Θεοβάλδος Β' της Καμπανίας


Ο Θεοβάλδος Β' της Καμπανίας (Thibaud de Blois / Thibaut IV le Grand,) (1090 - 1151) ή Θεοβάλδος ο μέγας ήταν 4ος κόμης του Μπλουά και Κόμης της Καμπανίας (1125 - 1151). Κράτησε τις κομητείες Οσέρ, Ερβύ, Τρουά, Σατωβιλέν σαν φέουδα από τον δούκα της Βουργουνδίας Εύδη Β'. Ήταν δεύτερος γιός του Στεφάνου Β' κόμητος του Μπλουά και της Αδέλας της Νορμανδίας, μεγαλύτερος αδελφός του βασιλιά Στεφάνου της Αγγλίας. Προτιμήθηκε αυτός σαν διάδοχος παρά ο μεγάλος αδελφός του Γουλιέλμος που ήταν πνευματικά άρρωστος. Ο θείος του Ούγος Α' της Καμπανίας, φεύγοντας το 1125 για τους Άγιους Τόπους, του άφησε τα δικαιώματα στην κομητεία της Καμπανίας, όταν έδιωξε τη γυναίκα του μη αναγνωρίζοντας την πατρότητα του γιού του Εύδη Α' του Σαμπλίτ.

Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ο 7ος κήρυξε πόλεμο στον Θεοβάλδο, επιτρέποντας στον κόμη Ραούλ τον 1ο του Βερμαντουά και ταξιάρχη της Γαλλίας να χωρίσει την σύζυγο του Ελεονώρα του Μπλουά -που ήταν αδελφή του Θεοβάλδου- και να παντρευτεί την Πετρονίλλα της Ακουιτανίας, αδελφή της βασίλισσας της Γαλλίας. Ο διετής πόλεμος (1142 - 1144) κατέληξε στην κατάληψη της Καμπανίας απο τον βασιλικό στρατό και την κατάληψη της Βιτρί όπου πολλοί άνθρωποι χάθηκαν όταν πυρπολήθηκε η εκκλησία. Στον Θεοβάλδο τον 2ο κατέφυγε ζητώντας άσυλο ο διάσημος δάσκαλος Αβελάρδος Πέτρος όταν κατηγορήθηκε για το μεγάλο ερωτικό σκάνδαλο που ξέσπασε όταν γνωστοποιήθηκε η σχέση του με την Ελοίζα Φυλμπέρ.

Όταν πέθανε το 1151 τη θέση του Κόμητα της Καμπανίας πήρε ο πρωτότοκος γιος του Ερρίκος Α' της Καμπανίας και την Κομητεία του Μπλουά πήρε ο δευτερότοκος γιος του Θεοβάλδος Ε' του Μπλουά.

Κληρονόμοι

Με την σύζυγο του Ματθίλντα της Καρινθίας παιδιά του ήταν :

* Ερρίκος Α' της Καμπανίας

* Θεοβάλδος Ε' του Μπλουά

* Αδέλα της Καμπανίας

* Στέφανος Α' της Σανκέρης (1133 - 1191)

* Γουλιέλμος (1135 - 1202), αρχιεπίσκοπος Ρέμς (1176 - 1202), καρδινάλιος (1179)

* Άννα της Καμπανίας

Πηγές

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License