ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ευρώπη

30 Απριλίου - Ο βασιλιάς Theodahad εκδικείται τη βασίλισσα Amalasuintha. Την πάει από την πρωτεύουσα της Ραβέννα σε ένα μικρό νησί στη λίμνη Μπολσένα, όπου στραγγαλίζεται στο μπάνιο της.[1]
Ο θάνατος της Αμαλασουίνθα δίνει στον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α' την πρόφαση να εισβάλει στην Ιταλία και να ξεκινήσει τον Γοτθικό Πόλεμο.
Ιδρύεται η βυζαντινή πόλη Justiniana Prima, η οποία αργότερα γίνεται έδρα επισκόπου των Κεντρικών Βαλκανίων.

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Γοτθικός πόλεμος: Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α' διορίζει τον Βελισάριο αρχιστράτηγο (stratēgos autokratōr) και στέλνει ένα βυζαντινό εκστρατευτικό σώμα μόνο 8.000 στρατιωτών (οι μισοί είναι βαρύ ανατολικό ρωμαϊκό ιππικό) για να ξεκινήσει την ανακατάκτηση της Ιταλίας.[2]
Καλοκαίρι – Ο Βελισάριος προσγειώνεται στη Σικελία και συναντά λίγη αντίθεση, εκτός από τη γοτθική φρουρά του Παλέρμο. Πολιορκώντας την ακρόπολη, αποκλείει το λιμάνι με τα πλοία του. Ο Μούντους εισβάλλει στη Δαλματία και καταλαμβάνει την πρωτεύουσά της, τα Σάλωνα.
Ο Ιουστινιανός Α' εκδίδει το Lex Julia και δηλώνει ότι η σύζυγος δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει ποινικές κατηγορίες για μοιχεία εναντίον ενός συζύγου. Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο το διαζύγιο στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
31 Δεκεμβρίου - Ο Βελισάριος ολοκληρώνει την κατάκτηση της Σικελίας, νικώντας τη γοτθική φρουρά του Παλέρμο (Πάνορμος) και τερματίζοντας τη θητεία του για το έτος.

Αφρική

Άνοιξη - Ο Σολομών νικά τους Μαυριτανούς αντάρτες στο όρος Mammes και στο όρος Bourgaon. Ασφαλίζει τη Βυζακήνα (σημερινή Τυνησία) και δημιουργεί οχυρώσεις κατά μήκος των Νουμιδικών συνόρων.
Απρίλιος - Ο Ιουστινιανός Α' αναδιοργανώνει την επαρχία ως αφρικανική νομαρχία, με κέντρο την Καρχηδόνα. Αποκαθιστά τις άμυνες των συνόρων και επιστρέφει περιουσίες στην Καθολική Εκκλησία.[3]

Ασία

Η δυναστεία των Βόρειων Γουέι τελειώνει: Η βόρεια περιοχή της Κίνας χωρίζεται στο Ανατολικό Γουέι και στο Δυτικό Γουέι κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου. Ο πρώτος κυβερνήτης είναι ο Wen Di. κάνει διάδοχο τον γιο του Φέι Ντι.
Σημαντικός για την ιστορία της γεωργίας, ο Κινέζος συγγραφέας Jia Sixia γράφει την πραγματεία "Chimin Yaoshu" φέτος, και παρόλο που παραθέτει 160 προηγούμενα κινεζικά βιβλία γεωπονίας, είναι η παλαιότερη υπάρχουσα κινεζική γεωργική πραγματεία. Με περισσότερους από 100.000 γραπτούς κινεζικούς χαρακτήρες, το βιβλίο καλύπτει την προετοιμασία γης, τη σπορά, την καλλιέργεια, τη διαχείριση οπωρώνων, τη δασοκομία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο και τις μαγειρικές χρήσεις για καλλιέργειες.
Αναφορές για την έκρηξη του Κρακατόα (Ιάβα), που πιθανώς οδήγησε σε αρκετά χρόνια κλιματικής αλλαγής (βλ. Ακραία καιρικά φαινόμενα του 535–536), καταγράφονται στο Ιάβας Βιβλίο των Βασιλέων.

Ανά θέμα
Θρησκεία

8 Μαΐου - Ο Πάπας Ιωάννης Β' πεθαίνει στη Ρώμη μετά από διετή βασιλεία και τον διαδέχεται ο Αγαπητός Α' ως ο 57ος Πάπας. Τον στέλνουν σε μια πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη.[4]
Τα βυζαντινά στρατεύματα εκδιώκουν το εξτρεμιστικό μονοφυσιτικό κόμμα από την Αλεξάνδρεια και καθιερώνουν τον Θεοδόσιο Α' ως πατριάρχη της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Άνθιμος Α' γίνεται πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (535–536).
Μια χριστιανική βασιλική ολοκληρώνεται στο Leptis Magna στη Βόρεια Αφρική.

Μετεωρολογία

Ο καιρός αναφέρεται ότι είναι ασυνήθιστα κρύος και σκοτεινός σε πολλά μέρη του κόσμου. βλέπε Ακραία καιρικά φαινόμενα του 535–536.


Γεννήσεις

Abu Talib ibn Abd al-Muttalib, θείος του προφήτη Μωάμεθ, πατέρας του Ali Ibn Abi Talib (π. 619)
Evagrius Scholasticus, Σύριος λόγιος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Sigebert I, βασιλιάς της Αυστρασίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Theudebald, βασιλιάς της Αυστρασίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Xiao Zhao Di, αυτοκράτορας του Βόρειου Qi (π. 561)

Θάνατοι

8 Μαΐου - Πάπας Ιωάννης Β'[5]
5 Ιουνίου – Επιφάνιος, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Ευγίππιος, μαθητής και βιογράφος
Τιμόθεο Γ΄, Κόπτη Ορθόδοξο Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Xie He, Κινέζος συγγραφέας και ιστορικός τέχνης (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Xu Mian, αξιωματούχος της δυναστείας Liang (γεν. 466)
Xiao Wu Di, αυτοκράτορας του Βόρειου Wei (γεν. 510)

◄ | 5ος αιώνας | 6ος αιώνας | 7ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 531 | 532 | 533 | 534 | 535 | 536 | 537 | 538 | 539 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License