ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Αραβία

18 Μαρτίου (κατά προσέγγιση) - Ο Μωάμεθ κάνει το τελευταίο του κήρυγμα στους Μουσουλμάνους. Από τους Σιίτες πιστεύεται ότι είναι ο διορισμός του Ali ibn Abi Talib ως διαδόχου του. Ξεκινά το Imamah (σιιτικό δόγμα) του Ali Ibn Abi Talib, για τη θρησκευτική, πνευματική και πολιτική ηγεσία της Ummah.
8 Ιουνίου – Ο Μωάμεθ πεθαίνει στη Μεδίνα σε ηλικία 63 ετών, μετά από ασθένεια και πυρετό.
Ιούνιος - Ο Αμπού Μπακρ (επίσης γνωστός ως Αμπντάλα ιμπν Οθμάν ιμπν Αμίρ, περισσότερο γνωστός από τον ισλαμικό του λακάμπ Αλ-Σιντίκ) γίνεται Χαλίφης.
Ridda Wars: Ο Αμπού Μπακρ ξεκινά μια σειρά από στρατιωτικές εκστρατείες κατά των ανταρτών αραβικών φυλών, για να αποκαταστήσει την εξουσία των Καθοδηγούμενων Χαλίφων και να εξασφαλίσει την κληρονομιά του Μωάμεθ.
Σεπτέμβριος – Μάχη της Buzakha: Μια ισλαμική στήλη (6.000 άνδρες) υπό τον Khalid ibn al-Walid νικά τους Αποστάτες αντάρτες υπό την Tulayha, κοντά στο Ha'il (Σαουδική Αραβία).
Δεκέμβριος – Μάχη της Άκραμπα: Οι μουσουλμανικές δυνάμεις του Αμπού Μπακρ νικούν τους Αποστάτες αντάρτες (40.000 άνδρες) υπό τον Μουσαϊλίμα, στην πεδιάδα της Άκραμπα.

Ευρώπη

8 Απριλίου - Ο βασιλιάς Charibert II δολοφονείται στο Blaye (Gironde), (πιθανώς κατόπιν εντολής του ετεροθαλούς αδερφού του Dagobert I), μαζί με το βρέφος γιο του. Ο Dagobert I διεκδικεί την Ακουιτανία και τη Γασκώνη, καθιστώντας τον ισχυρότερο Μεροβίγγειο βασιλιά στη Δύση.
Μέρος της εξέγερσης της Σάμο, ο Αλκιόκος οδηγεί 9.000 Βούλγαρους από την Παννονία να καταφύγουν στον Ντάγκομπερτ (ο οποίος τους σφαγιάζει), και στη συνέχεια, με 700 επιζώντες, εγκαθίσταται με τους Βεντς, υπό την προστασία του Βαλούκ.
Ο Κουμπράτ, ηγεμόνας της φυλής Ντούλο,[1] παίρνει την εξουσία από τους Παννόνιους Αβάρους και ιδρύει την Παλαιά Μεγάλη Βουλγαρία στην περιοχή της Μαύρης Κουμανίας. Η κυριαρχία του Κουμπράτ εκτείνεται από τη Δακία μέχρι την Πολτάβα.

Περσία

16 Ιουνίου – Ο Γιαζντεγκέρντ Γ΄, ηλικίας 8 ετών, ανεβαίνει στο θρόνο ως βασιλιάς (σάχης) της Περσικής Αυτοκρατορίας. Γίνεται ο τελευταίος ηγεμόνας της δυναστείας των Σασσανιδών (σύγχρονο Ιράν).

Ασία

27 Ιανουαρίου – Συμβαίνει μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου.[2]
Η Seondeok στέφεται βασίλισσα της Silla (Κορέα).[3]

Αρμενία

Ο σεισμός του 632 στην Αρμενία επηρεάζει την περιοχή των Αρμενικών Ορέων.[4]

Ανά θέμα
Θρησκεία

6 Μαρτίου (Παρασκευή, 9 Zulhijja, 10 AH) – Το αποχαιρετιστήριο κήρυγμα (Khuṭbatu l-Wadāʿ) εκφωνείται από τον Μωάμεθ, Ισλαμικό προφήτη, στην κοιλάδα Uranah του όρους Arafat, στους μουσουλμάνους που τον συνόδευσαν για το Hajj (προσκύνημα) .
8 Ιουνίου – Ο Μωάμεθ πεθαίνει στη Μεδίνα, σε ηλικία 63 ετών, και τον διαδέχεται ο Αμπού Μπακρ, ο οποίος γίνεται ο πρώτος χαλίφης (αντιβασιλέας του αγγελιοφόρου του Θεού). Ιδρύει το Χαλιφάτο Ρασιντούν μέχρι το 661.
Ο Xuanzang, Κινέζος ταξιδιώτης, γράφει για δύο τεράστια αγάλματα του Βούδα σκαλισμένα σε μια πλαγιά βουνού στην κοιλάδα Bamiyan (Αφγανιστάν).

Γεννήσεις

Al-Muhallab ibn Abi Sufra, Άραβας στρατηγός (π. 702)
Vindicianus, επίσκοπος Cambrai (κατά προσέγγιση ημερομηνία)

Θάνατοι

31 Ιανουαρίου - Máedóc, επίσκοπος Ferns
8 Απριλίου - Charibert II, βασιλιάς της Ακουιτανίας
8 Ιουνίου - Μωάμεθ, Προφήτης (γεν. 570)
11 Αυγούστου – Rusticula (γ. περ. 556), ηγουμένη της Αρλ
28 Αυγούστου - Φατιμά, κόρη του Μωάμεθ
12 Οκτωβρίου ή 633 - Εδουίνος της Νορθούμπρια, βασιλιάς της Ντέιρας και της Βερνίκης
29 Οκτωβρίου - Saint Colman mac Duagh, Ιρλανδός ηγούμενος και επίσκοπος
Abu Dujana, σύντροφος του Μωάμεθ
Chilperic, γιος του Charibert II
Ιμπραήμ ιμπν Μωάμεθ, γιος του Μωάμεθ
Abdullah ibn Suhayl (γ. 594) (μαρτυρικά)
Abu Hudhayfa ibn Utba (γ. 581) (μαρτυρικά)
Salim Mawla Abu Hudhayfa (γ. περ. 594–596) (μαρτυρικά)
Zayd ibn al-Khattab (γεννήθηκε πριν από το 584) (μαρτυρήθηκε)
Musaylimah, Άραβας προφήτης

◄ | 6ος αιώνας | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 628 | 629 | 630 | 631 | 632 | 633 | 634 | 635 | 636 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License