.
Η φορεσιά του Άργους, η οποία φοριόταν και σε άλλα χωριά της περιοχής της Αργολίδας, έχει πλέον χαθεί. Παρουσίαζε πολλές ομοιότητες με τη φορεσιά της Κορινθίας[1], ενώ στην πορεία απλοποιήθηκε, με πολλά κομμάτια της να καταργούνται. Τη συγκεκριμένη φορεσιά την αποτελούσαν το πουκάμισο, ο μπούστος, η τραχηλιά, το σιγκούνι και η ποδιά. Τον κεφαλόδεσμο σχημάτιζαν το τσεμπέρι και το μαντήλι, ενώ για κοσμήματα παρατηρούνταν το γιορτάνι, οι αλυσίδες με τα φλουριά και τα μπελετζίκια.
Τα κομμάτια της φορεσιάς και η περιγραφή τους
Το πουκάμισο, το ονομαζόμενο και κολονάτο, διέθετε γεωμετρικά μεταξωτά κεντήματα, κατά κύριο λόγο σε κόκκινο χρώμα και κατακόρυφες ταινίες-κολόνες. Αργότερα προστέθηκαν τα κατωμάνικα.[2] Ο μικρός μπούστος συγκρατούσε τα πανωμάνικα με τα κατωμάνικα, τα οποία είχαν κατά κύριο λόγο πολύχρωμα κεντήματα, με το κόκκινο να είναι το κυρίαρχο χρώμα.[3] Το άνοιγμα του λαιμού ήταν συνήθως κεντημένο ενώ η τραχηλιά μερικές φορές ήταν χωριστό κομμάτι και άλλες ήταν κεντημένη πάνω στο πουκάμισο.[2] Τα κεντήματα ήταν από κόκκινο μετάξι και λίγες πράσινες κλάρες. Το σιγκούνι, το οποίο είναι χοντρό μάλλινο εξωτερικό φόρεμα, μοιάζοντας αρκετά με το άσπρο σιγκούνι που παρατηρείται σε άλλες φορεσιές. Η ποδιά ήταν από πανί μου ήταν κατασκευασμένο στον αργαλειό. Μάλιστα, η νυφική ποδιά είχε σχέδια παρόμοια με αυτά του πουκάμισου.[4]
Κεφαλόδεσμος και κοσμήματα
Τον καθημερινό κεφαλόδεσμο τον αποτελούσαν το τσεμπέρι και η μαντιλιά.[4] Οι γυναίκες του Άργους έπλεκαν τα μαλλιά τους σε δύο πλεξούδες σχηματίζοντας στεφάνι στο κεφάλι. Παλιότερα στο κεφάλι φορούσαν φεσάκι με παράδες, καπιτσάλι να το συγκρατεί και μπόλια, ενώ αργότερα αντικαταστάθηκαν από το τσεμπέρι. Από πάνω τοποθετούσαν το λευκό βαμβακερό μαντήλι με λουλούδια στις άκρες.
Παραπομπές
Άννα Γουήλ - Μπαδιεριτάκη, Το γυναικείο παραδοσιακό πουκάμισο της ηπειρωτικής Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1980, 100.
Άννα Γουήλ - Μπαδιεριτάκη,1980, 100 - 101.
Αγγελικής Χατζημιχάλη, Η ελληνική λαϊκή φορεσιά, Μουσείο Μπενάκη - Εκδοτικός οίκος Μέλισσα, Αθήνα 1978, τ. 1, σελ. 164.
«Η φορεσιά της Αργολιδοκορινθίας – Αγγελική Χατζημιχάλη».
Πηγές
Η Ελληνική Λαϊκή Φορεσιά (Τόμοι Πρώτος & Δεύτερος) Αγγελική Χατζημιχάλη, Μουσείο Μπενάκη, Εκδόσεις "Μέλισσα"
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License