Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Η Προσωρινή Κυβέρνησις της Ελλάδος (1862) (από τις 11 Οκτωβρίου 1862 - μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 1863) ήταν η επαναστατική κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία μετά την έξωση του Όθωνα και απομάκρυνση της Κυβέρνησης Ιωάννη Κολοκοτρώνη. Την αποτελούσαν οι Δημήτριος Βούλγαρης, Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Βενιζέλος Ρούφος. Ο Κανάρης είχε πεισθεί με δυσκολία να συμμετάσχει, ενώ ο Ρούφος ήταν απών στην Πάτρα, έτσι η εξουσία ήταν στα χέρια του Δημητρίου Βούλγαρη.


Σύσταση

Την κυβέρνηση αποτελούσαν οι:

* Τάτσης Μαγγίνας, Υπουργός επί των Οικονομικών[1]
* Θ. Δ. Ζαΐμης, Υπουργός επί των Εσωτερικών
* Α. Κουμουνδούρος, Υπουργός επί των Δικαιοσύνης
* Δ. Μαυρομιχάλης, Υπουργός επί των Στρατιωτικών
* Επ. Δεληγιώργης, Υπουργός επί της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως
* Β. Νικολόπουλος, Υπουργός επί των Εκκλησιαστικών
* Α. Διαμαντόπουλος, Υπουργός επί των Εξωτερικών
* Δημήτριος Καλλιφρονάς, Υπουργός επί των Ναυτικών

Στις 7 Φεβρουαρίου 1863, η Κυβέρνηση έχασε την υποστήριξη του Κανάρη και των υπουργών της Κουμουνδούρου, Μαυρομιχάλη, Δεληγιώργη και Ζαΐμη.

Την επόμενη μέρα, στις 8 Φεβρουαρίου ο Δ. Βούλγαρης και ο Β. Ρούφος όρισαν ως υπουργούς τους Α. Λόντο επί των Εσωτερικών, Ε. Κεχαγιά επί των Οικονομικών, Α. Μίχο επί των Στρατιωτικών και προσωρινώς των Ναυτικών, Π. Καλλιγά επί των Εξωτερικών και Ζ. Βάλβη επί της Δικαιοσύνης. Η θητεία τους κράτησε μια ημέρα, δεδομένου ότι στις 9 Φεβρουαρίου η Β' Εθνική εν Αθήναις Συνέλευση αποφάσισε να αναλάβει η ίδια την εκτελεστική εξουσία «μέχρι της αποφάσεως περί νέας Κυβερνήσεως», με πρόεδρο τον Α. Μωραϊτίνη (αντιπρόεδρο της συνέλευσης) (Κυβέρνηση Μωραϊτίνη 1863).

Έργο της κυβέρνησης

Η επαναστατική κυβέρνηση εξανάγκασε τον Όθωνα να φύγει από την Ελλάδα και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές με σκοπό της εκλογής εθνοσυνέλευσης.

Η νέα κυβέρνηση εξέδωσε εκλογικό νόμο στις 23ης Οκτωβρίου 1862 που τροποποίησε τον εκλογικό νόμο της 18 Μαρτίου 1844. Προκήρυξε τις εκλογές του 1862 και τις υλοποίησε στις 24-27 Νοεμβρίου 1862. Από τις εκλογές αυτές προέκυψαν οι πληρεξούσιοι που έλαβαν μέρος στη Β' Εθνική εν Αθήναις Συνέλευση.

Πηγές

* Τα μετά τον Όθωνα : ήτοι ιστορία της μεσοβασιλείας και της βασιλείας Γεωργίου του Α'. (1862-1898) / Τρύφωνος Ε. Ευαγγελίδου, Εν Αθήναις, Εκδοτικόν Κατάστημα Γεωργίου Δ. Φέξη, 1898.


Αναφορές

1. ↑ Στο κείμενο του βιβλίου «Τα μετά τον Όθωνα» αναφέρεται ως Γ. Μαγγίνας, αλλά πρόκειται για τον Τάτση Μαγγίνα όπως φαίνεται στον επικήδειο λόγο προς τιμήν του ΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΕΙΣ ΤΑΤΣΗΝ ΜΑΓΓΙΝΑΝ Εκφωνηθείς εν τω ιερώ ναώ της Μητροπόλεως την 18 Νοεμβρίου 1880 Νικόλαος Σαρίπολος

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License