.
Η φορεσιά της Σκοπέλου ή φουστάνα είναι η γυναικεία τοπική ενδυμασία που φορέθηκε κατά τα παλιότερα χρόνια στο νησί των Σποράδων.
Η συγκεκριμένη γυναικεία ενδυμασία, σε αντίθεση με την αντίστοιχη ανδρική που χαρακτηρίζεται ως αρκετά απλή, διακρίνεται για τη σημαντική της ποικιλία.
Η νυφική ή γιορτινή φορεσιά
Η φορεσιά αυτή έχει αρκετές δυτικές επιδράσεις [1] οι οποίες οφείλονται στις επαφές που είχε το νησί με τον έξω κόσμο, χάρη στο γεγονός πως ο ανδρικός πληθυσμός ασχολιόταν κατά κύριο λόγο με τη ναυτιλία.
Η νυφική ή γιορτινή φορεσιά (νυφικός μόρκος, στόφα ή βόλτα) [2] χαρακτηρίζεται ως εντυπωσιακή και επιβλητική με κύρια γνωρίσματα τον πλούτο του υλικού και την έντονη αντίθεση των πολύχρωμων κεντημάτων και της μαύρης επιφάνειας. Άλλα μέρη της φορεσιάς είναι η εσωτερική λευκή βαμβακερή φανέλα, το επίσης λευκό μεταξωτό λευκό πουκάμισο και τα τέσσερα μεσοφόρια που δημιουργούν ένα ογκώδες σύνολο. Εξωτερικά, κύρια μέρη της φορεσιάς είναι η πολύπτυχη φουστάνα από μαύρο μεταξένιο ύφασμα, τα πολύχρωμα μεταξωτά κεντήματα καθώς και το γιλέκο. Ο στολισμός του κεφαλιού αποτελείται από ένα δικτυωτό πλέγμα φτιαγμένο από μαύρο μετάξι, το καβούκι (εξάρτημα του κεφαλόδεσμου), το καπιτσέλι ή καπτσέλι, τη χρυσοκέντητη σάλπα (στολίδι) και το μαντήλι.[3]
Η μαύρη βόλτα
Οι ηλικιωμένες γυναίκες του νησιού και οι χήρες, κατά τους γάμους και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις συνήθιζαν να φορούσαν τη μαύρη φορεσιά, τη λεγόμενη μαύρη βόλτα ή μαύρο κολοβόλι και μαύρο πανωφόρι.[4]
Οι καθημερινές φορεσιές
Η καθημερινή φορεσιά ήταν η λεγόμενη "φουστάνα".
Εντός του σπιτιού, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν τη φορεσιά γεράνια.
Στο χωριό της Γλώσσας υπήρχαν άλλες δύο καθημερινές φορεσιές με τις ονομασίες τσίτια και φούντωμα.
Συλλογή φωτογραφιών
Παραπομπές
Ελλήνων Παράδοση (16 Ιουνίου 2011). «Η νυφική φορεσιά της Σκοπέλου». Ellinwnparadosi.Blogspot.Com.
Ροβάτσου, Αγγελική (13 Μαρτίου 2007). «Μόρκο ή Βόλτα: Το νυφιάτικο και πιο επίσημο φουστάνι της Σκοπέλου». Lykeionellinidon.Gr. Λύκειο των Ελληνίδων.
Ελληνικές Φορεσιές, Συλλογή Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, β' έκδοση, Αθήνα 2005, σελ. 30.
«Η ενδυμασία στη νεότερη Ελλάδα». Η Καθημερινή, Επτά Ημέρες (σελίδα 7). 14 Μαΐου 2000.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License