.
Η Βόρεια Θάλασσα είναι θάλασσα του Ατλαντικού ωκεανού, η οποία βρέχει μέρος της Βόρειας Ευρώπης. Το μήκος της ξεπερνά τα 970 χιλιόμετρα ενώ το πλάτος τα 580 χιλιόμετρα, και έχει έκταση περίπου 570.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει μέσο βάθος 90 μέτρα και μέγιστο βάθος 725 μέτρα.
Γεωγραφία
Η Βόρεια Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ της Νορβηγίας και της Δανίας στα ανατολικά, του Ηνωμένου Βασιλείου στα δυτικά, και της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας στα νότια. Τμήμα της Βόρειας Θάλασσας αποτελεί το Σκάγκερακ μεταξύ της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, το οποίο μέσω του Κάτεγατ, την συνδέει με τη Βαλτική Θάλασσα. Στα νότια η Βόρεια Θάλασσα συνδέεται με τον υπόλοιπο Ατλαντικό ωκεανό με τον πορθμό του Ντόβερ στη Μάγχη και στα βόρεια μέσω της Νορβηγικής Θάλασσας.
Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός καθορίζει τα όρια της Βόρειας θάλασσας ως εξής:[1]
Από Νοτιοδυτικά: Μια γραμμή από το Walde Lighthouse (Γαλλία, 1°55'E) έως το Leathercoat Point (Αγγλία, 51°10'N).
Από Βορειοδυτικά: Από το Dunnet Head (3°22'W) της Σκωτίας στο Tor Ness (58°47'N) του νησιού Χόι, δια μέσω του νησιού έως το Kame του Χόι (58°55'N) και από εκεί στο Breck Ness του Μέινλαντ των Ορκάδων (58°58'N), δια μέσω του νησιού έως το Costa Head (3°14'W) και από εκεί στο Inga Ness (59'17'N) του Γουέστρι, δια μέσω του νησιού έως το Bow Head, και από εκεί στο Mull Head (το βορειότερο σημείο του Πάπα Γουέστρι) έπειτα στο Seal Skerry (το βορειότερο σημείο του Βόρειου Ρονάλντσι) έως το Horse Island (το νοτιότερο σημείο των νησιών Σέτλαντ).
Από Βόρεια: Από το North point (Fethaland Point) του νησιού Μέινλαντ των Σέτλαντ, στο Graveland Ness (60°39'N) του νησιού Γελλ, δια μέσω του νησιού έως το Gloup Ness (1°04'W) και από εκεί στο Spoo Ness (60°45'N) του νησιού Ουνστ, δια μέσω του νησιού έως το Herma Ness (60°51'N), και από εκεί στο νοτιοδυτικό σημείο του Rumblings και στο Muckle Flugga (60°51′N 0°53′W), όλα αυτά περιλαμβάνονται στη Βόρεια θάλασσα, και από εκεί μέχρι δυτικά του μεσημβρινού 0°53' στον Βόρειο παράλληλο 61°00' και από εκεί ανατολικά μέχρι τις ακτές της Νορβηγίας.
Από Νότια: Το δυτικό όριο του Σκάγκερακ (Μία γραμμή από το Hanstholm (57°07′N 8°36′E) έως το Naze (Lindesnes, 58°N 7°E)).
Μείζονες ποταμοί που διοχετεύουν τα νερά τους στη θάλασσα είναι οι Έλβας, Βέζερ, Εμς, Ρήνος, Μεύσης, Σελντ, Τάμεσης και Χάμπερ. Το Κανάλι του Κιέλου, μία από τις πιο πολυσύχναστες πλεύσιμες υδάτινες διόδους στον κόσμο, συνδέει τη Βόρεια Θάλασσα με τη Βαλτική.
Ονομασία
Η ονομασία της προέρχεται με τους κατοίκους της Φρισίας που ζούσαν νοτίως της θάλασσας την οποία αποκαλούσαν Βόρεια, ξεχωρίζοντάς τη από την Ανατολική (Βαλτική), την πλέον αποξηραμένη Νότια και την Μέση Θάλασσα.
Την κλασική εποχή το υδάτινο αυτό σώμα αποκαλείτο και Οκεάνουμ ή Μάρε Γκερμανίκουμ (Oceanum ή Mare Germanicum), δηλαδή Γερμανικός Ωκεανός ή Θάλασσα. Το όνομα αυτό χρησιμοποιείτο ευρέως στα Αγγλικά και σε άλλες γλώσσες παράλληλα με την ονομασία Βόρεια Θάλασσα μέχρι τις αρχές του δεκάτου ογδόου αιώνα. Ως τον δέκατο ένατο αιώνα το όνομα Γερμανική Θάλασσα σπάνιζε ακόμα και στην Γερμανία. Στα δανικά η Βόρεια Θάλασσα αποκαλείται επίσης Vesterhavet (εκτός από Nordsøen) που σημαίνει Δυτικός Ωκεανός καθώς βρίσκεται στα δυτικά της Δανίας.
Ιστορία
Η πλημμύρα της Βόρειας Θάλασσας το 1953 προκάλεσε πάνω από 2000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
Κατά τη διάρκεια των παγετώνων ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Θάλασσας ήταν ξηρά, πιθανότατα τούντρα.
Φυσικοί πόροι
Στη Βόρεια Θάλασσα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα.
Παραπομπές
Limits of Oceans and Seas, 3rd edition 1953 International Hydrographic Organization
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Βόρεια Θάλασσα, Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (Αγγλικά)
Hallo Nordseefreunde (Γερμανικά)
Nordsoen Oceanarium: Το Μουσείο της Βόρειας Θάλασσας στο Hirtshals, Δανία (Αγγλικά)
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License