Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε απο την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη την 1 Σεπτεμβρίου 1946, σύμφωνα με το από 27/30 Ιουνίου 1946 Δ΄ Ψήφισμα της Βουλής, "δι΄ ού ελευθέρως θέλει αποφανθή ο Λαός περί της επανόδου της Α.Μ. του Βασιλέως Γεωργίου Β΄ εις την Ελλάδα προς αυτοπρόσωπον ανάληψιν της ασκήσεως των κατά το ισχύον Σύνταγμα αρμοδιοτήτων αυτού". Οι επιλογές ήταν τρείς: υπέρ ή κατά της επανόδου του Βασιλιά και υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ απείχε από τις βουλευτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946, αλλά συμμετείχε στο δημοψήφισμα.

Η Εθνική Πολιτική Ένωση των Γ.Παπανδρέου, Σοφ. Βενιζέλου και Π. Κανελλοπούλου και οι Φιλελεύθεροι του Θ. Σοφούλη είχαν ταχθεί υπέρ της Αβασιλεύτου ή κατά της επανόδου, δήλωσαν όμως ότι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα. Στην ουσία, όχι ανοιχτά, λόγω της ταραγμένης περιόδου (Εμφύλιος Πόλεμος), τα κεντρώα κόμματα για λόγους αρχής ψήφιζαν Αβασίλευτη αλλά δεν έκαναν μεγάλη εκστρατεία υπέρ της.

Υπέρ της επανόδου είχαν εκδηλωθεί το Λαϊκό Κόμμα και όσοι είχαν συνεργασθεί μαζί του στις βουλευτικές εκλογές της 31 Μαρτίου 1946.

Το δημοψήφισμα διεξήχθη με ομαλότητα σε όλη τη Χώρα. Ο κίνδυνος μήπως υπάρξουν περιφέρειες, όπου θα καθίστατο αδύνατη η διεξαγωγή του και θα εχρειάζετο επανάληψη την επόμενη εβδομάδα, είχε αποφεύχθει.

Το αποτέλεσμα ήταν 69% των ψήφων, υπέρ της επανόδου του Γεωργίου Β΄. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο Γεώργιος Β΄ έλαβε από 80% έως 97%, ενώ στις πόλεις ψήφισαν κατά της επανόδου του. Στην Κρήτη σημειώθηκε ποσοστό 70% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας[1]. Η αποχή δεν υπερέβη το 15%.

Αποτελέσματα

Δημοψήφισμα 1946 Ψήφοι (%)
Υπέρ της Επανόδου του Γεωργίου Β΄ 69,00
Κατά της Επανόδου του Γεωργίου Β΄ 20,00
Υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας 11,00
Σύνολο 100,00

Σημειώσεις

1. ↑ Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα, Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, Εκδόσεις Καρανάση, Αθήνα 1974 ISBN 960-14-1237-9


Επιπλέον ανάγνωση

* Φωτιά και Τσεκούρι, Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα, Εστία 1976.

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License