ART

 

.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, Inc. - IIF, αναφέρεται επίσης από τα Ελληνικά ΜΜΕ και ως Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο ή Διεθνής ένωση τραπεζών) είναι η μοναδική παγκόσμια ένωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Δημιουργήθηκε από 38 τράπεζες, από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες, το 1983, ως απάντηση στη διεθνή κρίση χρέους της δεκαετίας του 1980.[1]Διοικείται από 30μελές συμβούλιο και η έδρα του βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, ενώ το παράρτημα του στην Ασία έχει έδρα στο Πεκίνο. Σημερινός του πρόεδρος είναι ο Τζόσεφ Άκερμαν, ενώ διευθύνων σύμβουλος ο Τσαρλς Νταλάρα.

Μέλη

Στα μέλη του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός ασφαλιστικών εταιρειών και εταιρειών διαχείρισης επενδύσεων. Συνδεδεμένα μέλη περιλαμβάνουν πολυεθνικές εταιρείες, εμπορικές εταιρείες, οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων, καθώς και πολυμερείς οργανισμούς.

Περίπου τα μισά από τα μέλη του Ινστιτούτου είναι ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ και η εκπροσώπηση σε αυτό των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στις αναδυόμενες χώρες της αγοράς αυξάνεται σταθερά. Μέχρι το 2010, σύμφωνα με την The Financial Times[2], τα μέλη του Ινστιτούτου περιλαμβάνουν πάνω από 420 από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο και χρηματοπιστωτικούς οίκους, με έδρα σε περισσότερες από 70 χώρες.

Το Ινστιτούτο εξυπηρετεί τα μέλη του με 3 διαφορετικού τρόπους:

Με την παροχή αναλύσεων και ερευνών για τις αναδυόμενες αγορές και άλλα κεντρικά ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας.
Με την ανάπτυξη και την προώθηση απόψεων και προτάσεων που επηρεάζουν τη δημόσια συζήτηση για συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών πολυμερών οργανισμών, και γενικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τους συμμετέχοντες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Με τον συντονισμό ενός δικτύου ανταλλαγής απόψεων και προσφοράς ευκαιριών για ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, τις ρυθμιστικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σημαντικές εμπλοκές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου

Το IIF, λειτουργώντας ως εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών, έλαβε σημαντικό ρόλο στην κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική, την Ασία[3] και την Ευρωζώνη.

Στην περίπτωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, το 2011, το IIF λειτούργησε ως ο βασικός συνομιλητής με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ενεργώντας για λογαριασμό των ιδιωτών δανειστών στην Ελλάδα, για την αναδιάρθρωση του χρέους της και το λεγόμενο «κούρεμα».
Παραπομπές

↑ "Institute of International Finance" in Economic and Social Survey of Asia and the Pacific, 2000. 27 Απριλίου 2000.
↑ Alan Beattie and Tom Braithwaite (4/10/2010). Call for new  global currencies deal. The Financial Times.
↑ The IMF vs. the private sector. news.bbc.co.uk. 23 Σεπτεμβρίου 1999.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

IIF Website
Κατάλογος μελών
Δελτία Τύπου

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Institute of International Finance της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εγκυκλοπαίδεια Οικονομίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License