.
Η Adam Opel AG (Opel, προφέρεται: [ˈoːpl̩]) είναι γερμανική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων, με έδρα το Ρύσελσχαϊμ στη Γερμανία. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1863 και ξεκίνησε την κατασκευή αυτοκινήτων το 1899. Το 1929 η Opel εξαγοράστηκε από την General Motors και συνέχισε ως θυγατρική της. Στις 5 Μαρτίου 2017, σε μια συμφωνία ύψους 2,2 δις ευρώ, ο Όμιλος PSA ανακοίνωσε την εξαγορά της Opel και της βρετανικής Vauxhall (Βόξολ), η οποία ουσιαστικά είναι οι δεξιοτίμονες εκδοχές των μοντέλων της Όπελ που διατίθενται αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τον Ιανουάριο του 2021 και οι δύο εταιρείες ανήκουν στον όμιλο Stellantis.
Ιστορία
Τα πρώτα χρόνια
Η Opel ιδρύθηκε το 1863 από τον Άνταμ Όπελ και ξεκίνησε να κατασκευάζει ραπτομηχανές και άλλες οικιακές συσκευές. Ο ιδρυτής πέθανε το 1895, έχοντας καταφέρει η εταιρεία του να είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ραπτομηχανών στην Ευρώπη και να παράγει πάνω από 2.000 ποδήλατα ετησίως. Κατασκεύασαν τα πρώτα τους αυτοκίνητα το 1898, αγοράζοντας τα δικαιώματα από την εταιρεία Lutzmann και διαθέτοντας τα με την επωνυμία Opel-Lutzman. Δύο χρόνια αργότερα, μετά την παύση της συνεργασίας, ο γιος του Όπελ υπέγραψε νέα συμφωνία με την γαλλική εταιρεία Darracq για την κατασκευή οχημάτων με την επωνυμία Opel-Darracq. Τα αυτοκίνητα ήταν καμπίνες Όπελ πάνω σε πλαίσια της Darracq, κινούμενα από έναν δικύλινδρο κινητήρα.
Το 1906 ξεκίνησαν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα βασισμένα σε δικά τους σχέδια και σταμάτησαν την παραγωγή των Opel-Darracq. Τα πρώτα δείγματα παρουσιάστηκαν στην έκθεση αυτοκινήτου του Αμβούργου του 1906. Το 1911 μία πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο. Έχτισαν νέα μονάδα παραγωγής με καινούρια, εκσυγχρονισμένα μηχανήματα και σταμάτησαν την κατασκευή ραπτομηχανών. Η παραγωγή πλέον αποτελούνταν από ποδήλατα, μηχανάκια και αυτοκίνητα. Το 1913 ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στη Γερμανία.
Δεξιοτίμονο Opel Manta GSi του 1986 στη Νέα Ζηλανδία.
Εξαγορά από την General Motors
Τον Μάρτιο του 1929 ο αμερικανικός όμιλος της General Motors εξαγόρασε το 80% της εταιρείας και μέχρι το 1931 αύξησε το ποσοστό της στο 100%. Η οικογένεια Όπελ κέρδισε 66 εκατομμύρια δολάρια από τη συναλλαγή.
GM Ευρώπης
Πολλά από τα αυτοκίνητα που είχε πουλήσει η General Motors παγκoσμίως, ήταν σχέδια της Όπελ, μεταξύ τους μοντέλα όπως τα Corsa, Astra, Vectra, Meriva A και Omega. Πολλά μοντέλα της Όπελ είχαν συχνά πωληθεί και με άλλα εταιρικά σήματα της GM, όπως Vauxhall στην Αγγλία, Holden στην Αυστραλία, Chevrolet στην Λατινική Αμερική και Saturn στις Η.Π.Α. Το πολυμορφικό Zafira κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία με το σήμα της Subaru ως Subaru Traviq, ενώ το Omega πωλήθηκε το χρονικό διάστημα 1997 – 2001 στις ΗΠΑ με το σήμα της Cadillac ως Cadillac Catera.
Η ίδια η Opel, είχε εμφανιστεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες με το δικό της σήμα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τα οχήματά της πωλούνταν σε αντιπροσωπείες της Buick, σαν εισαγόμενα.
Η Opel ήταν το 1996 το ισχυρότερο εμπορικό σήμα της General Motors στην Ιαπωνία, με 38.000 πωλήσεις. Μία δεκαετία αργότερα και μετά την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων (μόλις 1.800 πωλήσεις το 2005), η GM αποφάσισε να την αποσύρει στα τέλη του 2006 από την Ιαπωνική αγορά.[1]
Το αρχηγείο της εταιρείας βρίσκεται στο Ρουσελσχάιμ και τα εργοστάσια στο Μπόχουμ, στο Άιζεναχ και το Καϊζερσλάουτερν. Εργοστάσια υπάρχουν ακόμη σε Βέλγιο, Ισπανία και Πολωνία. Αυτοκίνητα Όπελ κατασκευάζονται επίσης στο εργοστάσιο της Vauxhall στην Αγγλία. Τον Οκτώβριο του 2004 και υπό την απειλή 12.000 απολύσεων, οι εργάτες στα εργοστάσια της Όπελ κατέβηκαν σε απεργία που είχε μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγή. Οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τους εργαζόμενους ακόμα συνεχίζονται, ενώ ένα από τα εργοστάσια της Όπελ στην Πορτογαλία έκλεισε μέσα το 2006 και η γραμμή παραγωγής μεταφέρθηκε στην Ισπανία.
Στις 30 Μαΐου 2009 ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ της General Motors, της γερμανικής κυβέρνησης και των εμπλεκομένων πλευρών για την εξαγορά της Όπελ από τις Magna International και Sberbank, στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης της μητρικής εταιρείας.[2][3] Το Νοέμβριο του 2009, ωστόσο, η GM αποφάσισε να ακυρώσει την εξαγορά, καθώς η Opel αποτελεί την κυριότερη πηγή κερδών στην Ευρώπη.[4] Η τελευταία φορά που η Opel ήταν κερδοφόρα υπό την GM, ήταν το 1999.
Εξαγορά από την PSA
Τελικώς, η Opel πωλήθηκε στο Groupe PSA το Μάρτιο του 2017, μαζί με την Vauxhall (Βόξολ), η οποία ουσιαστικά είναι οι δεξιοτίμονες εκδοχές των μοντέλων της Όπελ που διατίθενται αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο (η Vauxhall ήταν από το 1925 επίσης θυγατρική του ομίλου της General Motors).
Εποχή Stellantis
Από τον Ιανουάριο του 2021, η Opel ανήκει στον όμιλο Stellantis, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των ομίλων Groupe PSA και Fiat Chrysler Automobiles.
Δείτε επίσης
Opel Performance Center
Παραπομπές
«Η Όπελ εγκαταλείπει την Ιαπωνική αγορά». Automotive News. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2006.[νεκρός σύνδεσμος]
Magna darf Opel retten | tagesschau.de
BBC NEWS | Business | Germany picks Magna to save Opel
http://www.nytimes.com/2009/11/04/business/global/04gm.html?_r=1&hp G.M. Decides to Keep Opel, Its European Unit | The New York Times
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Opel.com (Αγγλικά)
Opel.gr
Τεχνικά χαρακτηριστικά αυτοκινήτων Opel Αρχειοθετήθηκε 2017-11-13 στο Wayback Machine.
Μοντέλα της Opel
Επιβατικά
Astra Corsa Crossland X Grandland X Insignia Mokka Zafira Life
Επαγγελματικά
Combo Movano Vivaro
Παλαιότερα
4 PS Adam Admiral Agila Ampera Ampera-e Antara Arena Ascona Blitz Calibra Campo Cascada Commodore Diplomat Frontera GT Kadett Kapitän Karl Manta Meriva Monterey Monza Olympia Omega Rekord Senator Signum Sintra Speedster Super Six Tigra Vectra Zafira
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License