.
Ο Πρώτος Μεσσηνιακός Πόλεμος, ήταν ο πρώτος πόλεμος μεταξύ των Μεσσήνιων και των Σπαρτιατών. Ξεκίνησε το 743 π.Χ. και τελείωσε το 724 π.Χ..
Αίτια
Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στο ξεκίνημα του πολέμου. Η μία προέρχεται από τους Μεσσήνιους και η άλλη από τους Σπαρτιάτες. Και των δύο εκδοχών όμως τα αίτια, μάλλον ήταν απλά αφορμές, καθώς ο Μεσσηνιακός και ο Σπαρτιατικός στρατός προετοιμάζονταν χρόνια πριν την εκδήλωση του πολέμου.
Σπαρτιατική εκδοχή
Στα σύνορα της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, (στην περιοχή Βόλιμνος της σημερινής Αρτεμισίας Καλαμάτας), υπήρχε ο ναός της θεάς Λιμνάτιδας Αρτέμιδας, όπου κάθε χρόνο γίνονταν ετήσιες γιορτές στις οποίες συμμετείχαν Μεσσήνιοι και Σπαρτιάτες.
Οι Σπαρτιάτες υποστήριξαν, πως το 768 π.Χ. κατά τη διάρκεια της γιορτής[1], κάποιοι Μεσσήνιοι απήγαγαν τις νεαρές Σπαρτιάτισες ιέριες του ναού και σκότωσαν τον βασιλιά της Σπάρτης Τήλεκλο.
Μεσσηνιακή εκδοχή
Η εκδοχή των Μεσσηνίων διαδραματίζεται στην ίδια γιορτή. Οι Μεσσήνιοι υποστήριξαν πως οι Σπαρτιάτες είχαν από καιρό επεκτατικά σχέδια προς τη Μεσσηνία και κατά τη γιορτή της Αρτέμιδας σχεδίασαν να σκοτώσουν τους Μεσσήνιους άρχοντες και βασιλιάδες, στέλνοντας μερικούς νεαρούς Σπαρτιάτες, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με γυναικεία ρούχα και στολίδια, στο στρατόπεδο των Μεσσηνίων. Κάποιος όμως από τους Μεσσήνιους αντιλήφθηκε την παγίδα και το αποτέλεσμα ήταν οι νεαροί άνδρες, μαζί με τον Τήλεκλο, να σκοτωθούν στη συμπλοκή.
Ο Παυσανίας υποστήριξε πως η εκδοχή των Μεσσηνίων ήταν πιο βάσιμη[2]. Σταδιακά δημιουργήθηκε μίσος μεταξύ των δύο λαών.
Ο πόλεμος
Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει πόλεμος μετά από 25 χρόνια, το 743 π.Χ. μετά την αιφνιδιαστική νυχτερινή επίθεση των Σπαρτιατών στην Άμφεια[3]. Οι Μεσσήνιοι οχυρώθηκαν και ενίσχυσαν στην Ιθώμη, και ζήτησαν χρησμό από τους Δελφούς. Ο χρησμός έλεγε πως έπρεπε να θυσιαστεί μια παρθένα κοπέλα για να μείνουν ασφαλείς, με αποτέλεσμα ο Αριστόδημος να θυσιάσει την κόρη του.
Οι Σπαρτιάτες, μαθαίνοντας για την θυσία αυτή, φοβούμενοι, έμειναν για αρκετά χρόνια μακριά από την Ιθώμη. Τελικά όμως επιτέθηκαν και σκότωσαν τον ηγέτη της Μεσσηνίας. Ο Αριστόδημος έγινε νέος βασιλιάς της Μεσσηνίας και οδήγησε το στρατό του σε μια επίθεση ενάντια στους Σπαρτιάτες, κάνοντάς τους να υποχωρήσουν πίσω στη Λακωνία. Οι Σπαρτιάτες κατέληξαν πως έπρεπε να ζητήσουν και αυτοί χρησμό από τους Δελφούς. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει η Ιθώμη και οι Μεσσήνιοι, είτε να καταφύγουν σε άλλες περιοχές, είτε να υποδουλωθούν[4].
Κληρονομιά
Περίπου 40 χρόνια αργότερα, μια έξεγερση των Μεσσήνιων, οδήγησε στο Δεύτερο Μεσσηνιακό Πόλεμο.
Υποσημειώσεις
↑ Pausanias, tr. W.H.S. Jones and H.A. Ormerod (1918) Description of Greece. Robert Hale Ltd., London, Book 4, IV, 1-3.
↑ Σπάρτη: Οι Μεσσηνιακοί Πολέμοι, Εκδόσεις Στρατίκη, σελ. 26
↑ Xanthippos, Demetrios. (2003 Jun.6) The First Messenian War. Ancient Worlds.
↑ Smith, William. (2000 March, 01). Early History of Peloponnesus and Sparta to the end of the Messenian Wars, B.C. 668. A Smaller History of Ancient Greece (chapter IV, pg 10).
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License