Βυζαντινή Αυτοκρατορία
18 Ιουνίου - Ο αυτοκράτορας Λέων Γ' ("ο Ίσαυρος") πεθαίνει από υδρωπικία στην Κωνσταντινούπολη, μετά από 24 χρόνια βασιλείας που έχει σώσει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και έχει ελευθερώσει την Ανατολική Ευρώπη από την απειλή μιας αραβικής κατάκτησης. Τον διαδέχεται ο γιος του Κωνσταντίνος Ε'.
Ο Αρτάβασδος, Βυζαντινός στρατηγός του αρμενικού θέματος, νικά τον Κωνσταντίνο Ε' και προχωρά στην Κωνσταντινούπολη, όπου στέφεται αυτοκράτορας. Εξασφαλίζει την υποστήριξη των θεμάτων της Θράκης και του Οψικίου και εγκαταλείπει τη θρησκευτική πολιτική εικονομαχίας του Λέοντα. Ο Κωνσταντίνος επιζητεί την υποστήριξη του ανατολικού θέματος.
Κεντρική Αμερική
11 Φεβρουαρίου - Η Wak Chanil Ajaw (Lady Six Sky), βασίλισσα της πόλης Naranjo στη Γουατεμάλα, πεθαίνει μετά από βασιλεία 47 και πλέον ετών και τη διαδέχεται ο γιος της, Yax Mayuy Chaak, ο οποίος βασιλεύει μέχρι τον θάνατό του. το 744.
23 Ιουνίου - Ο Kʼawiil Chan Kʼinich γίνεται ο νέος ηγεμόνας του κράτους της πόλης των Μάγια στο Dos Pilas στη Γουατεμάλα μετά το θάνατο του Ucha'an K'in B'alam και βασιλεύει μέχρι το 761, όταν αναγκάζεται να φύγει κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης των ανταρτών από το Tamarindito. .
Ευρώπη
22 Οκτωβρίου - Charles Martel, Μεροβίγγιος δήμαρχος του παλατιού, αυτό στο παλάτι του στο Quirzy-sur-Oise (σημερινή Πικαρδία). Τα εδάφη του χωρίζονται μεταξύ των ενήλικων γιων του Carloman και Pepin the Short, αν και το Φραγκικό Βασίλειο δεν είχε αληθινό βασιλιά από τον θάνατο του Theuderic IV (βλ. 737). Τα εδάφη στα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρασίας και της Αλεμανίας (με τη Βαυαρία ως υποτελή) πηγαίνουν στο Carloman, ενώ ο Pepin δέχεται τη Νευστρία και τη Βουργουνδία (με υποτελή την Ακουιτανία). Ο Γκριφό, ο μικρότερος γιος του Καρόλου, τον διαδέχεται ως δήμαρχος του παλατιού και πιθανότατα λαμβάνει μια λωρίδα γης μεταξύ Νευστρίας και Αυστρασίας.
Ο Πεπίνος ο Κοντός παντρεύεται την Μπερτράντα του Λαόν, κόρη του κόμη Σαριμπέρ του Λάον.[1]
Ελβετία
Το 741 και το 744, έγγραφα στα αρχεία του Αβαείου St. Gallen περιγράφουν το χωριό Kempraten ως Centoprato, ένα άλλο έγγραφο το 863 ως Centiprata, εμπνευσμένο από τη λατινική ονομασία Centum Prata.
Ένα γυναικείο μοναστήρι που δόθηκε από την Αλαμανική ευγενή Beata στο νησί Lützelau αναφέρεται για πρώτη φορά. Το 744, το μοναστήρι πωλείται στο Αβαείο του Einsiedeln.
Το νησί Ufenau στην Ελβετία αναφέρεται για πρώτη φορά το 741 ως "Hupinauia" και το 744 ως "Ubinauvia" - νησί Huppan του Huphan.
Αφρική
Η Μεγάλη Εξέγερση των Βερβέρων: Ο χαλίφης Χισάμ ιμπν Αμπντ αλ-Μαλίκ διορίζει τον Κουλθούμ ιμπν Ιγιάντ αλ-Κάσι κυβερνήτη (ουάλι) της Ιφρίκια (Βόρεια Αφρική). Μια τέταρτη αποστολή στέλνεται από τη Συρία από το Χαλιφάτο των Ομαγιάδων για να συντρίψει την εξέγερση στην περιοχή του Άτλαντα, αλλά ηττάται στη μάχη της Bagdoura, στην πεδιάδα του Ghrab (σύγχρονο Μαρόκο). Η αντεπίθεση των χαριτζιτών ανταρτών προς την Ανατολή είναι επιτυχής, αλλά αποτυγχάνει να κατακτήσει το Καϊρουάν από τους πιστούς. Ωστόσο, ένας πιο ριζοσπαστικός κλάδος των Τυνήσιων Χαριτζιτών (οι Σουφριστές) καταφέρνει να καταλάβει την πόλη αμέσως μετά.[2]
Ανά θέμα
θρησκεία
28 Νοεμβρίου - Ο Πάπας Γρηγόριος Γ΄ πεθαίνει στη Ρώμη, μετά από 10ετή βασιλεία. Τον διαδέχεται ο Ζαχαρίας, ως ο 91ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας.[3]
23 Απριλίου - Μια πυρκαγιά καταστρέφει την αγγλική πόλη York Minster, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας της.[4] Ο ναός αργότερα ξαναχτίστηκε ως πιο εντυπωσιακό κτίσμα, που περιέχει τριάντα βωμούς.
Οι ιαπωνικές αρχές διατάσσουν ότι πρέπει να δημιουργηθούν βουδιστικοί ναοί σε όλη τη χώρα (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
γεννήσεις
Αμαλμπέργκα του Τέμσε, Λοθαρίγικη μοναχή και αγία (π. 772)
Sugano no Mamichi, Ιάπωνας ευγενής (π. 814)
Tassilo III, δούκας της Βαυαρίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
θάνατοι
10 ή 11 Φεβρουαρίου - Lady Six Sky, η βασίλισσα των Μάγια του Naranjo
28 Μαρτίου - Χατσουσέμπε, Ιαπωνική πριγκίπισσα
18 Ιουνίου Λέων Γ', αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
22 Οκτωβρίου - Κάρολος Μαρτέλ, Φράγκος πολιτικός και ιδρυτής της δυναστείας των Καρολίγγων
28 Νοεμβρίου - Γρηγόριος Γ', πάπας της Καθολικής Εκκλησίας
Habib ibn Abi Obeida al-Fihri, Άραβας στρατηγός
Hedan II, δούκας της Θουριγγίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Kulthum ibn Iyad al-Qasi, Άραβας κυβερνήτης
Theodoald, δήμαρχος του παλατιού της Αυστρασίας
◄ | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | ► ◄◄ | ◄ | 737 | 738 | 739 | 740 | 741 | 742 | 743 | 744 | 745 | ► | ►► |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License