Ευρώπη
Φεβρουάριος – Ο βασιλιάς Λιουτπράνδος των Λομβαρδών πεθαίνει από φυσικά αίτια μετά από 32 χρόνια βασιλείας, κατά την οποία νίκησε τους δούκες του Σπολέτο και του Μπενεβέντο, φέρνοντας το Λομβαρδικό Βασίλειο στο απόγειο της δύναμής του. Τον διαδέχεται ο Hildeprand, ο αποκαλούμενος «ο Άχρηστος» (ανιψιός ή εγγονός του Liutprand), ως ηγεμόνας των Λομβαρδών.[1]
Οκτώβριος — Ο Χίλντεπραντ καθαιρείται από το συμβούλιο των ευγενών, για την ανικανότητά του ως ηγεμόνας. Τον διαδέχεται ο Ράτσις (πρώην δούκας του Φριούλι) ως βασιλιάς των Λομβαρδών, ο οποίος συνάπτει ειρήνη με τον Πάπα Ζαχαρία.[2]
Ο Πεπίνος ο Κοντός, δήμαρχος του παλατιού της Νευστρίας και της Βουργουνδίας, εισβάλλει στη Σουηβική Γιούρα (νοτιοδυτική Γερμανία) και κυνηγά τον Τεουντεμπάλντ, δούκα της Αλαμανίας, από το βουνό του στην Αλσατία.
Ελβετία
Το 741 και το 744, έγγραφα στα αρχεία του Αβαείου St. Gallen περιγράφουν το χωριό Kempraten ως Centoprato, ένα άλλο έγγραφο το 863 ως Centiprata, εμπνευσμένο από τη λατινική ονομασία Centum Prata.
Ένα γυναικείο μοναστήρι που δόθηκε από την Αλαμανική ευγενή Beata στο νησί Lützelau αναφέρεται για πρώτη φορά και πωλείται φέτος στο Αβαείο Einsiedeln.
Το νησί Ufenau στην Ελβετία αναφέρεται για πρώτη φορά το 741 ως "Hupinauia" και το 744 ως "Ubinauvia" - νησί Huppan του Huphan.
Βρετανία
Το Wat's Dyke, ένα χωματουργικό έργο μήκους 40 μιλίων (64 χλμ.) στη σημερινή Ουαλία, κατασκευάζεται. Τα σύνορα μεταξύ Mercia και Powys ορίζονται εδώ. Η ημερομηνία κατασκευής του Wat's Dyke είναι πολύ αβέβαιη, με ορισμένες εκτιμήσεις να συνδέουν την κατασκευή του αναχώματος με τον 5ο αιώνα και άλλες με τις αρχές του 9ου αιώνα (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Αραβική Αυτοκρατορία
17 Απριλίου - Ο χαλίφης Αλ Ουαλίντ Β' ηττάται στο κάστρο του έξω από την πόλη της Δαμασκού. Ηττάται και σκοτώνεται από τις αραβικές δυνάμεις υπό τον Σουλεϊμάν ιμπν Χισάμ. Ο Al-Walid διαδέχεται ο ξάδερφός του Yazid III, ο οποίος πεθαίνει λίγο μετά από όγκο στον εγκέφαλο.[3]
Ντιράμ του χαλίφη Ιμπραήμ ιμπν αλ-Ουαλίντ. Κυβέρνησε το χαλιφάτο για μόλις δύο μήνες
Δεκέμβριος – Ο Μαρουάν ιμπν Μωάμεθ επαναστατεί εναντίον του ορισθέντος διαδόχου του Γιαζίντ, Ιμπραήμ ιμπν αλ-Ουαλίντ, νικά τις δυνάμεις των Ομαγιάδων υπό τον Σουλεϊμάν ιμπν Χισάμ και γίνεται χαλίφης.
Ασία
Τούρκοι υπήκοοι όπως οι Ουιγούροι, Καρλούκ και Μπασμίλ, που δεν είναι μέλη της φυλής Ashina, κάνουν πραξικόπημα. Αυτό τερματίζει την Τουρκική Αυτοκρατορία και τη φυλή Ashina (εκτός από την Khazaria).
Φθινόπωρο – Ο Λι Μπάι (γνωστός και ως Λι Πο), Κινέζος ποιητής και επιδέξιος καλλιγράφος, συναντά τον Ντου Φου για πρώτη φορά.
Η ιαπωνική αυτοκρατορική πρωτεύουσα μεταφέρεται από το Kuni-kyō στο Heijō-kyō.
Κεντρική Αμερική
4 Φεβρουαρίου - Στον Τρίτο Πόλεμο Tikal-Calakmul στη σημερινή Γουατεμάλα, η πόλη-κράτος των Μάγιας Tikal κατακτά την πολιτεία Naranjo και αιχμαλωτίζει τον βασιλιά της, Yax Mayuy Chaan Chaak, ο οποίος στη συνέχεια θυσιάζεται. Η κατάκτηση από τον Tikal καταστρέφει το άλλοτε ισχυρό και εκτεταμένο δίκτυο συμμάχων, υποτελών κρατών και εμπορικών δικτύων του Calakmul.
Ανά θέμα
θρησκεία
Σύνοδος των Soissons. Καλείται με την προτροπή του Πεπίνου του Κοντού και του Βονιφάτιου, αρχιεπισκόπου και μητροπολίτη, εξασφαλίζει την καταδίκη του Φράγκου επισκόπου Adalbert.
Ο Στουρμ, μαθητής του Βονιφάτιου, ιδρύει το Αβαείο των Βενεδικτίνων της Φούλντα (Έσση), ως μέρος της αποστολής του Βονιφάτιου να φέρει τον Χριστιανισμό στις παγανιστικές φυλές στη Γερμανία (ή 742).
Ιούνιος – Ο Πάπας Ζαχαρίας δίνει την έγκρισή του στέλνοντας στον Άβελ, τον Γκρίμο και τον Χάρτμπερτ τα παλλόνια τους για τις μητροπολιτικές έδρες της Ρεμς, της Ρουέν και της Σενς.[4][5]
Ο Σαλίχ ιμπν Ταρίφ αυτοανακηρύσσεται προφήτης μεταξύ των Μπαργκαβάτα, μιας συνομοσπονδίας Βερβερικών φυλών στο σύγχρονο δυτικό Μαρόκο.
γεννήσεις
Muhammad ibn Mansur al-Mahdi, μουσουλμάνος χαλίφης (ή 745)
θάνατοι
17 Απριλίου - Al-Walid II, μουσουλμάνος χαλίφης (γεν. 706)
25 Σεπτεμβρίου - Γιαζίντ Γ', μουσουλμάνος χαλίφης (γεν. 701)
He Zhizhang, Κινέζος ποιητής
Χίλντεπραντ, βασιλιάς των Λομβαρδών
Huoching, Αλαμανικός ευγενής
Kül-chor, ηγεμόνας (khagan) των Turgesh
Liutprand, βασιλιάς των Λομβαρδών
Özmiş Qaghan, ηγεμόνας του δεύτερου τουρκικού χαγανάτου
Στέφανος Δ', πατριάρχης Αντιοχείας
◄ | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | ► ◄◄ | ◄ | 740 | 741 | 742 | 743 | 744 | 745 | 746 | 747 | 748 | ► | ►► |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License