Βυζαντινή Αυτοκρατορία
10 Ιανουαρίου - Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Α' Τζιμισκής πεθαίνει στην Κωνσταντινούπολη, μετά την επιστροφή από μια δεύτερη εκστρατεία κατά των Αββασιδών στη Συρία. Είναι θαμμένος στην Εκκλησία του Χριστού Χαλκίτη και τον διαδέχεται ο 18χρονος ανιψιός του Βασίλειος Β', ο οποίος γίνεται μοναδικός ηγεμόνας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η διοίκηση παραμένει στα χέρια του Βασιλείου Λεκαπηνού (νόθου γιου του αείμνηστου αυτοκράτορα Ρωμανού Α').
Ευρώπη
Ιούνιος – ο Εμίρης Abu'l-Qasim ξεκινά μια επιδρομική αποστολή στη Βυζαντινή Ιταλία από τη Σικελία. Επιβάλλει φόρο τιμής στις πόλεις Κοζέντσα και Σελέρ. Εν τω μεταξύ, ένας στόλος των Φατιμιδών επιτίθεται στην ακτή της Απουλίας και κάνει επιδρομές στη γύρω ύπαιθρο. Ο Abu'l-Qasim στέλνει στρατό στο Otranto και πολιορκεί τη Gravina, πριν επιστρέψει στη Σικελία - φέρνοντας στο σπίτι εκατοντάδες αιχμαλώτους και σκλάβους.
Ιούλιος - Ο αυτοκράτορας Όθωνας Β' (ο Κόκκινος) καταλαμβάνει το Ρέγκενσμπουργκ, αναγκάζοντας τον επαναστάτη ξάδερφό του Ερρίκο Β' (ο Wrangler) (ο οποίος διεκδικεί την κυριαρχία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) να καταφύγει στη Βοημία. Ο Ερρίκος καθαιρείται και η Βαυαρία παραδίδεται στον Όθωνα Α' της Σουηβίας (εγγονό του αείμνηστου αυτοκράτορα Όθωνα Α'). Ιδρύει το νέο «Μεγάλο Δουκάτο της Καρινθίας» που καλύπτει τη σύγχρονη Αυστρία.[1]
Καλοκαίρι - Ο Όθωνας Β' διορίζει τον Λεοπόλδο Α' (τον Επιφανή), μέλος του Οίκου του Μπάμπενμπεργκ, ως μάργκο του Μάρκα Οριεντάλις (του μετέπειτα Αρχιδούκα της Αυστρίας). Προκειμένου να διατηρήσει την κατοχή του στη Νότια Ιταλία, ο Όθωνας ενισχύει τον στρατό του με 2.100 ταχυδρομικούς ιππείς (βαρύ ιππικό) από τη Γερμανία, από τους οποίους περίπου 1.500 θα παρασχεθούν από τις Εκκλησίες.[2]
Καλοκαίρι – Ο Pietro IV Candiano, δόγης της Βενετίας, απαιτεί τη βοήθεια των Βενετών για να καταστείλει μια εξέγερση στα προσωπικά του φέουδα γύρω από τη Φεράρα. Οι Βενετοί επαναστατούν επίσης κατά του Candiano και επιτίθενται στο παλάτι του δόγη. Απωθούμενοι από μισθοφορικές δυνάμεις, καίνε τη γειτονιά – γκρεμίζοντας μαζί της και το παλάτι. Ο Καντιάνο και η οικογένειά του δραπετεύουν, αλλά σκοτώνονται από τον όχλο.
16 Οκτωβρίου - Ο Χαλίφης Αλ-Χακάμ Β' πεθαίνει μετά από 15ετή βασιλεία κατά την οποία τερμάτισε το Χαλιφάτο των Φατιμιδών στο Μαρόκο και έκανε το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα το μεγαλύτερο ίδρυμα στον κόσμο. Ο Al-Hakam διαδέχεται ο 10χρονος γιος του Hisham II ως ηγεμόνας του Χαλιφάτου της Κόρδοβα. Η χήρα του Σουμπ γίνεται αντιβασιλέας μαζί με τον Αλμανζόρ τους ντε φάκτο ηγεμόνες.
Κίνα
14 Νοεμβρίου - Ο αυτοκράτορας Taizu (Zhao Kuangyin) πεθαίνει στο Kaifeng μετά από 16 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχεται ο αδερφός του Τάι Ζονγκ ως ηγέτης της δυναστείας των Σονγκ. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του ιδρύεται η Ακαδημία Yuelu (βρίσκεται στην επαρχία Hunan), η οποία γίνεται μια από τις φημισμένες ακαδημίες (Shūyuàn).
Ο Zhang Sixun, ένας Κινέζος αστρονόμος και μηχανικός, χρησιμοποιεί τη χρήση υγρού υδραργύρου, προκειμένου ο μηχανισμός διαφυγής του αστρονομικού ρολογιού του να μπορεί να λειτουργήσει και τα μεταλλικά μέρη να μην σκουριάζουν με τη χρήση υδραυλικών (νερό) ή να παγώνουν το χειμώνα.
Γεννήσεις
5 Φεβρουαρίου - Sanjō, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας (π. 1017)
Izumi Shikibu, Ιάπωνας ποιητής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Θάνατοι
10 Ιανουαρίου – Ιωάννης Α΄ Τζιμισκής, Βυζαντινός αυτοκράτορας
11 Μαΐου - Ερρίκος Α' (ο Φαλακρός), Γερμανός ευγενής
13 Ιουνίου - Μανσούρ Α΄, εμίρης της αυτοκρατορίας των Σαμανιδών
14 Ιουνίου
Άρον, Βούλγαρος ευγενής
Δαυίδ, Βούλγαρος ευγενής
Μωυσής, Βούλγαρος ευγενής
29 Ιουνίου – Γέρο, αρχιεπίσκοπος Κολωνίας
8 Οκτωβρίου – Ελένη του Ζαντάρ, βασίλισσα της Κροατίας
16 Οκτωβρίου - Αλ-Χακάμ Β', χαλίφης των Ομεγιαδών (γεν. 915)
14 Νοεμβρίου – Ταϊζού, Κινέζος αυτοκράτορας (γεν. 927)
Al-Mansur Yahya, λόγιος και ιμάμης Ζαϊντί
Isarn, επίσκοπος της Γκρενόμπλ (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Kvirike II, Γεωργιανός πρίγκιπας και χορεπίσκοπος
Μαντάμ Χουαρούι, Κινέζα παλλακίδα και ποιήτρια
Mathgamain mac Cennétig, βασιλιάς του Munster
Pietro IV Candiano, δόγης της Βενετίας
Rukn al-Dawla, στρατηγός και εμίρης των Buyid
Sun Taizhen, βασίλισσα του Wuyue (Δέκα Βασίλεια)
Θεοδώρικος Α΄, Γερμανός ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ali ibn Muhammad al-Iyadi, Άραβας ποιητής.
Phạm Thị Trân, Βιετναμέζος τραγουδιστής όπερας και Mandarin (γεν. 926)
◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας ► ◄◄ | ◄ | 972 | 973 | 974 | 975 | 976 | 977 | 978 | 979 | 980 | ► | ►► |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License