Βυζαντινή Αυτοκρατορία
6 Μαρτίου – Πολιορκία του Χάνδακα: Οι βυζαντινές δυνάμεις υπό τον Νικηφόρο Β΄ Φωκά καταλαμβάνουν και λεηλατούν τον Χάνδακα μετά από πολιορκία 8 μηνών. Ο Νικηφόρος σφαγιάζει τον πληθυσμό χωρίς έλεος και τον μεταφέρει στη σκλαβιά, επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη με αιχμάλωτο τον Εμίρη Abd al-Aziz ibn Shu'ayb και την οικογένειά του. Το νησιωτικό Εμιράτο της Κρήτης μετατρέπεται σε βυζαντινό θέμα και οι εναπομείναντες μουσουλμάνοι ασπάζονται τον Χριστιανισμό.[1]
Ευρώπη
26 Μαΐου - Ο Όθωνας Α', ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εκλέγει τον 6χρονο γιο του Όθωνα Β' ως διάδοχο και συγκυβερνήτη στην Αυτοκρατορική Διατροφή στο Βορμς. Στέφθηκε στο Άαχεν και τέθηκε υπό την κηδεμονία της γιαγιάς του Ματίλντα και του ετεροθαλούς αδελφού του Γουίλιαμ από το Μάιντς. Ο αδερφός του Όθωνα, Μπρούνο Α΄, αναλαμβάνει ξανά την προσωρινή κυβέρνηση της Λωρραίνης.
Καλοκαίρι - Ο Όθωνας Α' οδηγεί μια εκστρατευτική δύναμη στη βόρεια Ιταλία μέσω του περάσματος Μπρένερ στο Τρέντο, για να βοηθήσει τον πολιορκημένο νεαρό Πάπα Ιωάννη ΙΒ'. Προχωρά προς την Παβία – ο βασιλιάς Berengar II στέλνει τον γιο του και συγκυβερνήτη Adalbert II από τη Ρώμη επικεφαλής ενός μεγάλου στρατού για να καταλάβει τον έλεγχο του Άνω Αδιγέ και να αμφισβητήσει την είσοδο του Όθωνα.
15 Οκτωβρίου - Ο χαλίφης Abd-al-Rahman III πεθαίνει μετά από 32 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Αλ-Χακάμ Β' ως ηγεμόνας του Χαλιφάτου της Κόρδοβας στην Αλ Άνδαλου (σημερινή Ισπανία).
Μάχη του Fitjar - Μια δύναμη των Βίκινγκ υπό τους γιους του Eric Bloodaxe προσγειώνεται στο Hordaland. Ο βασιλιάς Χάακον ο Καλός νικά τη δύναμη των ανταρτών, αλλά σκοτώνεται. Ο Χάραλντ Γκρέικλοακ γίνεται κυρίαρχος του δυτικού τμήματος της Νορβηγίας.
Ο στρατός των Λομβαρδών υπό τον Adalbert II αρνείται να πολεμήσει τον Otto I εκτός εάν ο Berengar II παραιτηθεί υπέρ του Adalbert. Ο Μπερένγκαρ αρνείται και οι στρατοί υποχωρούν στα οχυρά τους. Ο Μπέρενγκαρ και η οικογένειά του παίρνουν ό,τι πιστούς στρατιώτες έχουν απομείνει και διασκορπίζονται – ο Μπερένγκαρ υποχωρεί στο φρούριο στο Μοντεφέλτρο (στην Πεντάπολη).
Αρμενία
Ο βασιλιάς Ashot III της Αρμενίας (ο Ελεήμων) μεταφέρει την πρωτεύουσά του από το Καρς προς τα ανατολικά στο Ani (σημερινή Τουρκία). Τοποθετημένο σε μια σημαντική διαδρομή τροχόσπιτων ανατολής-δύσης, το Άνι θα γίνει μεγαλύτερο από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη, με πληθυσμό περίπου 100.000 που θα ανταγωνιστεί τη Βαγδάτη, το Κάιρο και την Κωνσταντινούπολη. Το Άνι γίνεται επίσης ο χώρος του βασιλικού μαυσωλείου των βασιλέων Μπαγκρατούνι.[2]
Ανά θέμα
Τέχνη
Κατασκευάστηκε η «Σινδόνη του Αγίου Χοσέ», ένα πλούσιο μεταξωτό σαμίτικο καμηλό ύφασμα από το Χουρασάν. Σώζεται στο Αβαείο του Saint-Josse-sur-Mer, κοντά στο Caen (Νορμανδία) (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Θρησκεία
Η παγόδα Tiger Hill (ή Πύργος Huqui) είναι χτισμένη στην πόλη Suzhou, που βρίσκεται στην επαρχία Jiangsu (Ανατολική Κίνα).
Το αβαείο Tavistock ιδρύθηκε από τον Ordgar, Ealdorman του Devon, στην Αγγλία.[3]
Γεννήσεις
15 Ιανουαρίου - Seongjong, ηγεμόνας του Goryeo (Κορέα) (π. 997)
Al-Tha'alibi, Πέρσης ιστορικός και συγγραφέας (π. 1038)
Arnulf II, κόμης της Φλάνδρας (ο νεότερος), Φράγκος ευγενής (ή 960)
Edith of Wilton, Αγγλίδα πριγκίπισσα και καλόγρια (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Fujiwara no Michikane, Ιάπωνας ευγενής (π. 995)
Kou Zhun, Μέγας Καγκελάριος της Κίνας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Mahendradatta, βασίλισσα του Μπαλί (Ινδονησία) (π. 1011)
Pietro II Orseolo, Δόγης της Βενετίας (π. 1009)
Ramiro III, βασιλιάς της León (Ισπανία) (π. 985)
Sigmundur Brestisson, αρχηγός των Βίκινγκς (π. 1005)
Θάνατοι
17 Ιουλίου - Ντου, αυτοκράτειρα κληρονόμος της δυναστείας Σονγκ
12 Αυγούστου - Λι Τζινγκ, αυτοκράτορας του Νότιου Τανγκ (γεν. 916)
19 Σεπτεμβρίου – Ελένη Λεκαπηνή, Βυζαντινή αυτοκράτειρα
1 Οκτωβρίου - Άρταλντ, αρχιεπίσκοπος της Ρεμς
15 Οκτωβρίου - Abd al-Rahman III, χαλίφης της Κόρδοβας
Abd al-Malik I, Σαμανίδης εμίρης (γεν. 944)
Abu'l-Qasim Unujur ibn al-Ikhshid, ηγεμόνας Ikhshidid
Adarnase V, πρίγκιπας του Tao-Klarjeti (Γεωργία)
Atto of Vercelli, επίσκοπος Λομβαρδών (γ. 885)
Άβα της Τσερντάνια, κοντέσσα αντιβασιλέας της Τσερντάνια και της Μπεσαλού
Butuga II, ηγεμόνας της δυναστείας των Δυτικών Γκάνγκα (Ινδία)
Fujiwara no Masatada, Ιάπωνας ποιητής
Haakon the Good, βασιλιάς της Νορβηγίας
Landulf II του Benevento (ο Κόκκινος), Λομβαρδός πρίγκιπας
Li Tao, Κινέζος καγκελάριος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Minamoto no Tsunemoto, Ιάπωνας σαμουράι (γεν. 894)
Raymond II of Rouergue, Φράγκος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Γουλιέλμος Β', Μαρκήσιος του Μονφεράτου, Φράγκος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας ► ◄◄ | ◄ | 957 | 958 | 959 | 960 | 961 | 962 | 963 | 964 | 965 | ► | ►► |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License