.
Με τον όρο γαμήλια φορεσιά της Λευκίμμης αναφέρεται η νυφική ενδυμασία που καθιερώθηκε κατά τα παλιότερα χρόνια στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας.
Περιγραφή
Η γαμήλια φούστα της νύφης η οποία αργότερα χρησίμευε ως επίσημη που φοριόταν στις γιορτές αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις, είχε πιέτες στο πίσω μέρος και στα πλάγια. Στο μπροστινό μέρος ήταν ίσια γιατί από πάνω φοριόταν η ποδιά. Η συγκεκριμένη φούστα ονομαζόταν άμπιτο, καρπέττα ή βελέσι.[1] Η ποδιά της νυφικής ενδυμασίας της Λευκίμμης είχε ως βάση τον ταφτά σε διάφορα χρώματα ενώ από πάνω της στερεωνόταν με μια κόκκινη κορδέλα το κεντημένο λευκό τούλι. Πάνω στο τούλι τοποθετούνταν κορδέλες διαφόρων χρωμάτων, κεντημένα λουλούδια και λεπτά σιρίτια σε ποικίλους σχηματισμούς, φούντες και άλλες κορδέλες.[2]
Όσον αφορά το στηθόδεσμο, σε αντίθεση με την καθημερινή ενδυμασία όπου χρησιμοποιούσαν ένα λεπτό ύφασμα από λινό, η γαμήλια φορεσιά διέθετε στηθόδεσμο από τούλι ή μετάξι. Εκεί, τοποθετούσαν κατά τις επίσημες περιστάσεις τα χρυσαφικά τους,[3] τα οποία στερεώνονταν στη λεγόμενη μπουστίνα, ένα είδος πλατύ πρόσθετου γιακά που ήταν εξάρτημα της νυφικής ενδυμασίας.[4]
Απαραίτητο εξάρτημα της νυφικής φορεσιάς ήταν το λεγόμενο τζιπούνι ή κοτολί, ένα γιλέκο[5] φτιαγμένο από βελούδο με φαρδιές χρυσές φάσες. Ήταν κεντημένο με χρυσή στολή δεξιά και αριστερά από το μπούστο και ήταν περίτεχνα στολισμένο. Τα χρώματά του ποίκιλαν, με το κόκκινο, το μπλε, το βυσσινί και το θαλασσί να κυριαρχούν ενώ σπανιότερα χρησιμοποιούταν και μαύρο ύφασμα.[6]
Παραπομπές
«Ιόνιο Πανεπιστήμιο: 097. Στολή Λευκίμμης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2015.
«Ιόνιο Πανεπιστήμιο:182. Νυφιάτικη ποδιά Λευκίμμης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2015.
«Ιόνιο Πανεπιστήμιο: 094. Στηθόδεσμος με κοσμήματα Λευκίμμης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2015.
«Λύκειο Ελληνίδων: Μπουστίνα (είδος τραχηλιάς)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2019.
«Grparadosi.com: Γυναικεία φορεσιά Κέρκυρας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2015.
«Ιόνιο Πανεπιστήμιο: 122. Τζιπούνι ή κοτολί Λευκίμμης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2015.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License