.
Οι Μαρωνίτες είναι θρησκευτική κοινότητα της Κύπρου, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τους ορθόδοξους. Ανήκουν στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας το οποίο εδρεύει στην Αντιόχεια. Πήραν το όνομά τους από τον Άγιο Μάρωνα[1].
Πιστεύεται ότι ήρθαν πρώτη φορά στην Κύπρο τον 6ο ή τον 7ο αιώνα ερχόμενοι από τη Συρία και το Λίβανο. Τα αίτια της μετανάστευσης τους πρέπει να αναζητηθούν στις θρησκευτικές συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει σε αυτές τις περιοχές της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Μεταναστεύσεις έγιναν και τον 12ο και 13ο αιώνα με την επικράτηση των Οθωμανών στη μέση ανατολή. Μάλιστα ο Γάλλος ιστορικός Μας Λατριέ αναφέρει ότι έφταναν τους 80.000 και ζούσαν σε 60 χωριά[2].
Το 1316 ιδρύθηκε στη Λευκωσία η Μαρωνίτικη αρχιεπισκοπή, με πρώτο επίσκοπο τον Ιωσήφ[3], η οποία το 1673 μεταφέρθηκε στη Βηρυτό για να επιστρέψει ξανά στη Λευκωσία το 1988. Από το 1840 ακολουθούν το λατινικό ημερολόγιο. Πριν την τουρκική εισβολή του 1974, οι Μαρωνίτες κατοικούσαν σε τέσσερα χωριά της επαρχίας Κερύνειας, τα Μαρωνίτικα χωριά όπως λέγονταν, ο Κορμακίτης, ο Ασώματος, η Αγία Μαρίνα και η Καρπάσια. Σήμερα οι Μαρωνίτες υπολογίζονται στους 6.000 και είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη νήσο εκτός από ελάχιστους εγκλωβισμένους μεγάλης ηλικίας[4], διαθέτει δικούς της συλλόγους, σχολεία, αλλά και γλώσσα. Έχουν δικές τους εκκλησίες, μοναστήρια και νεκροταφεία.
Στη πολιτική, οι Μαρωνίτες, με την ανεξαρτησία το 1960 βάση του άρθρου 9 περί θρησκευτικών ομάδων μπορούν να εκλέγουν έναν εκπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου[5].
Παραπομπές
- ↑ Κοινότητα Μαρωνιτών Κύπρου [1]
- ↑ Καθολική Νεολαία Μαρωνιτών Ιστορική αναδρομή
- ↑ Πολίτης on line [2]
- ↑ Καθολική Νεολαία Μαρωνιτών Ιστορική αναδρομή
- ↑ Το ΧΡΟΝΙΚΟ, Αλέξανδρου-Μιχαήλ Χατζηλύρα, που δημοσιεύθηκε με την εφημερίδα "Πολίτης" την Κυριακή, 1η Ιουνίου 2008 [3]
Εξωτερικές συνδέσεις
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License