ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ευρώπη

Καλοκαίρι - Ο αυτοκράτορας Κάρολος ο Παχύς συγκαλεί μια συνάντηση αξιωματούχων στο Lobith (σημερινή Ολλανδία) και κατηγορεί τον Hugh, έναν νόθο γιο του πρώην βασιλιά Lothair II, και τον υποτελή του Godfrid, Δούκα της Frisia, ότι συνωμοτούσαν εναντίον του. Ο Χιου τυφλώνεται και εξορίζεται στο Αβαείο του Saint Gall (σύγχρονη Ελβετία). Ο Γκόντφριντ δολοφονείται από μια ομάδα Φριζιανών και Σαξόνων ευγενών, κατόπιν συνεννόησης του Ερρίκου της Φραγκονίας. Ο τοπικός κόμης, Gerolf, αναλαμβάνει την ακτή της Δυτικής Φριζίας από τη Δανία, μετά τη δολοφονία.
Καλοκαίρι – Ο Κάρολος ο Παχύς ορίζει τον νόθο γιο του Μπερνάρδο ως κληρονόμο του, αγνοώντας τους ισχυρισμούς του ανιψιού του, Αρνούλφ της Καρινθίας (παράνομος γιος του Κάρλομαν της Βαυαρίας) και Καρόλου ο Απλός (5χρονος γιος του βασιλιά Λουδοβίκου του Τραυλού) . Οι Φράγκοι επίσκοποι διαμαρτύρονται, οπότε ο Κάρολος καλεί τον Πάπα Ανδριανό Γ' σε μια συνέλευση στο Βορμς, για να λύσει το ζήτημα. Ο Adrian αφήνει τη Ρώμη στα χέρια του επισκόπου Ιωάννη της Παβίας και κατευθύνεται στη Γερμανία, αλλά πεθαίνει καθ' οδόν, αμέσως μετά τη διέλευση του ποταμού Πάου.[1]
25 Νοεμβρίου - Πολιορκία του Παρισιού: Οι δυνάμεις των Βίκινγκ, υπό τους Σκανδιναβούς οπλαρχηγούς Sigfred και Sinric, πλέουν στον ποταμό Σηκουάνα για την ανατολική Γαλλία, με στόλο 300 μακρινών πλοίων (10.000 άνδρες). Εμφανίζονται ενώπιον του Παρισιού και προσφέρονται να γλιτώσουν την πόλη εάν τους επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση, αποτίνοντάς τους φόρο τιμής (Danegeld). Το αίτημά τους απορρίπτεται.
27 Νοεμβρίου - Οι Βίκινγκς ξεκινούν την Πολιορκία του Παρισιού (885–886) επιτιθέμενοι στον βορειοανατολικό πύργο με βαλλιστές, μαγγονέλους και καταπέλτες. Όλες οι επιθέσεις των Βίκινγκ αποκρούονται από τον Όντο, κόμη του Παρισιού, ο οποίος υπερασπίζεται την πόλη με μια μικρή φρουρά (περίπου 200 άνδρες). Ο Σίγκφρεντ αποφασίζει να αποσυρθεί και χτίζει ένα στρατόπεδο στη δεξιά όχθη του ποταμού. Εν τω μεταξύ εξορύσσει την πόλη και σαρώνει την ύπαιθρο για προμήθειες.

Βρετανία

Ο βασιλιάς Άλφρεντ ο Μέγας καλεί τον Ασσέρ, συγγενή του επισκόπου Νόμπις του Αγίου Δαυίδ, στην αγγλική αυλή. Συμφωνεί να περνά έξι μήνες το χρόνο στην υπηρεσία του βασιλιά. Ο Άσσερ βοηθά στη διαπραγμάτευση της αναγνώρισης του Άλφρεντ, ως κυρίαρχου των βασιλιάδων της Ουαλίας.
Οι Δανοί Βίκινγκς αποβιβάζονται στο Κεντ και πολιορκούν το Ρότσεστερ. Έχοντας βελτιωθεί η άμυνα της πόλης, η πόλη αντέχει αρκετό καιρό ώστε ο Μέγας Άλφρεντ να οργανώσει στρατό. Αναγκάζει τους Βίκινγκς να φύγουν πίσω από τη Μάγχη, στην Ήπειρο.
Οι βασιλιάδες Hyfaidd του Dyfed, Elisedd of Brycheiniog και Hywel of Glywysing, παρενοχλούμενοι από τους στρατούς του βασιλιά Anarawd στην Ουαλία, αναζητούν την προστασία του Alfred the Great και υποτάσσονται στην κυριαρχία του. Ο Anarawd επιδιώκει μια συμμαχία με τον βασιλιά Guthred της Υόρκης.

Αραβική Αυτοκρατορία

Μάχη του Ταουαχίν: Μουσουλμανικές δυνάμεις (4.000 άνδρες) του Χαλιφάτου των Αβασιδών, υπό τον Αλ-Μουταντίντ, ηττούνται κοντά στη Ραμλάχ (σύγχρονο Ισραήλ) από τον Χουμαράγουαϊχ, ηγεμόνα της δυναστείας των Τουλουνιδών. Αυτό τερματίζει την προσπάθεια των Αββασιδών να ανακτήσουν τη Συρία από τους Τουλουνίδες. Ένα μεγάλο μέρος του στρατού των Αββασιδών αιχμαλωτίζεται και μεταφέρεται στην Αίγυπτο. Η Khumarawayh στοχεύει στη συμφιλίωση με την κυβέρνηση του χαλίφη και επιτρέπει στους στρατιώτες που θέλουν να επιστρέψουν στο σύγχρονο Ιράκ να αναχωρήσουν χωρίς λύτρα, ενώ προσφέρει στους υπόλοιπους την ευκαιρία να εγκατασταθούν στην Αίγυπτο.[2][3]

Ανά θέμα
Θρησκεία

8 Ιουλίου - Ο Πάπας Ανδριανός Γ' πεθαίνει μετά από 1½ βασιλεία κοντά στη Μόντενα (Λομβαρδία), ενώ καθοδηγούσε για μια Αυτοκρατορική Διατροφή, που κλήθηκε από τον Κάρολο τον Παχύ στο Βορμς. Τον διαδέχεται ο Στέφανος Ε', ως ο 110ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας.

Γεννήσεις

6 Φεβρουαρίου - Ντάιγκο, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας (π. 930)
11 Φεβρουαρίου - Li Congke, αυτοκράτορας του Later Tang (π. 937)
2 Δεκεμβρίου - Zhuang Zong, αυτοκράτορας του Later Tang (π. 926)
Atto of Vercelli, επίσκοπος Λομβαρδών (π. 961)
Eberhard III, δούκας της Φραγκονίας (π. 939)
Eric Bloodaxe, Νορβηγός ηγεμόνας των Βίκινγκς (π. 954)
Fujiwara no Onshi, αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας (π. 954)
Gao Xingzhou, Κινέζος στρατηγός (π. 952)
Ibn Muqla, μουσουλμάνος αξιωματούχος και βεζίρης (ή 886)
Reccared, Γαλικιανός κληρικός (π. 923)
Ζάο Γινγκ, Κινέζος καγκελάριος (π. 951)

Θάνατοι

6 Απριλίου – Μεθόδιος, Βυζαντινός ιεραπόστολος και επίσκοπος (γεν. 815)
Ιούνιος – Δολοφονείται ο Γκόντφριντ, δούκας της Φρισίας, «ο Βασιλιάς της Θάλασσας».
8 Ιουλίου - Adrian III, πάπας της Καθολικής Εκκλησίας
25 Ιουλίου - Σκοτώνεται ο Ράγκενολντ, μαργράφος της Νευστρίας
Ιούλιος/Αύγουστος – Sulayman ibn Wahb, μουσουλμάνος αξιωματούχος και βεζίρης
17 Νοεμβρίου - Liutgard της Σαξονίας, Φράγκικη βασίλισσα
Σκοτώνεται ο Τσεν Ρου, Κινέζος πολέμαρχος και κυβερνήτης.
Gerebald, επίσκοπος Chalon-sur-Saône
Mihira Bhoja, βασιλιάς της δυναστείας Gurjara-Pratihara (γεν. 836)
Muiredach mac Brain, βασιλιάς του Λέινστερ (Ιρλανδία)
Δολοφονείται ο Ζου Τζινγκμέι, Κινέζος ευνούχος και στρατιωτικός ηγέτης ,

◄ | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 881 | 882 | 883 | 884 | 885 | 886 | 887 | 888 | 889 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License