ART

 

.


Ως ωχαδερφισμός εννοείται η παθητική στάση κάποιου με σκοπό την αποφυγή των ευθυνών του ή του καθήκοντός του. Προέρχεται από τη φράση Ωχ αδερφέ! που δηλώνει αδιαφορία και αναλγησία για τα γενικότερα προβλήματα. [1]

Παραβάλλεται με τον όρο ζαμανφουτισμός, ο οποίος προέρχεται από τη γαλλική έκφραση je m' en fous (στα παλιά μου τα παπούτσια).[2] Η έκφραση αυτή, έγινε γνωστή στους Έλληνες πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν τα Γαλλικά ήταν η πιο κοινή ξένη γλώσσα στην Ελλάδα. Αργότερα μπήκε στο ελληνικό καθημερινό λεξιλόγιο και δηλώνει την ανεμελιά ή συνειδητή και αφ' υψηλού περιφρόνηση προς οτιδήποτε θα έπρεπε θεωρητικά να απασχολεί κάποιον[3].

Πληροφορίες

Παρόλο που ο ωχαδερφισμός μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ελληνικό κοινωνικό φαινόμενο, δεν διαφέρει από την κοινωνική οκνηρία η οποία παρατηρείται και σε άλλους λαούς και εποχές. Η ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με τα αποτελέσματά του στην οικονομική ζωή, το επίπεδο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, τα πολιτικά πιστεύω κτλ.

Στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνώνυμο του ωχαδερφισμού είναι η έννοια της λούφας. Αποτελεί άλλη μία έκφραση του φαινομένου της κοινωνικής οκνηρίας, αυτή την φορά στη στρατιωτική ζωή. Σε αντίθεση με τον ωχαδερφισμό, η λούφα συγκαλύπτεται, καθώς οι στρατιώτες είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους.
Αναφορές

Ζαμανφού είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού του Σάκη Μπουλά.

Δείτε επίσης

Κοινωνική οκνηρία

Πηγές

Γ. Μπαμπινιώτης, Λεξικό νέας ελληνικής γλώσσας, 1998, σ. 2030
Μείζον Ελληνικό Λεξικό, Τεγόπουλος Φυτράκης, Έκδοση 2004
Γ. Μπαμπινιώτης, Λεξικό νέας ελληνικής γλώσσας, 1998, σ. 708

Εκφράσεις
.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License