ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

27 Ιανουαρίου - Οι συναυτοκράτορες Στέφανος και Κωνσταντίνος ανατρέπονται μόλις ένα μήνα μετά την καθαίρεση του πατέρα τους, Ρωμανού Α'. Με τη βοήθεια της συζύγου του, ο Κωνσταντίνος Ζ' γίνεται ο μοναδικός αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Διορίζει στις ανώτατες διοικητές του στρατού τέσσερα μέλη της οικογένειας των Φωκά, τα οποία ήταν σε ντροπή υπό τον Ρωμανό.
Ο Κωνσταντίνος Ζ΄ συνάπτει μια ρωσοβυζαντινή συνθήκη στην οποία οι Ρώσοι έμποροι πρέπει να διεξάγουν το εμπόριο τους στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ πολλοί Ρώσοι κάνουν την περιουσία τους στο εμπόριο με τους Άραβες Μουσουλμάνους, η Δυναστεία Ρουρίκ του Κιέβου πλουτίζει από το βυζαντινό εμπόριο.[1]

Ευρώπη

Άνοιξη - Ο Βερένγκαρ της Ιβρέα εισβάλλει στην Ιταλία με μισθωμένα στρατεύματα Λομβαρδών και κατοικεί στο Μιλάνο. Ο Μπερενγκάρ προχωρά στη Βερόνα, όπου τον ενώνουν δυνάμεις του κόμη Μίλο και άλλων παρτιζάνων.
Ο βασιλιάς Hugh της Προβηγκίας πολιορκεί τον Vignola για να βάλει τέλος στην προέλαση του Berengar. Αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς ο Berengar της Ivrea χαιρετίζεται σε όλη τη βόρεια Ιταλία ως ελευθερωτής και ο Hugh καταφεύγει στην Προβηγκία.
13 Απριλίου - Ο Ούγος της Προβηγκίας παραιτείται από το θρόνο υπέρ του γιου του Λοθάρι Β' (ο οποίος είναι συγκυβερνήτης από το 931) και αναγνωρίζεται ως ο μοναδικός βασιλιάς της Λομβαρδίας. Ο Χιού επιτρέπεται να συνταξιοδοτηθεί στην Παβία.
Ο Ιγκόρ Α', ηγεμόνας της Ρωσίας του Κιέβου, σκοτώθηκε ενώ συγκέντρωνε φόρο τιμής από τους Δρέβλιους και τον διαδέχθηκε ο τρίχρονος γιος του Σβιατόσλαβ Α'. Η μητέρα του Όλγα έγινε αντιβασιλέας και επίσημος ηγεμόνας.
Καλοκαίρι - Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Δ' ("d'Outremer") αιχμαλωτίστηκε από τους Νορμανδούς και παραδόθηκε στον Ούγο τον Μέγα. Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Λούις, ο Λάον παραδίδεται σε αυτόν ως αποζημίωση.[2]
Ο Χαλίφης Abd-al-Rahman III καταλαμβάνει το παλάτι της Medina Azahara (που ονομάζεται "η λαμπερή πόλη") ως η νέα πρωτεύουσα του Χαλιφάτου της Κόρδοβα (σημερινή Ισπανία).

Αγγλία

Ο βασιλιάς Έντμουντ Α' κατακτά το Στράθκλαϊντ, συνάπτει συμμαχία με τον Μάλκολμ Α' (βασιλιάς των «Πίκτων και Σκωτών») και του παραχωρεί την Κάμπερλαντ και τη Γουέστμορλαντ.
Ο βασιλιάς Hywel Dda («ο Καλός») συγκαλεί μια διάσκεψη στο Whitland, η οποία συντάσσει έναν τυποποιημένο κώδικα νόμων στην Ουαλία (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Αραβική Αυτοκρατορία

Καλοκαίρι - Ο Sayf al-Dawla ηττήθηκε από τις μουσουλμανικές δυνάμεις υπό τον Muhammad ibn Tughj al-Ikhshid κοντά στο Qinnasrin. Αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις συριακές περιοχές του και να καταφύγει στη Ράκα. Τον Οκτώβριο οι δύο άνδρες έρχονται σε συμφωνία, η οποία αναγνωρίζει την κυριαρχία των Χαμδανιδών στη βόρεια Συρία, ιδρύοντας το Εμιράτο του Χαλεπίου.
Χειμώνας - οι μουσουλμανικές δυνάμεις υπό τον Nasir al-Dawla καταλαμβάνουν τη Βαγδάτη και επαναφέρουν τον χαλίφη Al-Muttaqi στην εξουσία ξανά. Ο Al-Dawla καθιερώνεται ως amir al-umara, ή de facto αντιβασιλέας του Χαλιφάτου των Αββασιδών.

Κίνα

Φθινόπωρο - Το Min Kingdom καταστράφηκε από το νότιο Τανγκ. Ο αυτοκράτορας Yuan Zong επεκτείνει τις περιοχές του πέρα ​​από αυτές του πρώην Βασιλείου Wu. Προσαρτά την επικράτεια Min στα δικά της όρια.

Ανά θέμα
Θρησκεία

Ο Ντάνσταν γίνεται ηγούμενος του Αβαείου του Γκλάστονμπερι στην Αγγλία. Ξαναδημιουργεί τη μοναστική ζωή εγκαθιδρύοντας τον μοναχισμό των Βενεδικτίνων στο μοναστήρι.

Γεννήσεις

Ηγούμενος του Fleury, Γάλλος μοναχός και ηγούμενος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Αδελαΐδα της Ακουιτανίας, Γαλλίδα βασίλισσα σύζυγος (ή 952)
Al-Muqaddasi, Άραβας Μουσουλμάνος γεωγράφος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Al-Sijzi, Πέρσης αστρονόμος και μαθηματικός (π. 1020)
Eric the Victorious, βασιλιάς της Σουηδίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Judah ben David Hayyuj, Εβραίος γλωσσολόγος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Tróndur í Gøtu, αρχηγός των Βίκινγκς (κατά προσέγγιση ημερομηνία)

Θάνατοι

21 Ιανουαρίου - Γιανγκ Ταν, Κινέζος στρατηγός και κυβερνήτης
14 Φεβρουαρίου
Lian Chongyu, Κινέζος στρατηγός
Zhu Wenjin, αυτοκράτορας του Min (Δέκα Βασίλεια)
30 Ιουνίου – Κι νο Τσουραγιούκι, Ιάπωνας συγγραφέας και ποιητής (γεν. 872)
4 Ιουλίου - Zhuo Yanming, Κινέζος βουδιστής μοναχός και αυτοκράτορας
23 Οκτωβρίου - Hyejong, βασιλιάς του Goryeo (Κορέα) (γεν. 912)
Abu Muhammad al-Hasan, Άραβας Μουσουλμάνος γεωγράφος (γεν. 893)
Adarnase II, πρίγκιπας του Tao-Klarjeti (Γεωργία)
Bagrat I, πρίγκιπας του Tao-Klarjeti (Γεωργία)
Fujiwara no Nakahira, Ιάπωνας πολιτικός (γ. 875)
Ιγκόρ Α΄, Βαράγγος ηγεμόνας της Ρωσίας του Κιέβου
Krešimir I, βασιλιάς του Κροατικού Βασιλείου
Song Fujin, αυτοκράτειρα και σύζυγος του Li Bian
Τουζούν, στρατηγός των Αββασίδων και de facto ηγεμόνας
Wang Jichang, Κινέζος στρατηγός και καγκελάριος
Γιανγκ Σιγκόνγκ, Κινέζος αξιωματούχος και καγκελάριος
Zhang Gongduo, Κινέζος στρατηγός και αξιωματούχος

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 941 | 942 | 943 | 944 | 945 | 946 | 947 | 948 | 949 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License