Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Η λέξη Αβανιά ήταν μια πολύ διαδεδομένη λέξη που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες επί τουρκοκρατίας με την κυριολεκτική σημασία την αρπαγή περιουσίας μετά όμως από συκοφαντία ή ψευδή μήνυση. Πρόκειται γενικά για λέξη άγνωστης προέλευσης με ίσως κάποια πιθανότητα εκ της εβραϊκής γλώσσας.

Η αβανιά είχε ιδιαίτερα αναπτυχθεί επί τουρκοκρατίας σε βάρος του υπόδουλου Ελληνισμού ως ένας χονδροειδής νομιμοφανής τρόπος αρπαγής των περιουσιακών αγαθών των Ελλήνων, από τους Τούρκους, που πολλές φορές έφθανε ακόμα και στον αφανισμό τους από εκδίκηση. Η ανάπτυξη της αβανιάς οφείλονταν κυρίως αφενός μεν στις αρπακτικές διαθέσεις των Τούρκων, αφετέρου δε και στη πλήρη ατιμωρησία των αποκαλυπτομένων στη συνέχεια συκοφαντών, που λόγω της ανικανότητας της τότε οθωμανικής ποινικής νομοθεσίας δεν καταδίωκε στη συνέχεια αυτούς.

Συνηθέστερος τρόπος άσκησης της αβανιάς ήταν η καταγγελία κάποιου Έλληνα ενώπιον των τότε Αρχών για οποιοδήποτε αδίκημα, περισσότερες φορές φανταστικό παρά πραγματικό, όπου ακολουθούσε η καταδίκη του και η δήμευση της περιουσίας του. Συνηθέστερα όμως αυτή καθαυτή η καταγγελία αποτελούσε τρόπο εκβιασμού κατά του κατηγορουμένου ο οποίος προκειμένου ν΄ αποφύγει μια επικίνδυνη δίκη δέχονταν ασμένως να καταβάλλει σημαντικό χρηματικό ποσό στον (υπόψη) μηνυτή ή ακόμα και στον δικαστή (καδή).

Πολλά είναι τα παραδείγματα της αβανιάς που εφαρμόστηκαν στα χρονικά της μακραίωνης δουλείας του Ελληνισμού. Οι Τούρκοι την εποχή εκείνη δεν απέφυγαν να την εφαρμόσουν ακόμα και στους κορυφαίους Έλληνες, δεδομένου ότι και Πατριάρχες ακόμα είχαν υποστεί τις συνέπειες της αβανιάς. Σήμερα η λέξη αυτή δεν χρησιμοποιείται πλην όμως ως έννοια όμοιας πράξης όχι σπάνια βλέπει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας με άλλες σύγχρονες δημώδεις ονομασίες, (π.χ. εκβιασμός, φακελάκι, λάδωμα, κ.λπ.).
Πηγές

"Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τ.1ος, σ.22

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License