Γεγονότα
Καλοκαίρι - Ο Οδόακρος, αρχηγός των γερμανικών φυλών (Ερουλικοί/Σκιριανοί foederati), επισκέπτεται το αυτοκρατορικό παλάτι στη Ραβέννα. Ζητάει από τον Ορέστη (magister militum) να ανταμείψει τους μισθοφόρους του για τις υπηρεσίες τους και την υποστήριξή τους στην εξέγερσή του ένα χρόνο νωρίτερα, κάνοντας πράξη την υπόσχεσή του να τους παραχωρήσει εδάφη για να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ιταλία. Ο Ορέστης αρνείται αυτή την πρόταση και ο Οδόακρος οδηγεί τους φυλετικούς του σε εξέγερση.
Αύγουστος – Ο Βασιλίσκος, Ρωμαίος σφετεριστής, καθαιρείται και ο Ζήνων αποκαθίσταται ως αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με την υποστήριξη του συμβούλου του Illus, πολιορκεί την Κωνσταντινούπολη, αλλά η Σύγκλητος ανοίγει τις πύλες, επιτρέποντάς του να ξαναπάρει το θρόνο. Ο Βασιλίσκος καταφεύγει στο ιερό σε μια εκκλησία, αλλά παραδίδει τον εαυτό του και την οικογένειά του αφού αποσπά μια επίσημη υπόσχεση από τον Ζήνωνα να μην χύσει το αίμα τους. Ο Βασιλίσκος στέλνεται σε ένα φρούριο στην Καππαδοκία, όπου αργότερα πεθαίνει από την πείνα.
23 Αυγούστου - Ο Odoacer, 43 ετών, ανακηρύσσεται rex Italiae ("βασιλιάς της Ιταλίας") από τα στρατεύματά του. Οδηγεί τον στρατό των Οστρογότθων στην κοιλάδα του Πάδου και προχωρά στη Ραβέννα ενώ λεηλατεί την ύπαιθρο.
28 Αυγούστου - Ο Ορέστης συλλαμβάνεται από τον Odoacer κοντά στην Πιατσέντσα και εκτελείται γρήγορα.
4 Σεπτεμβρίου - Ο Romulus Augustulus, Ρωμαίος σφετεριστής της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθαιρείται από τον Odoacer στη Ραβέννα. Ο Odoacer χαρίζει τη ζωή του αγοριού και του δίνει σύνταξη 6.000 solidi, αλλά τον εξορίζει στο «Castellum Lucullanum» (Castel dell'Ovo), στο νησί Megaride στον κόλπο της Νάπολης. Αυτό το γεγονός αργότερα θα ρομαντικοποιηθεί στη δυτική λογοτεχνία και ιστορία ως η πτώση της Ρώμης και χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους ιστορικούς για να σηματοδοτήσει την αρχή του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα.[3][4]
Ο Julius Nepos, de jure κυρίαρχος, γίνεται νομικά ο τελευταίος «Δυτικός Ρωμαίος Αυτοκράτορας». Κυβερνά τη Δαλματία (Βαλκάνια), το Μαρόκο και τη Βορειοδυτική Γαλατία μέχρι τον θάνατό του το 480, αλλά δεν έχει αποτελεσματική εξουσία στην Ιταλική Χερσόνησο.
Ο Odoacer διασχίζει τις Θαλάσσιες Άλπεις με έναν γοτθικό στρατό και εισβάλλει στην Προβηγκία (Νότια Γαλατία). Κατακτά τις πόλεις της Αρλ και της Μασσαλίας, μετά από νικηφόρα μάχη κατά των Βουργουνδών.
Οι Βησιγότθοι υπό τον βασιλιά Ευρίκο βαδίζουν στην Ιταλία και υφίστανται την ήττα ενάντια στις δυνάμεις του Οδόακρου. Ο αυτοκράτορας Ζήνων συνάπτει συνθήκη ειρήνης μεταξύ των Γότθων και ο Οδόακρος παραδίδει τη πρόσφατα κατακτημένη περιοχή στη Γαλατία. Ο Euric δεσμεύεται να μην αναλάβει άλλες εχθροπραξίες.
Η ρωμαϊκή έκκληση από τη Σύγκλητο Ζήνωνα να αναγνωρίσει τον Νέπο ως έκπτωτο και να αναλάβει ο ίδιος τη μοναδική αυτοκρατορία, καταργώντας την 81χρονη διαίρεση ανατολής/δύσης της αυτοκρατορίας και αναγνωρίζοντας την εξουσία του Οδόακρου στην Ιταλία. Ο Ζήνων απορρίπτει το πρώτο αίτημα, αλλά ονομάζει τον Οδόακρο Πατρίκιο, επενδύοντας την κυριαρχία του με αυτοκρατορική νομιμότητα.
Χειμώνας - Ο Ζήνων αναγνωρίζει την πλήρη έκταση του Βασιλείου των Βανδάλων, συμπεριλαμβανομένης όλης της δυτικής Αφρικής, των Βαλεαρίδων Νήσων, της Κορσικής, της Σαρδηνίας και της Σικελίας. Ο βασιλιάς Gaiseric δίνει τη Σικελία, με εξαίρεση την πόλη Lilybaeum, στον Odoacer ως αντάλλαγμα για φόρο.
Ινδία
Η γέννηση της Aryabhata θεωρείται παραδοσιακά ως η αρχή της κλασικής περιόδου των ινδικών μαθηματικών και αστρονομίας.
Κίνα
Ο Xian Wen Di, συνταξιούχος αυτοκράτορας του Βόρειου Wei, δολοφονείται από την αυτοκράτειρα Feng. Αναλαμβάνει την αντιβασιλεία του νεαρού Xiao Wen Di.
Βασικό θέμα
Θρησκεία
Ο Πέτρος ο Πλήρης αποκαθίσταται ως πατριάρχης Αντιοχείας.
γεννήσεις
Δεκέμβριος – Aryabhata, Ινδός μαθηματικός και αστρονόμος (π. 550)
Ιλαρίου Γαλεάτα, χριστιανός μοναχός και άγιος (π. 558)
θάνατοι
Αύγουστος
Βασιλίσκος, Αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Μάρκος, συναυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
28 Αυγούστου – Ορέστης, Ρωμαίος πολιτικός και αντιβασιλέας
Xian Wen Di, Κινέζος αυτοκράτορας του Βόρειου Wei (γεν. 454)
◄ | 4ος αιώνας | 5ος αιώνας | 6ος αιώνας | ► ◄◄ | ◄ | 472 | 473 | 474 | 475 | 476 | 477 | 478 | 479 | 480 | ► | ►► |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License