ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Άνοιξη – Ο βυζαντινός στρατός, με αρχηγό τον στρατηγό Μελία (Οικοδικείο των Σχολείων στην Ανατολή), συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην Άνω Μεσοποταμία.
Ιούλιος: Ο Μελίας κινείται εναντίον της Αμίδας (σημερινή Τουρκία). Νικά τους Άραβες έξω από τα τείχη και αρχίζει να πολιορκεί την πόλη. Μετά από λίγες μέρες, ένας δυνατός άνεμος και μια πυκνή σκόνη απλώνεται πάνω από το βυζαντινό στρατόπεδο. Καλυμμένοι από τη σκόνη, οι Άραβες επιτίθενται και δρομολογούν τους Βυζαντινούς. Πολλοί από αυτούς σφάζονται και κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο Μελίας, αιχμαλωτίζονται. Τα προηγούμενα βυζαντινά κέρδη στην περιοχή χάνονται. Ο τραυματίας Μελιάς πεθαίνει αργότερα στην αιχμαλωσία.

Ευρώπη

7 Μαΐου - Ο αυτοκράτορας Όθωνας Α' (ο Μέγας) πεθαίνει στο Memleben στη Θουριγγία (σύγχρονη Γερμανία) μετά από 37 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχεται ο 18χρονος γιος του Όθωνα Β' (ο Κόκκινος), ο οποίος γίνεται απόλυτος κυρίαρχος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η μητέρα του Αδελαΐδα θα ασκήσει μεγάλη επιρροή στον Ότο, αν και οι πολυτελείς φιλανθρωπίες της θα αποτελέσουν πηγή διαμάχης. Η διαδοχή του Όθωνα οδηγεί σε συγκρούσεις στα νότια γερμανικά δουκάτα και στη Λοθαριγγία.[1]

Αγγλία

Ο Έντγκαρ Α' (ο Ειρηνικός) στέφεται βασιλιάς κατά τη διάρκεια μιας βασιλικής τελετής στο Μπαθ από τον Αρχιεπίσκοπο Ντάνσταν. Σε ένα συμβούλιο στο Τσέστερ, ο Λόθιαν (περιοχή των Πεδινών) παραχωρείται στη Σκωτία, σε αντάλλαγμα για πίστη από τον Βασιλιά Κένεθ Β'.
Ο Έντγκαρ Α βαδίζει με τον στρατό του βόρεια προς το Τσέστερ. Το ναυτικό του τον συναντά εκεί μέσω της Ιρλανδικής Θάλασσας.Αυτή η επίδειξη δύναμης πείθει τους «Βασιλείς του Βορρά» να υποταχθούν στην κυριαρχία του (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Αφρική

Ο Χαλίφης Al-Mu'izz μεταφέρει τη βασιλική κατοικία του Χαλιφάτου των Φατιμιδών από το El-Mansuriya (σημερινή Τυνησία) στη νεοϊδρυθείσα πόλη του Κάιρου στην Αίγυπτο. Αφήνει τον στρατηγό Buluggin ibn Ziri για να κυβερνήσει τα εδάφη της Δυτικής Βόρειας Αφρικής, τα οποία θα γίνουν η επαρχία του Al-Maghreb (δηλαδή η Δύση).

Ανά θέμα
εμπόριο

Γαρίφαλο, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι και άλλα ανατολικά μπαχαρικά είναι διαθέσιμα για αγορά στην αγορά του Mainz. Τα μπαχαρικά μεταφέρονται στην πόλη από Εβραίους περιοδεύοντες εμπόρους, γνωστούς ως Ραντανίτες, οι οποίοι έχουν επαφές στο διεθνές εμπόριο μεταξύ του χριστιανικού και του ισλαμικού κόσμου (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Θρησκεία

19 Ιανουαρίου - Ο Πάπας Βενέδικτος ΣΤ' καθιερώνεται ως ο 134ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας. Εγκαθίσταται στη Ρώμη με την έγκριση του Όθωνα Α' και γίνεται μαριονέτα κυβερνήτης της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η ρωμαϊκή αριστοκρατία δυσανασχετεί με την κυριαρχία του Όθωνα στις ρωμαϊκές αστικές και εκκλησιαστικές υποθέσεις.[2]
Στο Συμβούλιο του Winchester, ο Edgar I αποδέχεται μια «Μοναστική Συμφωνία» (που ονομάζεται Regularis Concordia). Το έγγραφο συντάσσεται από τον Επίσκοπο Æthelwold και χρησιμεύει ως κανόνας για το πώς πρέπει να εκτελείται η μοναστική ζωή.

Γεννήσεις

6 Μαΐου - Ερρίκος Β', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (π. 1024)
4 Σεπτεμβρίου - Al-Biruni, Πέρσης γιατρός και πολυμαθής (π. 1048)
Αδελαΐδα Α΄, Γερμανίδα πριγκίπισσα και ηγουμένη (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Abul 'Ala Al-Ma'arri, Σύριος φιλόσοφος και ποιητής (π. 1057)
Hisham III, Umayyad χαλίφης της Κόρδοβα (π. 1036)
Murasaki Shikibu, Ιάπωνας ποιητής και κυρία σε αναμονή (ή 978)
Qadi 'Abd al-Wahhab, Abbasid λόγιος και νομικός (π. 1031)

Θάνατοι

14 Ιανουαρίου – Ekkehard I, Φράγκος μοναχός και ποιητής
26 Μαρτίου - Guntram (ο πλούσιος), Φράγκος ευγενής
27 Μαρτίου – Χέρμαν Μπίλουνγκ, Φράγκος ευγενής
7 Μαΐου – Όθωνας Α΄, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (γεν. 912)
15 Μαΐου - Byrhthelm, Επίσκοπος του Wells (Somerset)
4 Ιουλίου – Ulrich (ή Oldarici), επίσκοπος του Άουγκσμπουργκ (γ. 893)
19 Ιουλίου - Kyunyeo, Κορεάτης μοναχός και ποιητής (γεν. 917)
12 Σεπτεμβρίου - Nephingus, επίσκοπος Angers
12 Νοεμβρίου - Burchard III, Φράγκος ευγενής
18 Δεκεμβρίου (ή 972) - Eberhard IV, Φράγκος ευγενής (ή 972)
Abu'l-Abbas Ismail, Αββασίδης αξιωματούχος και πολιτικός
Cathal mac Tadg, King of Connacht (Ιρλανδία)
Conchobar mac Tadg, βασιλιάς του Connacht
Geibennach mac Aedha, βασιλιάς του Uí Maine (Ιρλανδία)
Guo Zongxun, αυτοκράτορας του Later Zhou (π. 953)
Hrotsvitha, Γερμανίδα κανονίστρια και ποιητής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Jawdhar, Φατιμιδικός στρατηγός και επικεφαλής υπουργός
Karka II, κυβερνήτης της αυτοκρατορίας Rashtrakuta (Ινδία)
Μελίας, Βυζαντινός στρατηγός (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Reginar III, Φράγκος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Richar (ή Πλούσιος), Φράγκος ευγενής
Werner (ή Warin), Φράγκος ευγενής

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 969 | 970 | 971 | 972 | 973 | 974 | 975 | 976 | 977 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License