.
O Ελληνικής προέλευσης λουκουμάς, (στα Κυπριακά λοκμάδες, στα Αραβικά και στα Τούρκικα lokma), είναι ένα γλυκό δημοφιλές στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ασία.
Λουκουμάδες (*)
Παρασκευάζεται από ζύμη τηγανισμένη σε καυτό λάδι. Οι λουκουμάδες έχουν σχήμα σφαιρικό ή κρίκου και περιχύνονται με μέλι ή με σιρόπι, γαρνίρονται με κανέλλα και μερικές φορές με ζάχαρη άχνη.
Οι λουκουμάδες ονομάζονται σβιγκοί από τους Έλληνες Εβραικής καταγωγής, που τους προσφέρουν σαν γλυκό τα Χριστούγεννα. Αναφέρεται ότι η λέξη προέρχεται από τους Ρωμανιώτες, αν και προέρχεται από τη μεσαιωνική γερμανική λέξη swinge[1]. Ένα παρόμοιο γλυκό αναφέρεται στην Ιταλία ως sfingi di San Giuseppe.
Στην Τουρκία, οι λουκουμάδες προσφέρονται παραδοσιακά στις κηδείες[2] και σε διάφορες εκδηλώσεις [3].
Ετυμολογία
Η Τούρκικη λέξη lokma σημαίνει τη μπουκιά. Την ίδια σημασία έχει στα Αραβικά (لقمة luqma(t))[4]. Μία παραλλαγή που ονομάζεται لقمة القادي (η μπουκιά του δικαστή) περιγράφεται από τον Muhammad bin Hasan al-Baghdadi τον 13ο αιώνα[5] και παρασκευάζεται στα Αραβικά κράτη μέχρι σήμερα.
Εκφράσεις
Στα ελληνικά, χρησιμοποιείται η λέξη λουκουμάς και υποτιμητικά, αναφερόμενη σε πρόσωπο ("ρε λουκουμά").
Πηγές
A.D. Alderson and Fahir İz, The Concise Oxford Turkish Dictionary, 1959. ISBN 0-19-864109-5
Γ. Μπαμπινιώτης, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Aθήνα, 1998
Oxford Companion to Food, s.v. jalebi.
Αναφορές
↑ Μπαμπινιώτης
↑ Alderson
↑ Oxford Companion
↑ Diran Kélékian, Dictionnaire Turc-Français (Ottoman Turkish), 1911
↑ Oxford Companion to Food; Charles Perry, A Baghdad Cookery Book, 2006. ISBN 1-903018-42-0.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License