Γεγονότα
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης: Μια ορδή Αβάρων, αποτελούμενη από περίπου 80.000 άνδρες (συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δυνάμεων Σλάβων, Βουλγάρων και άλλων «βαρβάρων»), επιτίθεται στα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Ένας μικρός περσικός στρατός φτάνει στον Βόσπορο, στην ασιατική πλευρά. Τα Θεοδοσιανά Τείχη κατακλύζονται με τον πιο σύγχρονο πολιορκητικό εξοπλισμό, με τη μορφή καταπέλτη. Οι Άβαροι έχουν επίσης κινητά θωρακισμένα και πολιορκητικούς πύργους. τα τελευταία καλύπτονται με δέρματα για πυροπροστασία.[1] Η υπεράσπιση της πρωτεύουσας (12.000 καλά εκπαιδευμένοι βυζαντινοί στρατιώτες) βρίσκεται στα χέρια του Πατριάρχη Σεργίου Α' και του Bonus (magister militum) Ακάθιστος Ύμνος.
31 Ιουλίου – Οι Άβαροι και οι Πέρσες σύμμαχοι υπό τον Shahrbaraz εξαπολύουν επίθεση σε όλο το μήκος των Θεοδοσιανών Τειχών (περίπου 5,7 χιλιόμετρα). Η κύρια προσπάθεια συγκεντρώνεται στο κεντρικό τμήμα, ιδιαίτερα στο χαμηλό μεσοτείχιο. Μετά από μια σκληρή μάχη πεζικού στα τείχη, ο βυζαντινός στρατός εμποδίζει πολλές επιθέσεις στην πόλη. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος προετοιμάζει έναν νέο στρατό υπό τον αδελφό του Θεόδωρο για να επιχειρήσει κατά των Περσών στη δυτική Ανατολία, ενώ επιστρέφει στον δικό του στρατό στον Πόντο.
7 Αυγούστου – Στα νερά του Κεράτιου Κόλπου, ο περσικός στόλος καταστρέφεται ενώ μετέφερε ενισχύσεις. Οι Άβαροι, έχοντας υποστεί τρομερές απώλειες, με έλλειψη τροφίμων και προμηθειών, καίνε τις πολιορκητικές τους μηχανές. Εγκαταλείπουν την πολιορκία και υποχωρούν στη Βαλκανική Χερσόνησο. Οι Βυζαντινοί πετυχαίνουν αποφασιστική νίκη στις Βλαχέρνες, υπό την προστασία του ναού της Παναγίας.
Βυζαντινο-Περσικός Πόλεμος: Ο Ηράκλειος, ο στρατός του μειώθηκε λόγω της εκστρατείας του σε λιγότερους από 30.000 άνδρες, βρίσκεται σε άμυνα στον Πόντο. Προφανώς αφήνει μια ισχυρή βυζαντινή φρουρά στην Τραπεζούντα και αποσύρεται βορειοανατολικά κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας στην Κολχίδα, όπου σταματά τους Πέρσες με επιθετικές αμυντικές-επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος του ποταμού Φάση. Προσελκύοντας τον περσικό στρατό υπό τον Shahin Vahmanzadegan στην Ανατολία, παρέχει στον Θεόδωρο την ευκαιρία να τους νικήσει. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού απειλεί την επικοινωνία των Περσών στη Χαλκηδόνα (σημερινή Τουρκία).
Ο Ηράκλειος καλεί τους Κροάτες, μια σλαβική φυλή που ζει στη Γαλικία, τη Σιλεσία και τη Βοημία, να εγκατασταθούν στο Ιλλυρικό. Τους δίνεται η γη μεταξύ του ποταμού Ντράβα και της Αδριατικής Θάλασσας για να απαλλαγούν από τους Αβάρους. Οι Σέρβοι επιτρέπεται να μετακινηθούν από την πατρίδα τους βόρεια των Καρπαθίων σε μια περιοχή ανατολικά των Κροατών. Ο Ηράκλειος ζητά από τον Πάπα Ονώριο Α' να στείλει ιεραποστόλους και στις δύο ομάδες.
Χειμώνας – Ο Ηράκλειος συνάπτει συμμαχία με τον Tong Yabghu Qaghan, ηγεμόνα (χαγκάν) του Δυτικού Τουρκικού Χαγκανάτου, για μια κοινή εισβολή στην Περσική Αυτοκρατορία την επόμενη άνοιξη. Υπόσχεται την κόρη του Ευδοξία Επιφάνια, 15 ετών, σε γάμο με τον Tong Yabghu και τη στέλνει συνοδεία με υπέροχα δώρα.
Ευρώπη
Ο Arioald διαδέχεται τον κουνιάδο του Adaloald ως βασιλιάς των Λομβαρδών και στη συνέχεια ο Arioald τρελαίνεται. Ο Άριοαλντ κλείνει τη γυναίκα του σε ένα μοναστήρι, κατηγορώντας την ότι συνωμοτούσε εναντίον του με τον Γκράσουλφ Β', δούκα του Φριούλι (βόρεια Ιταλία).
Βρετανία
Ο βασιλιάς Edwin της Northumbria νικά τους Δυτικούς Σάξονες υπό τον Cynegils, ο οποίος προσπάθησε να εμποδίσει την αυξανόμενη δύναμη του Edwin με το να τον δολοφονήσει. Ο Edwin υποχρεώνει τον Cynegils να αναγνωρίσει την υπεροχή της Northumbria.
19 Απριλίου - Η Eanflæd, κόρη του Edwin of Northumbria, γεννιέται σε μια βασιλική κατοικία δίπλα στον ποταμό Derwent. Βαπτίζεται από τον Παουλίνο, επίσκοπο της Υόρκης.
Ο Edwin of Northumbria εισβάλλει στο Isle of Man και μετά στο Anglesey. Ο βασιλιάς Cadwallon ηττάται στη μάχη και πολιορκείται στο νησί Puffin.[2]
Το Εδιμβούργο (Σκωτία) ιδρύεται από τον Edwin of Northumbria (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο Πέντα γίνεται βασιλιάς της Μερκίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία).[3]
Περσία
Καλοκαίρι - Ο βασιλιάς Χοσρός Β' σχεδιάζει μια συνολική προσπάθεια κατά της Κωνσταντινούπολης. Επιστρέφει στην Ανατολία με δύο στρατούς άγνωστου μεγέθους, πιθανώς πάνω από 50.000 άνδρες ο καθένας. Ένα από αυτά (πιθανώς με εντολή του ίδιου του Khosrau) είναι να συγκρατήσει τον Ηράκλειο στον Πόντο. άλλος υπό τον Shahin Vahmanzadegan ηττάται από τον Theodore.
Ασία
2 Ιουλίου – Ο Λι Σιμίν ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της Τανγκ Τσανγκάν για να αποχαιρετήσει τον μικρότερο αδερφό του Λι Γιουάντζι, στον οποίο έχει δοθεί η διοίκηση μιας κινεζικής αποστολής εναντίον του Ανατολικού Τουρκικού Χαγκανάτου. Ακούγοντας μια συνωμοσία για τη δολοφονία του, αυτός και μερικοί υποστηρικτές του καταλαμβάνουν τη βόρεια είσοδο του παλατιού του αυτοκράτορα. Ο Λι Σιμίν στέκεται σε ενέδρα και εξολοθρεύει τους αντίπαλούς του αδερφούς Λι Γιουάντζι και Λι Τζιαντσένγκ, στο περιστατικό της Πύλης Ξουανβού.
4 Σεπτεμβρίου - Ο αυτοκράτορας Γκάο Ζου παραιτείται υπέρ του γιου του Λι Σιμίν μετά από 8 χρόνια βασιλείας. Του μεταβιβάζει τον θρόνο (ως αυτοκράτορας Τάι Ζονγκ).
Γεννήσεις
19 Απριλίου - Eanflæd, βασίλισσα της Northumbria
Balthild, βασίλισσα των Φράγκων (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ηράκλωνας, Βυζαντινός αυτοκράτορας (π. 641)
Husayn ibn Ali, εγγονός του Μωάμεθ και του τρίτου ιμάμη των Σιιτών (π. 680)
Munmu, βασιλιάς της Silla (π. 681)
Tenji, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας (π. 672)
Η Zaynab bint Ali, εγγονή του Μωάμεθ και μέλος του Ahl al-Bayt
Αμπντάλα ιμπν Αμίρ
Θάνατοι
19 Ιουνίου - Soga no Umako, αρχηγός της φυλής Soga
2 Ιουλίου – Λι Τζιαντσένγκ, πρίγκιπας της δυναστείας των Τανγκ (γεν. 589)
2 Ιουλίου – Λι Γιουάντζι, πρίγκιπας της δυναστείας των Τανγκ (γεν. 603)
Adaloald, βασιλιάς των Λομβαρδών (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Cearl, βασιλιάς της Mercia (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Fatimah bint Asad, μητέρα του Ali ibn Abi Talib (γεν. 555)
Fiachnae mac Báetáin, βασιλιάς του Dál nAraidi (Ιρλανδία)
Gaugericus, επίσκοπος Cambrai (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Sexred, βασιλιάς του Essex (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Shahin Vahmanzadegan, Πέρσης στρατηγός (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Warnachar II, Δήμαρχος του Παλατιού (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
◄ | 6ος αιώνας | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | ► ◄◄ | ◄ | 622 | 623 | 624 | 625 | 626 | 627 | 628 | 629 | 630 | ► | ►► |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License