ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Μάχη του Δοροστόλου: Ένας βυζαντινός εκστρατευτικός στρατός (πιθανώς 30–40.000 άνδρες) επιτίθεται στα βουλγαρικά σύνορα, με επικεφαλής προσωπικά τον αυτοκράτορα Ιωάννη Α. Πολιορκεί την πόλη-φρούριο του Δωροστόλων (βρίσκεται στον Κάτω Δούναβη) και ενισχύεται από έναν στόλο ή 300 πλοία εξοπλισμένα με ελληνικά πυρά.[1] Οι Ρωσίες του Κιέβου και οι Βούλγαροι σύμμαχοί τους έχουν περιέλθει σε άκρα λόγω της πείνας. Μετά από 3μηνη πολιορκία, ο Μέγας Πρίγκιπας Σβιατοσλάβος Α' συμφωνεί να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τους Βυζαντινούς, με την οποία παραιτείται από τα συμφέροντά του για τα βουλγαρικά εδάφη και την πόλη της Χερσονήσου στην Κριμαία. Ο Σβιατόσλαβ επιτρέπεται να εκκενώσει τον στρατό του στο νησί Μπερεζάν, ενώ οι Βυζαντινοί εισέρχονται στο Δωροστόλον. Ο Ιωάννης μετονομάζει την πόλη σε Θεοδωρόπολη (που πήρε το όνομά της από τη βασιλεύουσα αυτοκράτειρα Θεοδώρα).[2]
Ο Ιωάννης Α΄ επιστρέφει θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη. Φέρνει μαζί τον Μπόρις Β', ηγεμόνα (τσάρο) της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, και την οικογένειά του, μαζί με το περιεχόμενο του βουλγαρικού αυτοκρατορικού ταμείου. Ο Μπόρις έλαβε ως αποζημίωση τον βυζαντινό «δικαστικό τίτλο» του μάγιστρου. Τα βουλγαρικά εδάφη στη Θράκη και την Κάτω Μοισία έγιναν μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ευρώπη

Ο αυτοκράτορας Όθωνας Α' (ο Μέγας) διορίζει τον αυτοκρατορικό γραμματέα του Γουίλιγκις ως καγκελάριο (φύλακας της σφραγίδας του αυτοκράτορα), ένα αξίωμα που στο παρελθόν κατείχε ο αδερφός του Όθωνα, ο Αρχιεπίσκοπος Μπρούνο Α'.

Βρετανία

Ο βασιλιάς Cuilén (ή Cuilean) σκοτώθηκε από Βρετανούς μετά από 6 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Κένεθ Β', ως ηγεμόνας της Άλμπα (Σκωτία). Δεν θα είναι μόνος βασιλιάς μέχρι το 977.

Αφρική

Μάχη της Αλεξανδρέττας: Οι Βυζαντινοί νικούν μια δύναμη των Φατιμιδών (4.000 άνδρες) κοντά στην Αλεξανδρέττα (σημερινή Τουρκία), ενώ ο κύριος στρατός των Φατιμιδών πολιορκεί την πόλη-φρούριο της Αντιόχειας. Σε συνδυασμό με τα νέα για μια προέλαση των Καρματιανών εναντίον της Δαμασκού, οι Φατιμίδες αναγκάζονται να άρουν την πολιορκία και να αποσυρθούν στην Αίγυπτο.

Κίνα

23 Ιανουαρίου - Ένα σώμα πολεμικών ελεφάντων του Νότιου Χαν ηττήθηκε στο Σάο, από πυρά βαλλίστρας από τα στρατεύματα της δυναστείας Σονγκ. Το νότιο βασίλειο των Χαν αναγκάστηκε να υποταχθεί στη Δυναστεία των Σονγκ. Τερματισμός της κυριαρχίας του νότιου Χαν, αλλά και του πρώτου τακτικού πολεμικού σώματος ελεφάντων που χρησιμοποιήθηκε σε έναν κινεζικό στρατό, που είχε κερδίσει τις νίκες του Νότιου Χαν σε όλο τον 10ο αιώνα.

Ανά θέμα
Θρησκεία

Ο τάφος του Swithun, Αγγλοσάξονα επισκόπου του Winchester, μεταφέρθηκε σε ένα εσωτερικό ιερό (ήταν προηγουμένως θαμμένο έξω) στο Old Minster. Η τελετή λέγεται ότι αμαυρώθηκε από 40 ημέρες καταρρακτώδους βροχής.


Γεννήσεις

Kushyar Gilani, Πέρσης μαθηματικός και γεωγράφος (π. 1029)
Mahmud of Ghazni, εμίρης της αυτοκρατορίας των Ghaznavid (π. 1030)
Oliba, Ισπανός κόμης και επίσκοπος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Rajendra Chola, αυτοκράτορας της δυναστείας Chola στο αποκορύφωμά της

Θάνατοι
Abū Ja'far al-Khāzin, Πέρσης αστρονόμος (γεν. 900)
Ανέμας, βυζαντινός (μουσουλμανικός) διοικητής στρατού
Atto, επίσκοπος του Vic (Ισπανία) (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Cuilén (ή Cuilean), βασιλιάς της Alba (Σκωτία)
Ηράκλος (ή Εβράκλος), επίσκοπος της Λιέγης
Ja'far ibn Fallah, στρατηγός και κυβερνήτης των Φατιμιδών
Καλόκυρος, βυζαντινός πατρίκιος και προσποιητής
Li Jingda, πρίγκιπας του νότιου Τανγκ (γεν. 924)
Muhammad al-Khushani, ιστορικός των Ομαγιάδων
Μοχάμεντ ιμπν Ρουμάχις, ναύαρχος των Ομαγιάδων

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 967 | 968 | 969 | 970 | 971 | 972 | 973 | 974 | 975 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License