ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο


Ο Πάουλ Τζούλιους Γκότλιμπ Νιπκόφ (Paul Nipkow, 22 Αυγούστου 1860 – 24 Αυγούστου 1940) ήταν Γερμανός τεχνικός και εφευρέτης. Εφηύρε το δίσκο του Νιπκόφ, μία από τις πρώτες επιτυχημένες τεχνολογίες για τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Εκατοντάδες σταθμούς πειραματίστηκαν χρησιμοποιώντας το σύστημα του Νιπκόφ στη δεκαετία του 1920 και του 1930, μέχρι που αντικαταστάθηκε από τα πλήρως ηλεκτρικά συστήματα της δεκαετίας του 1940.

Πρώτα χρόνια

Ο Νιπκόφ γεννήθηκε στο Λάουερμπουργκ (σημερινό Λιέμπορκ) στην Πρωσική επαρχία της Πομερανίας, τώρα μέρος της Πολωνίας. Ενώ φοιτούσε στο σχολείο στο γειτονικό Νόιστατ (σημερινό Βεϊχέροβο) στην επαρχία της Δυτικής Πρωσίας, ο Νιπκόφ πειραματίστηκε στην τηλεφωνία και τη μετάδοση κινούμενων εικόνων. Μετά την αποφοίτηση του, πήγε στο Βερολίνο για να μελετήσει την επιστήμη. Σπούδασε φυσιολογική οπτική με τον Χέρμαν φον Χέλμχολτς και ηλεκτροφυσικό με τον Αδόλφο Σλάμπι.
Δίσκος Νιπκόφ
Ένα τηλεοπτικό δέκτη χρησιμοποιώντας ένα δίσκο Nipkow στο Tekniska museet, Στοκχόλμη

Ενώ ήταν ακόμα μαθητής συνέλαβε την ιδέα για το "ηλεκτρικό τηλεσκόπιο", κυρίως γνωστός για την ιδέα χρήσης ενός διάτρητου δίσκου, του δίσκου Νιπκόφ. Η ιδέα του ήρθε ενώ καθόταν στο σπίτι μόνος του με μια λάμπα πετρελαίου την Παραμονή των Χριστουγέννων, το 1883. Ο Αλεξάντερ Μπάιν μετέδωσε εικόνες τηλεγραφική στη δεκαετία του 1840, αλλά ο δίσκος Νιπκόφ βελτίωσε τη διαδικασία κωδικοποίησης.

Ύστερα, πήγε στο αυτοκρατορικό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο Βερολίνο για να κάνει αίτηση παραχώρησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για το "ηλεκτρικό τηλεσκόπιο" που "φωτίζει ηλεκτρικά αντικείμενα", στην κατηγορία "ηλεκτρικές συσκευές". Αυτή χορηγήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1885 με αναδρομική ισχύ μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 1884. Δεν είναι γνωστό εάν ο Νιπκόφ επιχείρησε πρακτική υλοποίηση για το δίσκο, αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο ίδιος δεν κατασκεύασε ποτέ κάποιον. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έληξε μετά από 15 χρόνια, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Ο Νιπκόφ έγινε σχεδιαστής σε ινστιτούτο στο Βερολίνο και δεν συνέχισε τις εργασίες για τη μετάδοση των εικόνων.
Πρώτα συστήματα τηλεόρασης

Οι πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές χρησιμοποιούσαν μέθοδο οπτικομηχανικής σάρωσης εικόνας. Ήταν η μέθοδος που βοήθησε τον Νιπκόφ να δημιουργήσει με το δίσκο και θα μπορούσε να διεκδικήσει κάποια πίστωση για την εφεύρεση. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή του Βερολίνου το 1928, δήλωσε: "οι τηλεοράσεις βρίσκονταν σε σκοτεινά κελιά. Εκατοντάδες στέκονταν και περίμεναν υπομονετικά τη στιγμή που θα δουν τηλεόραση για πρώτη φορά. Περίμενα ανάμεσά τους, ολοένα και πιο νευρικός. Τώρα, για πρώτη φορά θα δω τι είχα επινοήσει πριν από 45 χρόνια. Επιτέλους έφτασα στην πρώτη σειρά, ένα σκούρο ύφασμα σπρώχθηκε στο πλάι και είδα μπροστά μου μια τρεμάμενη εικόνα που δεν μπορούσα να διακρίνω εύκολα." Το σύστημα προβλήθηκε από την εταιρεία Telefunken.[3]

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο ηλεκτρικός τρόπος μετάδοσης του Μάνφρεντ φον Αρντένε έγινε πιο δημοφιλής και η εφεύρεση του Νιπκόφ δεν ήταν πλέον απαραίτητη για την περαιτέρω ανάπτυξη της τηλεόρασης.[3]
Τηλεοπτικός σταθμός

Το πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι της Γερμανίας, που ξεκίνησε στο Βερολίνο το 1935, πήρε το όνομά Fernsehsender "Paul Nipkow" από τον Νιπκόφ – ο "πνευματικός πατέρας" του πυρήνα της τεχνολογίας πρώτης γενιάς της τηλεόρασης. Έγινε επίτιμος πρόεδρος του "συμβουλίου τηλεόρασης" του "Αυτοκρατορικού Επιμελητηρίου Μεταδόσεων". Η δόξα του Νιπκόφ χρησιμοποιήθηκε από τον Χίτλερ και τη Ναζιστική κυβέρνηση ως εργαλείο της εθνικιστικής επιστημονικής προπαγάνδας. Ο Νιπκόφ πέθανε στο Βερολίνο το 1940, δύο ημέρες μετά τα 80ά γενέθλιά του και η Ναζιστική κυβέρνηση διοργάνωσε επίσημη τελετή.
Βιβλιογραφία

SCHMIDT, Βασίλης-Ντίτριχ, ο Paul Nipkow. Erfinder des Fernsehens (1860-1940). Sein Leben in den technischen Fortschitt, Λέμπορκ Μουσείο, 2009. Το μόνο λεπτομερή βιογραφία του Nipkow.
Παραπομπές

«Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Paul-Gottlieb-Nipkow. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
«Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) Great Russian Entsiklopedia, JSC. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2015.

«Televisionen» (στα Γερμανικά). Mitteldeutscher Rundfunk. 18 December 2015.

Εξωτερικές συνδέσεις

Λειτουργεί από ή για τον Πολ Gottlieb Nipkow στο Internet Archive
"Βλέποντας από την ηλεκτρική ενέργεια" Ηλεκτρική Κόσμο, Νέα Υόρκη, νοεμβρίου 14, 1885
Το Τηλεοπτικό Σύστημα του Paul Nipkow
"Une idée mythe et son : le disque de Nipkow" στο Histoire de la télévision, το site edited by Andre Lange
Αποκόμματα εφημερίδων για τον Πολ Gottlieb Nipkow του 20ου Αιώνα Πατήστε Αρχεία του German National Library of Economics (ZBW)

Γερμανοί

Εγκυκλοπαίδεια Γερμανίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News