ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Βυζαντινός-Βουλγαρικός Πόλεμος: Οι Βούλγαροι υπό τον Ασπαρούχ υποτάσσουν τη χώρα της σημερινής Βουλγαρίας, βόρεια των Βαλκανικών Ορέων. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Δ' ηγείται μιας συνδυασμένης χερσαίας και θαλάσσιας επιχείρησης κατά των εισβολέων και πολιορκεί το οχυρωμένο στρατόπεδό τους στη Δοβρούτζα.[1]
Μάχη του Ονγκάλ: Ο βυζαντινός στρατός (25.000 άνδρες) υπό τον Κωνσταντίνο Δ' ηττάται από τους Βούλγαρους και τους Σλάβους συμμάχους τους στο Δέλτα του Δούναβη. Το βουλγαρικό ιππικό αναγκάζει τους Βυζαντινούς σε ερέθισμα, ενώ ο Κωνσταντίνος (υπό πόνους στα πόδια) ταξιδεύει στο Νεσέμπαρ για να αναζητήσει θεραπεία.

Ευρώπη

Ο βασιλιάς Wamba καθαιρείται μετά από 8 χρόνια βασιλείας και αναγκάζεται να αποσυρθεί σε ένα μοναστήρι. Τον διαδέχεται ο Erwig που γίνεται ηγεμόνας του Βησιγοτθικού Βασιλείου.
Ο βασιλιάς Perctarit κάνει τον γιο του Cunipert συγκυβερνήτη του Λομβαρδικού Βασιλείου. Υπογράφει επίσημη συνθήκη ειρήνης με τον Κωνσταντίνο Δ'.
Ο Pippin of Herstal γίνεται Δήμαρχος του Παλατιού της Αυστρασίας.
Το Emporium (πόλη της αγοράς) του Dorestad ιδρύθηκε κοντά στις εκβολές του Ρήνου και σύντομα γίνεται σημαντικός εμπορικός οικισμός στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας (κατά προσέγγιση ημερομηνία).[2]

Βρετανία

Ο βασιλιάς Cædwalla του Wessex γίνεται υπερβολικά φιλόδοξος σε μια μάχη εξουσίας με τον αντίπαλό του, King Centwine, για την κυριαρχία του Wessex. Εξορίζεται στα δάση Chiltern και Andred.[3]

Αραβική Αυτοκρατορία

Ο Yazid I, γιος του Muawiyah I, γίνεται ο έκτος χαλίφης (δεύτερος χαλίφης των Umayyad), αλλά οι Kufans στη Μεσοποταμία επαναστατούν και προσκαλούν τον Hussein ibn Ali (εγγονό του Muhammad) να πάρει τον θρόνο.
10 Οκτωβρίου - Μάχη της Καρμπάλα: Δυνάμεις υπό τον Yazid I σκοτώνουν τον Hussein ibn Ali και τους στενότερους υποστηρικτές του.[4] Αυτό το γεγονός οδηγεί στον εμφύλιο πόλεμο που είναι γνωστός ως Δεύτερη Φίτνα.

Ασία

Στην Ιαπωνία, η πριγκίπισσα Uno Sarara δεν είναι καλά και ο αυτοκράτορας Tenmu ξεκινά την ανέγερση του ναού Yakushi-ji (νομός Nara). Βάζει 100 άτομα να μπαίνουν στη θρησκεία ως ιερείς, ευχόμενοι να ανακτήσει την υγεία της.

Ανά θέμα
Θρησκεία

17 Σεπτεμβρίου – Ο Θεόδωρος της Ταρσού, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, συγκαλεί σύνοδο στο Χάτφιλντ που απαλλάσσει την Αγγλική Εκκλησία από κάθε συσχέτιση με την αίρεση του μονοθελητισμού.[5]
7 Νοεμβρίου - Η Γ' Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης (ΣΤ' Οικουμενική Σύνοδος) ανοίγει στην Κωνσταντινούπολη για να διευθετήσει τις θεολογικές διαμάχες του μονοενεργητισμού και του μονοθελητισμού, που λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου 681.
Ο Wilfrid επιστρέφει στη Northumbria, με παπική υποστήριξη, αλλά φυλακίζεται από τον βασιλιά Ecgfrith και εξορίζεται ξανά. Ταξιδεύει στο Βασίλειο του Σάσεξ και αρχίζει να ευαγγελίζει τους ανθρώπους.
Ο βασιλιάς Merewalh του Magonsæte ιδρύει το μοναστήρι του Wenlock Priory στο Shropshire της Αγγλίας, διορίζοντας την κόρη του Milburga ως ηγουμένη των Βενεδικτίνων.
Κατά προσέγγιση ημερομηνία
Ο Βονιφάτιος ξεκινά την εκπαίδευσή του σε ένα αγγλικό κελτικό χριστιανικό μοναστήρι, πιθανότατα στο Έξετερ κοντά στη γενέτειρά του και ένα από τα πολλά μοναστήρια που χτίστηκαν από ντόπιους γαιοκτήμονες και εκκλησιαστές.[6]
Το Βιβλίο του Ντάροου δημιουργείται, πιθανότατα στη Νορθούμπρια ή στο νησί Ιόνα στις Εσωτερικές Εβρίδες της Σκωτίας.

Γεννήσεις

Ali Asghar ibn Husayn, γιος του 3ου σιίτη ιμάμη. Σκοτώθηκε στην Καρμπάλα (π. 680)
Fujiwara no Muchimaro, Ιάπωνας πολιτικός (π. 737)
Genshō, αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας (π. 748)
Oda της Σκωτίας, Χριστιανός άγιος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Wu Daozi, Κινέζος ζωγράφος (π. 760)

Θάνατοι

1 Ιανουαρίου – Τζαβανσίρ, βασιλιάς της Καυκάσου Αλβανίας (γεν. 616)
30 Ιανουαρίου - Balthild, βασίλισσα των Φράγκων
9 Οκτωβρίου - Ghislain, Φράγκος αγκυριώτης και άγιος
10 Οκτωβρίου
Ο Αμπάς ιμπν Αλί, γιος του Ιμάμ Αλί
Ali al-Akbar ibn Husayn, γιος του Al-Husayn
Ali al-Asghar ibn Husayn, γιος του Al-Husayn
Habib ibn Madhahir
Husayn ibn Ali, τρίτος ιμάμης των Σιιτών και εγγονός του Μωάμεθ (γεν. 626)Κ
Αγάθω, πάπας της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Bhāskara I, Ινδός μαθηματικός (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Cædmon, Βορειουμβριανός ποιητής
Ebroin, Δήμαρχος του Παλατιού της Neustria (ή 681)
Hilda of Whitby, ηγουμένη και αγία της Νορθούμπριας
Muawiyah I, ιδρυτής του χαλιφάτου των Ομαγιάδων (γεν. 602)
Ουμ Σαλαμά, σύζυγος του Μωάμεθ
Vikramaditya I, βασιλιάς της Chalukya (Ινδία)
Wulfoald, Δήμαρχος του Παλατιού της Αυστρασίας

◄ | 6ος αιώνας | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 676 | 677 | 678 | 679 | 680 | 681 | 682 | 683 | 684 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License