.
Η Οικονομική της Εργασίας, ή Εργασιακή Οικονομική (Labour Economics) αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο των Οικονομικών, και της δημογραφικής οικονομίας, που έχει ως κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων και αναζητήσεων που σχετίζονται με τον εργαζόμενο πληθυσμό και την προσφορά εργασίας κατ΄ επάγγελμα.
Σε γενικές γραμμές η Οικονομική Εργασίας μελετά το σύνολο των δυνάμεων εκείνων που κατανέμουν τον εργαζόμενο πληθυσμό, ή εργατικό δυναμικό μεταξύ διαφόρων θέσεων εργασίας, (επαγγέλματα - απασχολήσεις), του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι αντιστοιχίες - αναλογίες πληρωμής στην αγορά προσφοράς και ζήτησης, ο αριθμός κάθε φορά των απασχολουμένων στις θέσεις αυτές, καθώς και οι διάφορες διακυμάνσεις που μπορεί να παρατηρούνται ανάλογα, χρηματικές ή πραγματικές, στο γενικότερο πλαίσιο της πληρωμής της παρεχόμενης εργασίας.
Κατ΄ επέκταση των παραπάνω η Εργασιακή Οικονομική εξετάζει τόσο την αποδοτικότητα, όσο και την ευημερία του ανθρώπινου συντελεστού της παραγωγής.
Επισημαίνεται ότι για κάθε μία των παραπάνω περιπτώσεων κατά πεδίο έρευνας μελετώνται επίσης και οι διάφοροι σχετικοί θεσμοί και διαδικασίες που συνοδεύουν αυτές.
Οικονομικές Επιστήμες
Κατηγοριοποίηση
Μακροοικονομική Μικροοικονομική
Τεχνικές Μέθοδοι
Οικονομετρία Στατιστική Μαθηματικά Πειραματικά Οικονομικά
Πεδία
Αγροτική Οικονομική Βιομηχανική Οργάνωση Δημόσια Οικονομική Διεθνής Οικονομική Θεωρία Παιγνίων Οικονομικά της Συμπεριφοράς Οικονομική Ανάπτυξη Οικονομική Γεωγραφία Οικονομική Ιστορία Οικονομική Μεγέθυνση Οικονομική της Εργασίας Οικονομική της Ευημερίας Οικονομική των Επιχειρήσεων Πολιτική Οικονομία Τραπεζική Οικονομική Χρηματοοικονομικά