ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα

Ρωμαϊκή αυτοκρατορία

16 Μαρτίου - Ο αυτοκράτορας Βαλεντινιανός Γ΄, ηλικίας 35 ετών, δολοφονείται από δύο Ούννους συντηρητές του αείμνηστου Flavius ​​Aetius, ενώ εκπαιδεύτηκε με το τόξο στην Campus Martius (Ρώμη), δίνοντας τέλος στη δυναστεία των Θεοδοσιατών. Ο primicerius sacri cubiculi του, ο Ηράκλειος, δολοφονείται επίσης.
17 Μαρτίου - Ο Πετρόνιος Μάξιμος, πρώην domesticus ("εκλεκτός σωματοφύλακας") του Αιήτου, γίνεται (με την υποστήριξη της Ρωμαϊκής Γερουσίας) αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εξασφαλίζει τον θρόνο δωροδοκώντας αξιωματούχους του αυτοκρατορικού παλατιού. Ο Μάξιμος εδραιώνει την εξουσία του με έναν αναγκαστικό γάμο με τη Λικινία Ευδοξία, χήρα του Βαλεντινιανού Γ'.
Ο Μάξιμος διορίζει τον Άβιτους, τον πιο έμπιστο στρατηγό, στο βαθμό του magister militum και τον στέλνει σε μια πρεσβεία στην Τουλούζη, για να κερδίσει την υποστήριξη των Βησιγότθων. Ανυψώνει τον γιο του Παλλάδιο σε Καίσαρα και τον βάζει να παντρευτεί την Ευδοκία, τη μεγαλύτερη κόρη του Βαλεντινιανού Γ'.
31 Μαΐου - Ο Μάξιμος λιθοβολείται μέχρι θανάτου από έναν θυμωμένο όχλο ενώ έφευγε από τη Ρώμη. Ένας εκτεταμένος πανικός εμφανίζεται όταν πολλοί πολίτες ακούνε την είδηση ​​ότι οι Βάνδαλοι λεηλατούν την ηπειρωτική Ιταλία.
2 Ιουνίου - Λεηλασία της Ρώμης: Ο βασιλιάς Genseric οδηγεί τους Βάνδαλους στη Ρώμη, αφού υποσχέθηκε στον Πάπα Λέοντα ότι δεν θα κάψω και θα λεηλατήσω την πόλη. Ο Genseric λεηλατεί την πόλη για μια περίοδο δύο εβδομάδων. Η Ευδοξία και οι κόρες της, Ευδοκία και Πλακιδία, κρατούνται όμηροι. Τα λάφυρα στέλνονται στο λιμάνι της Όστιας και φορτώνονται σε πλοία, από τότε που οι Βάνδαλοι αναχωρούν και επιστρέφουν στην Καρχηδόνα.
9 Ιουλίου - Ο Άβιτος ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας στην Τουλούζη και αργότερα αναγνωρίζεται από τους Γάλλους αρχηγούς στο Viernum (κοντά στην Αρλ).
21 Σεπτεμβρίου - Ο Άβιτος εισέρχεται στη Ρώμη με γαλατικό στρατό. Αποκαθιστά την αυτοκρατορική εξουσία στο Noricum (σημερινή Αυστρία) και αφήνει μια γοτθική δύναμη υπό τον Remistus, στρατηγό των Βησιγότθων (magister militum), στη Ραβέννα.
Οι Οστρογότθοι κατακτούν την Παννονία και τη Δαλματία.

Βρετανία

Μάχη του Άιλσφορντ: Ο πρίγκιπας Βόρτιμερ επαναστατεί ενάντια στις φιλοαγγλοσαξονικές πολιτικές του πατέρα του, Βόρτιγκερν. Ηττάται στη μάχη στο Άιλσφορντ (Κεντ). Ο Hengist και ο γιος του Oisc γίνονται βασιλιάς του Κεντ. Η Horsa και ο Catigern, αδελφός του Vortimer, σκοτώνονται. Οι Βρετανοί αποσύρονται στο Λονδίνο (σύμφωνα με το Anglo-Saxon Chronicle).

Ασία

Ο Skandagupta διαδέχεται τον Kumaragupta I ως ηγεμόνας της Αυτοκρατορίας Gupta (Ινδία). Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του συντρίβει την εισβολή των Ούννων. Ωστόσο, τα έξοδα των πολέμων εξαντλούν τους πόρους της αυτοκρατορίας και συμβάλλουν στην παρακμή της.
Ο Gaero γίνεται βασιλιάς του κορεατικού βασιλείου Baekje.[1]

Μεσοαμερική

Η παλαιότερη καταγεγραμμένη ημερομηνία στο Chichen Itza στη χερσόνησο Yucatán (Μεξικό) (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Βασικό θέμα
Εμπόριο

Η οικονομία ανταλλαγής αντικαθιστά το οργανωμένο εμπόριο καθώς οι Ρωμαίοι και άλλοι πολίτες εγκαταλείπουν τις πόλεις τους για την ύπαιθρο, όπου θα είναι λιγότερο ευάλωτοι σε επιδρομές βαρβάρων (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Γιατρική

Η πόλη Vindobona (Βιέννη) χτυπιέται από μια επιδημία που εξαπλώνεται στις ρωμαϊκές επαρχίες. Η νόσος είναι πιθανώς ο στρεπτόκοκκος ή μια μορφή οστρακιάς με πνευμονικό στρεπτόκοκκο (κατά προσέγγιση ημερομηνία).


γεννήσεις

Rusticus, Αρχιεπίσκοπος της Λυών (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Wang Baoming, αυτοκράτειρα του νότιου Qi (π. 512)

θάνατοι

16 Μαρτίου
Ο Βαλεντινιανός Γ', αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (γεν. 419)
Ηράκλειος, Ρωμαίος αυλικός (primicerius sacri cubiculi)
31 Μαΐου - Πετρόνιος Μάξιμος, αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Biyu του Baekje, βασιλιάς του Baekje[1]
Catigern, πρίγκιπας και γιος του Vortigern (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Horsa, αρχηγός των Αγγλοσάξωνων (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Kumaragupta I, ηγεμόνας της αυτοκρατορίας Gupta (Ινδία)
Niall Noigiallach, Ύπατος Βασιλιάς της Ιρλανδίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Παλλάδιος, γιος του Πετρόνιου Μάξιμου (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ευημερία της Ακουιτανίας, μαθητής και χριστιανός συγγραφέας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)

◄ | 4ος αιώνας | 5ος αιώνας | 6ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 451 | 452 | 453 | 454 | 455 | 456 | 457 | 458 | 459 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License