ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ευρώπη

Ο βασιλιάς Chlothar III της Neustria και η βασίλισσα Balthild ίδρυσαν το αβαείο Corbie στην Πικαρδία (βόρεια Γαλλία), δίνοντάς του ασυλία από τη φορολογία και επισκέψεις από τοπικούς επισκόπους σε αντάλλαγμα για προσευχή.
Ο Perctarit και ο Godepert γίνονται συγκυβερνήτες των Λομβαρδών, μετά το θάνατο του πατέρα τους Aripert I. Διέσπασαν το βασίλειο και ιδρύουν τις πρωτεύουσές τους στο Μιλάνο και την Παβία (βόρεια Ιταλία).

Βρετανοί

Μάχη του Posbury: Ο βασιλιάς Cenwalh του Wessex εισβάλλει στη Dumnonia (νοτιοδυτική Αγγλία). Κερδίζει τις γηγενείς βρετανικές φυλές κοντά στο Crediton στο Ντέβον και τις οδηγεί στην ακτή.
Ο βασιλιάς Wulfhere της Mercia και ο στρατός του Harry στο Berkshire Downs (νότια του Thame) και κινούνται νότια για να κατακτήσουν το Meonwara και το Isle of Wight.
Ο Wulfhere διορίζει τον Æthelwealh ως βασιλιά του Sussex και ο Æthelwealh βαφτίζεται στη Mercia. Παραλαμβάνει τα πρόσφατα κατακτημένα εδάφη στο σύγχρονο Hampshire.

Αραβική Αυτοκρατορία (Ισλαμικό Χαλιφάτο)
Ο Muawiya I έγινε χαλίφης στα μέσα του 661, μετά την παραίτηση του χαλίφη αλ-Χασάν. Ο Muawiya ίδρυσε τη δυναστεία των Umayyad (Muawiya με συμβούλους, από το χειρόγραφο του Majma' al-tawarikh του Hafiz-i Abru)

26 Ιανουαρίου - Δολοφονία του Αλί: Ο Αλί ιμπν Αμπι Ταλίμπ, πρώτος ιμάμης των Σιιτών και τέταρτος χαλίφης του Χαλιφάτου Ρασιντούν, χτυπιέται στο κεφάλι με δηλητηριασμένο ξίφος από τον Χαουάριτζ Αμπντ-αλ-Ραχμάν ιμπν Μουλτζάμ, ενώ προσευχόταν σε ένα ιερό στο Κούφα (σημερινό Ιράκ), πεθαίνει δύο μέρες αργότερα. Ο γιος του, Χασάν ιμπν Αλί, επιλέγεται από τους Μουσουλμάνους για να τον διαδεχθεί ως επόμενος ηγέτης. Σύμφωνα με τους Ομαγιάδες, τον διαδέχεται ο Muawiyah I ως Χαλίφης, ηλικίας 59 ετών, ο οποίος μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησής του στη Δαμασκό και ιδρύει το Χαλιφάτο των Ομαγιάδων, τερματίζοντας το Χαλιφάτο Ρασιντούν.[1]
Κατά προσέγγιση ημερομηνία – Ο Muawiya I φυλακίζει τον πατριάρχη Giwargis I, μετά την άρνησή του να πληρώσει φόρο τιμής. Οι χριστιανοί διώκονται και οι εκκλησίες τους καταστρέφονται.

Ιαπωνικά

Κατά προσέγγιση ημερομηνία – Ο αυτοκρατορικός στόλος της Ιαπωνίας εισβάλλει στο Kyūshū με εντολή της αυτοκράτειρας Kōgyoku. Στο δρόμο της, η πριγκίπισσα Nukata συνθέτει ένα διάσημο ποίημα στο Nikitatsu στην επαρχία Iyo.
ντο. Μάιος – Η αυτοκράτειρα Kōgyoku χτίζει το παλάτι του Asakura στο Kyūshū, από δέντρα κομμένα από τα ιερά. Δύο μήνες αργότερα πεθαίνει. Οι άνθρωποι λένε ότι είναι επειδή οι θεοί είναι θυμωμένοι μαζί της επειδή κατέστρεψε τα ιερά.
24 Ιουλίου - Ο αυτοκράτορας Tenji ανεβαίνει στον θρόνο της Ιαπωνίας μετά το θάνατο της μητέρας του αυτοκράτειρας Kōgyoku. Στέλνει ένα εκστρατευτικό σώμα υπό τον Abe no Hirafu στην Κορέα, για να βοηθήσει το συμμαχικό βασίλειο Baekje.

Κορέα

Ο βασιλιάς Munmu γίνεται ο 30ός ηγεμόνας του κορεατικού βασιλείου της Silla.[2]

Ανά θέμα
Θρησκεία

Ο Μάξιμος ο Ομολογητής, χριστιανός μοναχός, ανακαλείται από την εξορία στη Θράκη. Δικάζεται και καταδικάζεται σε ακρωτηριασμό. Του κόβεται η γλώσσα και το δεξί του χέρι για να αποτραπεί η περαιτέρω αντίθεσή του στους Μονοθελίτες.
Κατά προσέγγιση ημερομηνία – Στη Γαλατία όλοι οι Ρωμαίοι επίσκοποι αντικαθίστανται από Φράγκους επισκόπους. Γίνονται ολοένα και πιο κοινά, καθώς οι Φράγκοι ηγέτες ελέγχουν την επισκοπή.

Γεννήσεις

12 Φεβρουαρίου – Ōku, Ιαπωνική πριγκίπισσα (π. 702)
Αρχές Ιουνίου; – Al-Hajjaj ibn Yusuf, Άραβας κυβερνήτης (π. 714)
Κατά προσέγγιση ημερομηνία – Ælfwine, Βορειουμβριανός βασιλιάς της Deira (k. 679)
Τσεν Ζιάνγκ, Κινέζος ποιητής και αξιωματούχος (π. 702)
Liu Zhiji, Κινέζος ιστορικός (π. 721)

Θάνατοι

3 Ιανουαρίου – Βενιαμίν, Κόπτης Ορθόδοξος Πατριάρχης Αλεξανδρείας (γ. περ. 590)
29 Ιανουαρίου – Αλί, πρώτος ιμάμης των Σιιτών και τέταρτος χαλίφης Ρασιντούν (γεν. 601) (μαρτυρικά)
17 Φεβρουαρίου - Φινάν της Λίντιφαρνης, ιρλανδικής καταγωγής επίσκοπος
24 Ιουλίου - Kōgyoku (επίσης Saimei), δύο φορές αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας (γεν. 594)
Aripert I, βασιλιάς των Λομβαρδών
Cenberht, βασιλιάς των Δυτικών Σαξόνων στο Wessex[3]
Κάθρεντ, πρίγκιπας των Δυτικών Σαξόνων στο Γουέσεξ[3]
Κατά προσέγγιση ημερομηνία – Landry, επίσκοπος Παρισιού
Al-Ash'ath ibn Qays, σύντροφος του Μωάμεθ

◄ | 6ος αιώνας | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 657 | 658 | 659 | 660 | 661 | 662 | 663 | 664 | 665 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License