.
Ο έφηβος της Πρέβεζας (The Ephebe of Preveza) είναι ορειχάλκινο άγαλμα χρονολογούμενο στον τέταρτο αίώνα πΧ. Απεικονίζει μορφή νέου και λείπουν από θραύση παντελώς τα δύο άνω άκρα από το βραχίονα.
Ιστορία
Στις 21 Δεκεμβρίου 2008 εκτέθηκε στο κοινό γιά πρώτη φορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών (ΕΑΜΑ) ένα ορειχάλκινο άγαλμα τεράστιας αρχαιολογικής αξίας με γνωστό τίτλο «Ο Έφηβος της Πρέβεζας» μετά από συντήρηση οκτώ ετών (Θ. Αποστολίδης, 2008). Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών (ΕΑΜΑ), άλλαξε το όνομα του εκθέματος από «Έφηβος της Πρέβεζας» σε «Γελαστός Έφηβος», ή «ορειχάλκινο άγαλμα εφήβου:βρέθηκε στό θαλάσσιο χώρο του Ιονίου», προφανώς από πονηριά, για να μην εγερθούν από Πρεβεζάνους διεκδικήσεις επιστροφής του προς στό Αρχαιολογικό Μουσείο Νικοπόλεως Πρέβεζας (Θ. Αρταβάνης, 2009). Η ιστορία του αγάλματος είναι σχετικώς γνωστή. Την εποχή 1997-1998 οι γερμανικές εφημερίδες Berliner Zeitug και Frangfurter Algemeine, είχαν κάνει ρεπορτάζ για μπρούτζινο (ορειχάλκινο) άγαλμα που βρέθηκε στον ενάλιο χώρο της Πρέβεζας από αρχαιοκάπηλους, συλληφθέντες στη Γερμανία ("Βήμα της Κυριακής", 2008). Την εποχή εκείνη γινόταν τα αρχικά έργα δημιουργίας της αύλακας γιά την κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας Πρέβεζας - Ακτίου (Preveza - Actium Immersed Tunnel) το οποίο έργο παραδόθηκε το έτος 2003. Στην κατασκευή αυτή εργάσθηκαν δεκάδες αλλοδαποί δύτες. Σε αρχαιολογική εκδήλωση που έγινε στη "Θεοφάνειο" Αίθουσα της Πρέβεζας τότε, ο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, διευθυντής του ιδρύματος "Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας Χαράλαμπος Γκούβας", υπέβαλε σχετικό ερώτημα στον διευθυντή της ΙΒ Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ. Κωνσταντίνο Ζάχο σχετικά με το θέμα και ο οποίος δήλωσε «πλήρη άγνοια του θέματος». Έκτοτε αγνοούνταν η τύχη του αγάλματος αυτού. Τελικά από δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκαλύφθηκε ότι κάποια μέλη της σπείρας αρχαιοκαπήλων που κατείχε το άγαλμα συνελήφθησαν και το άγαλμα παραδόθηκε από την Interpol στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Αθηνών. Το γλυπτό τελικά μετά από συντήρηση 8 ετών τοποθετήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2008 σε κεντρικό σημείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών (ΕΑΜΑ) έτσι ώστε να φωτίζονται όλες οι πλευρές του και είναι πλέον στη διάθεση των επισκεπτών (Χαράλαμπος Γκούβας, 2009). Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι οι επισκέπτες μένουν έκθαμβοι από την ομορφιά, τις αναλογίες και την εκφραστικότητα αυτού του αγάλματος της κλασσικής περιόδου. Κατά πληροφορίες, οι αρχαιοκάπηλοι διαπραγματεύονταν την πώληση του αγάλματος στό Μουσείο Γκετί μέσω αντιπροσώπου έναντι 6-7.000.000 δολαρίων, ενώ Ιάπωνας βιομήχανος προσέφερε 6.000.000 δολάρια (Θ. Αρταβάνης, 2009). Δυστυχώς ο χλιαρός δημοσιογραφικός θόρυβος και η χλιαρή έως ανύπαρκτη αντίδραση των κατοίκων της Πρέβεζας, είχε σαν αποτέλεσμα να παγιωθεί πλέον η παραμονή του αγάλματος στο ΕΑΜΑ (Χαράλαμπος Γκούβας, 2009).
Βιβλιογραφία
* Εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής»: «Ο Έφηβος της Πρέβεζας», φύλλο 21 Δεκ.2008, σελίδα 10/44/Β2.
* Α.Αποστολίδης: «Αρχαιοκαπηλία και Εμπορία Αρχαιοτήτων», εκδόσεις Άγρα, Αθήνα, 2008.
* Θ.Αρταβάνης: «Μέτοικος ο Εφηβος της Πρέβεζας», Εφημερίδα «Τοπική Φωνή» φύλλο της 13ης Οκτωβρίου 2000 και φύλλο 3ης Ιουνίου 2009, σελίδα 1 και 9.
* Χαράλαμπος Γκούβας: «Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας», έκδοση Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας Χαράλαμπος Γκούβας, 2009.
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License