ART

Η Συνέλευση των Σαλώνων (15 Νοεμβρίου 1821 - 20 Νοεμβρίου 1821) αν και ήταν ιστορικό γεγονός που συνέβη στις αρχές της Επανάστασης του 1821 στη συνέχεια θεωρήθηκε ως μηδέποτε γενόμενη.

Ιστορική αναδρομή

Συγκεκριμένα με εισήγηση και προτροπή του Θεοδώρου Νέγρη συνήλθε στην Άμφισσα (τότε Σάλωνα) από 15 Νοεμβρίου μέχρι 20 Νοεμβρίου του 1821 συνέλευση πολιτικών προσώπων της Επανάστασης η οποία και συνέστησε τον αποκαλούμενο τότε Άρειο Πάγο της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας που εξέλεξε πληρεξούσιους (ως παραστάτες) για την Α΄ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου. Έτσι με το τρόπο αυτό καθιδρύθηκε τοπική αυτοδιοίκηση στην Ανατολική Ελλάδα με χαρακτήρα αντίρροπου της Κεντρικής Διοίκησης της Επανάστασης που υπήρχε στη Πελοπόννησο υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη.

Όμως τόσο οι πράξεις όσο και οι αποφάσεις της Συνέλευσης αυτής των Σαλώνων, που διασάλευαν επικίνδυνα την περαιτέρω ενότητα του Αγώνα, ακυρώθηκαν από την Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους, ως μηδέποτε γενόμενες.
Συμμετέχοντες

Μερικοί από τους 73 πληρεξούσιους[1] συμμετέχοντες ήταν οι[2]:

Ταλαντίου Νεόφυτος (πρόεδρος της συνέλευσης).[3]
Αλέξανδρος Αξιώτης[4]
Χατζηκυριαζής Αναγνώστου (Θεσσαλίας)
Ιωάννης Βυζούλας (Ζαγορίου και Μακεδονίας)
Άνθιμος Γαζής
Ιωάννης Γκούρας
Αδάμ Δούκας, (Θήβας)[5]
Γεώργιος Ιωάννου (Επανομής και Κασσάνδρας (Χαλκιδικής)).
Επίσκοπος Λιδορικίου Ιωαννίκιος
καπετάν Στεριανός Μαρίνος (από Γομάτι, Κασσάνδρας (Χαλκιδικής)).[6]
Βασίλειος Κάλκος (Αθηνών ή Σαλώνων).
Κεφαλάς ο Ολύμπιος
Γρηγόριος Κωνσταντάς
Θεόδωρος Νέγρης (Ζητουνίου και Μενδενίτσας )[7]
Ζαχαρίας Παναγιωτίδης (Σκοπέλου)[8]
Ιωάννης Σκανδαλίδης (Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας).
Αθανάσιος Σκουρτανιώτης

Παραπομπές

Βουλή των Ελλήνων, Συνέλευση των Σαλώνων
«Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος», Ανδρέου Ζ. Μαμούκα Αρχειοθετήθηκε 2011-09-19 στο Wayback Machine., Τόμος Β', Πειραιάς, Τυπογραφία Ηλίου Χριστοφίδου, Η αγαθή τύχη, 1839, σελ. 84-85 (από τα Πρακτικά της Συνέλευση των Σαλώνων, 17 Νοεμβρίου 1821 του Οργανισμού της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας)
Γούδας Αθανάσιος, Βίοι Παράλληλοι ..., τ. Α', Κλήρος. σελ. 401. Ο Νεόφυτος απηύθυνε προς την Συνέλευση προτρεπτική ομιλία όπου αιτιολογεί και ευλογεί την Επανάσταση.
Πάντειον Πανεπιστήμιο, Αξιώτης Αλέξανδρος
Οικογένεια Δούκα, Ζώτου ή Ζώτογλου
«"Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος", Ανδρέου Ζ. Μαμούκα, Τόμος A', Πειραιάς, Τυπογραφία Ηλίου Χριστοφίδου, Η αγαθή τύχη, 1839, σελ. 79 - 86 (από τα Πρακτικά της Συνέλευση των Σαλώνων, 17 Νοεμβρίου 1821 του Οργανισμού της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2011.
"Νέγρης Θεόδωρος, (Κωνσταντινούπολη, 1790 – Ναύπλιο, 1824)," Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού (Οκτωβρίου 2, 2009).
Βουλή των Ελλήνων-Ίδρυμα Εθνικών Μελετών, Παναγιωτίδης Ζαχαρίας

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License