώ και Τουμπεκάς, δηλαδή σιωπηλός κι επομένως «βαρύς».
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License