ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ευρώπη

Ο Guy III, δούκας του Spoleto, νικά τον Λομβαρδό βασιλιά Berengar I στον ποταμό Trebbia και ανακηρύσσεται βασιλιάς της Ιταλίας σε μια συνέλευση στην Παβία. Αφού επιβεβαίωσε κάποια προνόμια στην Καθολική Εκκλησία, στέφεται με το Σιδερένιο Στέμμα της Λομβαρδίας, από τον Πάπα Στέφανο Ε'.[1] Ο Berengar αναγκάζεται να υποχωρήσει στη Βερόνα. Ο Γκάι δεν τον καταδιώκει στο Φριούλι, εξαιτίας της (πιθανής) οργής του βασιλιά Αρνούλφ της Καρινθίας.
Ο Μπόρις Α', ηγεμόνας (χάν) της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, παραιτείται από το θρόνο μετά από 37 χρόνια βασιλείας και αποσύρεται σε μοναστήρι. Τον διαδέχεται ο πρωτότοκος γιος του Βλαντιμίρ, ως μονάρχης της Βουλγαρίας. Ο Βλαντιμίρ πέφτει κάτω από την επιρροή των παλιών αγοριών. πολλοί παραμένουν αντιχριστιανικοί και αντιβυζαντινοί. Προσπαθεί να αποκαταστήσει την πρώην φράγκικη συμμαχία και να αποκαταστήσει τον παγανισμό.[2]
Ο Arnulf της Καρινθίας αναγνωρίζει τον νόθο γιο του Zwentibold, ως κληρονόμο του Βασιλείου των Ανατολικών Φράγκων. Υποστηρίζει τον ισχυρισμό του Λουδοβίκου του Τυφλού ως βασιλιά της Προβηγκίας, αφού έλαβε προσωπική έκκληση από τη μητέρα του Λουδοβίκου, Ermengard, η οποία έρχεται να δει τον Arnulf στο Forchheim (Βόρεια Βαυαρία).[3] Ο Arnulf παραχωρεί στην πόλη Osnabrück προνόμια εμπορίου και νομισμάτων.
Ένα πλοίο που μεταφέρει περίπου είκοσι Άραβες freebooters, από την Pechina στην Al-Andalus (σύγχρονη Ισπανία), αγκυροβολεί στον κόλπο του Saint-Tropez στην Προβηγκία. Δημιουργούν μια οχυρή βάση στο Fraxinet (σημερινό La Garde-Freinet). Μετά την επιδρομή στη γύρω περιοχή, η μουσουλμανική αποικία ενισχύεται από ομάδες Σαρακηνών τυχοδιώκτες.
Οι Μαγυάροι, μια Ουγγρική φυλή από τη στέπα της Κεντρικής Ασίας, μετακινούνται δυτικά υπό την ηγεσία του Árpád. Σπρώχνονται από τους αντιπάλους τους, τους Πετσενέγους, στη Βαλκανική Χερσόνησο και εμπλέκονται σε έναν πόλεμο μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι Μαγυάροι κατευθύνονται βόρεια και εγκαθίστανται στη Μεγάλη Μοραβία.
Στην Ιταλία, το Φορλί γίνεται δημοκρατία για πρώτη φορά. Η πόλη είναι σύμμαχος με τη φατρία των Γκιμπελίν, στους μεσαιωνικούς αγώνες μεταξύ των Γκουέλφων και των Γκιμπελίνων.
Στην Πορτογαλία, ο κόμης της Κοΐμπρα, Hermenegildo Gutiérrez, ανακαταλαμβάνει την Κοΐμπρα, η οποία χάθηκε προσωρινά μετά την πρώτη κατάκτηση του 878.[4]

Βρετανία

Οι βασιλιάδες Eochaid και Giric της Alba και Strathclyde (σημερινή Σκωτία) καθαιρέθηκαν από τους εισβολείς Βίκινγκς. Τους διαδέχεται ο Ντόναλντ Β', ο γιος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Α', ο οποίος γίνεται βασιλιάς της Σκωτίας.
Ο Λόρδος Æthelred II και η Lady Æthelflæd (κόρη του βασιλιά Άλφρεντ του Μεγάλου) των Μερκιανών ξεκινούν την πολιτική τους για την οχύρωση των πόλεων των Μερκιανών ως αμυντικών βουργείων, ξεκινώντας από το Worcester (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Ασία

Το ενοποιημένο βασίλειο Silla (σύγχρονη Κορέα) υπό τον βασιλιά Jinseong επιδιώκει να εισπράξει φόρους με τη βία από τους αγρότες, πυροδοτώντας μαζικές αγροτικές εξεγέρσεις (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο Ιντραβαρμάν Α', ηγεμόνας της Αυτοκρατορίας των Χμερ (σημερινή Καμπότζη), πεθαίνει και τον διαδέχεται ο γιος του Γιασοβαρμάν Α', που ονομάζεται Λεπρός Βασιλιάς (ή 890).
Απρίλιος - Η ιαπωνική εποχή Ninna τελειώνει και αρχίζει το Kanpyō, που διαρκεί μέχρι το 898.

Ανά θέμα
Θρησκεία

Ο ναός Bongwon, που βρίσκεται στη Σεούλ (σημερινή Νότια Κορέα), ιδρύθηκε από τον Κορεάτη βουδιστή δάσκαλο Doseon.


Γεννήσεις

7 Ιανουαρίου - Λι Μπιαν, αυτοκράτορας του Νότιου Τανγκ (π. 943)
11 Ιανουαρίου - Abd al-Rahman III, μουσουλμάνος χαλίφης (ή 891)
Λιου Γιαν, αυτοκράτορας του Νότιου Χαν (π. 942)
Minamoto no Kintada, Ιάπωνας ποιητής waka (π. 948)

Θάνατοι

9 Ιουνίου – Αιμοϊν, Φράγκος μοναχός και αρχειονόμος
23 Δεκεμβρίου - Σολομών Β', επίσκοπος Κωνσταντίας
Bořivoj I, δούκας της Βοημίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ibn Marwan, μουσουλμάνος ηγέτης των Σούφι (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ibn Qutaybah, μουσουλμάνος λόγιος (γ. 828)
Indravarman I, βασιλιάς της αυτοκρατορίας των Χμερ (ή 890)
Judicael, δούκας της Βρετάνης (ή 888)
Liutbert, αρχιεπίσκοπος Mainz
Μενγκ Φάνγκλι, Κινέζος πολέμαρχος
Τσιν Ζονγκκουάν, Κινέζος πολέμαρχος
Sa'id ibn Makhlad, μουσουλμάνος βεζίρης
Wang Jingwu, Κινέζος πολέμαρχος
Wilbert, αρχιεπίσκοπος Κολωνίας
Zhao Chou, Κινέζος πολέμαρχος (γ. 824)
Ζάο Χουάνγκ, Κινέζος πολέμαρχος

◄ | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 885 | 886 | 887 | 888 | 889 | 890 | 891 | 892 | 893 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License