Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Το "Πάριο Χρονικό", ή στη νεοελληνική Χρονικό της Πάρου είναι αρχαίο Ελληνικό επιγραφικό κείμενο που βρέθηκε σε μια επιτύμβια στήλη, καλούμενη και "οξώνιον μάρμαρον" και εξιστορεί γεγονότα και χρονολογίες, του ελλαδικού χώρου, από το 1581 π.Χ. μέχρι το 264 π.Χ.. Ονομάστηκε έτσι επειδή βρέθηκε στην Πάρο.

Αποτελείται από τρία τμήματα, δυο από τα οποία αγόρασε στην Σμύρνη ο Thomas Howard, κόμης του Αρουνδελίου. Οι επιγραφές αποκρυπτογραφήθηκαν από τον John Selden και δημοσιεύθηκαν μαζί με τις επιγραφές των Αρουνδελιανών μαρμάρων. Ένα από αυτά τα δύο τεμάχια έχει εξαφανιστεί. Ένα περαιτέρω τρίτο τεμάχιο, που αποτελεί την βάση της επιτύμβιας στήλης και φέρει το τελευταίο απόσπασμα του κειμένου, βρέθηκε στην Πάρο το 1897 και εκτίθεται σήμερα στο μουσείο.

Το δε κείμενο και από τα τρία τεμάχια έχει διασωθεί.

Μορφή του κειμένου

Το κείμενο έχει τη μορφή:

Αφ'ου (Από όταν) / περιγραφή γεγονότος / έτη ΧΧΧΧΧ (πέρασαν ΧΧΧΧΧ έτη) άρχοντος Αθηνήσι ΟΝΟΜΑ (όταν άρχοντας των Αθηνών ήταν ο ....)

Παραδείγματα:

(από τις πρώτες καταχωρήσεις)

Αφ' ου δίκη Αθήνησι εγένετο Άρει και Ποσειδώνι υπέρ Αλλιροθίου του Ποσειδώνος, και ο τόπος εκλήθη Άρειος Πάγος, έτη ΧΗΗΓΔΠΙΙΙ[1] (1268), βασιλεύοντος Αθηνών Κραναού

(από τις τελευταίες καταχωρήσεις)

Αφ' ου Αλέξανδρος Φοινίκης και Κύπρου και Αιγύπτου εκυρίευσε, έτη ΓΔΠΙΙΙΙ [1](69), άρχοντος Αθήνησι Νικοκράτους
Αξιολόγηση του Χρονικού της Πάρου

Οι σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν ως βασική προϋπόθεση της επιστήμης τους το διαχωρισμό μύθου και ιστορίας.[2] Παράλληλα, συμφωνούν πως το Πάριο Χρονικό δεν διαχωρίζει το μύθο με την ιστορία.[3] Φυσικά, το Χρονικό της Πάρου δεν αναφέρει μόνο μυθολογικά γεγονότα, είναι όμως χαρακτηριστική η έμφασή του στα γεγονότα της Ηρωικής Εποχής. Αποτελεί, επομένως, εξαιρετικά προβληματική ιστορική πηγή, γι αυτό και έχει ουσιαστικά παραμεληθεί από τη σύγχρονη ιστορική επιστήμη.[4] Μπορεί όμως να χρησιμεύσει, ως πρόσθετη πηγή, σε προβλήματα επαλήθευσης, κατά τον ίδιο τρόπο που η (καθολικά θεωρούμενη ως αναξιόπιστη) Historia Augusta ή οι τελείως εμπαθείς βυζαντινοί εκκλησιαστικοί χρονογράφοι του Μεσαίωνα μπορούν να βοηθήσουν στην επαλήθευση γεγονότων από άλλες πηγές. Πολλά μπορούν να ειπωθούν πάνω στο θέμα, αλλά η αξία του είναι κυρίως βοηθητική, σε ότι αφορά τα ιστορικά ή πρωτο-ιστορικά (πχ Τρωικός πόλεμος) γεγονότα, και επίσης είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο έβλεπαν οι αρχαίοι την ιστορία των προγόνων τους.

Αναφορές

↑ 1,0 1,1 Με Γ έχει παρασταθεί άλλο σύμβολο που υπάρχει στο κείμενο και μοιάζει με το Γ
↑ Lowelll Edmunds, επιμ. (1990). Approaches to Greek myth. JHU Press. σελ. σ. 91. ISBN 0801838649.
↑ Peter Green, επιμ. (1997). The Argonautika of Apollonios Rhodios. University of California Press. σελ. σελ. 30 και σελ 14-15. ISBN 0520076877.
↑ Katherine Clarke, επιμ. (2008). Making time for the past: local history and the polis. Oxford University Press. σελ. σ. 219. ISBN 019929108X.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Εικόνες και το κείμενο του χρονικού
Τυπογραφημένη έκδοση του Χρονικού της Πάρου: Felix Jacoby (1876-1959) (1904) (στα αρχαία Ελληνικά με επεξηγήσεις στα Γερμανικά). Das marmor Parium. Βερολίνο: Weidmann. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2009.
Τυπογραφημένη έκδοση του Χρονικού της Πάρου: Joannes Flach (1884) (στα αρχαία Ελληνικά με έναν πρόλογο στα Λατινικά). Chronicon Parium. Τύμπιγκεν: Philologischer Verlag Franz Fues. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2009.
Τυπογραφημένη έκδοση του Χρονικού της Πάρου και μελέτη περί της γνησιότητας του κειμένου: Joseph Robertson (1726-1802) (1788) (στα αρχαία Ελληνικά με μετάφραση και μελέτη στα Αγγλικά). The Parian chronicle, or The chronicle of the Arundelian marbles; with a dissertation concerning its authenticity. Λονδίνο: J. Walter. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2009.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Parian Chronicle της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License