ART

.

Αυγό λικέρ (*)

Το Αυγό λικέρ είναι κρεμώδες ηδύποτο με βάση το αυγό, τη ζάχαρη και το κονιάκ. Έχει μια απαλή, κάπως μειλίχια γεύση που θυμίζει αμύγδαλο. Στις αγγλόφωνες χώρες περιέχει συνήθως 15% οινόπνευμα, ενώ στην ηπειρωτική Ευρώπη η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα ποικίλει από χώρα σε χώρα μεταξύ 14% και 20%. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται κρόκοι αυγών, αρωματικό αλκοόλ, ζάχαρη ή μέλι, κονιάκ, βανίλια και μερικές φορές σαντιγί (ή γάλα εβαπορέ). Γνωστά εμπορικά προϊόντα αυγού λικέρ είναι το Αdvocaat από την Warners, Bols, Verpoorten, Warninks και De Kuyper.

Μορφή και χρήσεις

Στην Ολλανδία (Advocaat) και στο Τιρόλο (Eierlikör) το προτιμούν πιο παχύρρευστο και περιεκτικό, και τρώγεται συχνά με το κουταλάκι του γλυκού, ενώ μια λιγότερο παχύρρευστη παραλλαγή του ποτού εξάγεται. Το παχύρρευστο αυγό λικέρ χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό σε διάφορα είδη επιδορπίων καθώς και στο παγωτό ή ως γέμιση σε ζύμες. Πίνεται επίσης ως ορεκτικό (απεριτίφ) ή χωνευτικό. Ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος είναι σε ποτήρι με ευρύ στόμιο και πασπαλισμένο με λίγη σκόνη κακάο από πάνω.

Ο τύπος εξαγωγής προτιμάται ιδιαίτερα για κοκτέιλ και long drinks. Το πιο γνωστό κοκτέιλ που χρησιμοποιεί Αdvocaat είναι η χιονόμπαλα, που αποτελείται από Αdvocaat, λεμονάδα με ανθρακικό και μερικές φορές χυμού από πράσινο λεμόνι, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ένα άλλο ιδιαίτερα δημοφιλές ποτό είναι το Μπομπαρντίνο, ένα ποτό που συνήθως πίνεται σε ιταλικά χιονοδρομικά κέντρα, και αποτελείται από Αdvocaat, μαύρο καφέ, και ουίσκι.

Η ιστορία του ποτού

Το αυγό λικέρ προέρχεται από την ολλανδική πρώην αποικία του Σουρινάμ και την πόλη του Ρεσίφε. Επειδή αρχικά χρησιμοποιούσαν το φρούτο αβοκάντο πήρε και το αρχικό του όνομα (άτβοκατ). Με τον επαναπατρισμό τους, οι Ολλανδοί έφεραν την συνταγή στις Κάτω Χώρες, αλλά επειδή τα αβοκάντο δεν ήταν διαθέσιμα, αλλάξαν την συνταγή βάζοντας αυγό που έμοιαζε στη γεύση του αρχικού ποτού.

Παραπομπές

* Walton, Stuart (2004). The Ultimate Book of Cocktails. Hermes House. ISBN 0-681-76881-9.

* Marcus, Lori (2003). Bartending Inside-Out The Guide To Profession Profit & Fun. Cadillac Press. ISBN 0-9642019-8-4.

Ελληνική κουζίνα

Κυπριακή κουζίνα

Διεθνής Κουζίνα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License