ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή αυτοκρατορία

Βυζαντινός-Σασσανιδικός Πόλεμος: Ο αυτοκράτορας Μαυρίκιος νικά τις περσικές δυνάμεις υπό τον Μπαχράμ Τσόμπιν στη Νισίμπις (σημερινή Τουρκία) και τους οδηγεί πίσω στην Αρμενία.
Ο Κομεντίολος, διοικητής (magister militum) του ανατολικού στρατού, δέχεται τον νόμιμο Πέρση βασιλιά, Χοσρό Β', ως πρόσφυγα στο αρχηγείο του στην Ιεράπολη.
Ο Μωρίς ιδρύει την Εξαρχία της Καρχηδόνας στην Αφρική. Συνδυάζει την πολιτική εξουσία ενός πραιτοριανού έπαρχου και τη στρατιωτική αρχή, με έδρα την Καρχηδόνα.
26 Μαρτίου – Ο Θεοδόσιος, πρωτότοκος γιος του Μαυρίκιου, ανακηρύσσεται συναυτοκράτορας. Γίνεται διάδοχος του βυζαντινού θρόνου του πατέρα του.[1]
Ο Στέφανος Α' διαδέχεται τον πατέρα του Γκουαράμ Α' ως βασιλιάς της Ιβηρίας (Γεωργία) (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Ευρώπη

Οι Φράγκοι και οι Βουργουνδοί υπό τον βασιλιά Γκούντραμ εισβάλλουν στην Ιταλία. Καταλαμβάνουν τις πόλεις Μιλάνο και Βερόνα, αλλά αναγκάζονται να φύγουν από το ξέσπασμα της πανώλης στην κοιλάδα του Πάδου.
Οι Φράγκοι εισβάλλουν ξανά στην Ιταλία. καταλαμβάνουν τη Μόντενα και τη Μάντοβα. Αρκετοί Λομβαρδοί δούκες ελαττώνονται: ο Gisulf I, δούκας του Friuli, ηττάται και αντικαθίσταται από τον γιο του Gisulf II.
5 Σεπτεμβρίου - Ο βασιλιάς Authari πεθαίνει (πιθανώς από δηλητήριο) μετά από 6 χρόνια βασιλείας και τον διαδέχεται ο Agilulf, δούκας (dux) του Τορίνο, ο οποίος παντρεύεται τη χήρα του Theodelinda.
Φραγκική εξέγερση με επικεφαλής την Μπασίνα, κόρη του Χιλπερίκου Α'.

Βρετανία

Ο Æthelberht διαδέχεται τον πατέρα του Eormenric ως βασιλιάς (bretwalda) του Κεντ (σύμφωνα με το Αγγλοσαξονικό Χρονικό).
Πολιορκία του Lindisfarne: Ένας Brythonic συνασπισμός πολιορκεί τον βασιλιά Hussa της Bernicia στο Κάστρο Lindisfarne (Ιερό νησί).
Ο Owain mab Urien διαδέχεται τον πατέρα του Urien, ως Brythonic βασιλιάς του Rheged στη Βόρεια Αγγλία (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Περσία

Άνοιξη – Ο βασιλιάς Hormizd IV απολύει τον Bahrām Chobin από διοικητή (Eran spahbed). Επαναστατεί και βαδίζει με την υποστήριξη του περσικού στρατού προς την Κτησιφώντα.
15 Φεβρουαρίου - Ο Hormizd IV καθαιρείται και δολοφονείται από Πέρσες ευγενείς. Έχοντας κυβέρνησε από το 579, τον διαδέχεται ο γιος του Khosrau II ως βασιλιάς της Περσικής Αυτοκρατορίας.
Σεπτέμβριος – Ο Bahrām Chobin νικά τις κατώτερες δυνάμεις του Khosrau II κοντά στον Κτησιφώντα. Καταλαμβάνει το θρόνο και αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς Μπαχράμ Δ' της Περσίας.

Ασία

Ο Kadungon γίνεται βασιλιάς του Pandyan Kingdom στη Νότια Ινδία (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο Yeongyang γίνεται ηγεμόνας του κορεατικού βασιλείου του Goguryeo.[2]

Ανά θέμα
Θρησκεία

7 Φεβρουαρίου - Ο Πάπας Πελάγιος Β' πέφτει θύμα της πανώλης που κατέστρεψε τη Ρώμη. Μετά από 11 χρόνια βασιλείας τον διαδέχεται ο Γρηγόριος Α', ηλικίας 50 ετών, ως ο 64ος Πάπας και ο πρώτος από μοναστική καταγωγή.
Ο Egidius, επίσκοπος της Reims, δικάζεται στο Metz ενώπιον ενός συμβουλίου επισκόπων για συνωμοσία κατά του βασιλιά Childebert II. κρίνεται ένοχος και εξορίζεται στο Στρασβούργο.
Ο Γρηγόριος Α' ξεκινά ένα δυναμικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης υδραγωγείων και αποκατάστασης της Ρώμης. Ταΐζει τους πολίτες με κουκούλες σιτηρών, όπως επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορικής κυριαρχίας.
Ο Columbanus, Ιρλανδός ιεραπόστολος, αποκτά από τον βασιλιά Guntram το γαλλορωμαϊκό κάστρο Luxovium (Luxeuil-les-Bains), όπου ιδρύει το Αβαείο του Luxeuil.[3]
Ο Ιωάννης του Μπικλάρο, χρονικογράφος των Βησιγότθων, ολοκληρώνει το «Χρονικό» του προτού διοριστεί επίσκοπος της Χιρόνα (Καταλονία, Ισπανία).


Γεννήσεις

Βενιαμίν, Κόπτης Ορθόδοξος Πατριάρχης Αλεξανδρείας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Boran, Βασίλισσα της Περσίας (π. 632)
Braulio, επίσκοπος της Σαραγόσα (π. 651)
Cedda, πρίγκιπας του Ουέσσεξ (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ντερβάν, πρίγκιπας των Σορβών (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Έανφριθ, βασιλιάς της Βερνίκης (π. 634)
Χάρσα, Ινδός αυτοκράτορας (π. 647)
Jajang, Κορεάτης μοναχός (π. 658)
Judicaël, υψηλόβαθμος βασιλιάς της Domnonée (κατά προσέγγιση)
Kavadh II, βασιλιάς της Σασανικής Αυτοκρατορίας (π. 628)
Secundus of Non, Λομβαρδός ηγούμενος
Σιχίλδη, Φράγκικη βασίλισσα (π. 627)
Theodore Rshtuni, Αρμένιος στρατηγός

Θάνατοι

7 Φεβρουαρίου - Πάπας Πελάγιος Β' (γεν. 520)
5 Σεπτεμβρίου - Αυθάρι, βασιλιάς των Λομβαρδών
Blane, Σκωτσέζος επίσκοπος και άγιος
Eormenric, βασιλιάς του Κεντ (Αγγλία)
Gisulf I, δούκας του Friuli (Ιταλία)
Γκουαράμ Α΄, βασιλιάς της Ιβηρίας (Γεωργία)
Hormizd IV, βασιλιάς της Περσικής Αυτοκρατορίας
Ermelinde, Brabant Saint (γεν. 510)

◄ | 5ος αιώνας | 6ος αιώνας | 7ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 586 | 587 | 588 | 589 | 590 | 591 | 592 | 593 | 594 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License