ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα

Ελλάδα

Ο Αθηναίος στρατηγός Κίμων πλέει στην Κύπρο με διακόσιες τριήρεις της Δηλιακής Συμμαχίας. Από εκεί στέλνει εξήντα πλοία στην Αίγυπτο για να βοηθήσουν τους Αιγύπτιους υπό τον Αμυρταίο, που πολεμούν τους Πέρσες στο Δέλτα του Νείλου. Ο Κίμων χρησιμοποιεί τα εναπομείναντα πλοία για να βοηθήσει μια εξέγερση των κυπριακών ελληνικών πόλεων-κρατών ενάντια στον περσικό έλεγχο του νησιού. Πολιορκεί το περσικό οχυρό Citium στη νοτιοδυτική ακτή της Κύπρου. Ωστόσο, η πολιορκία αποτυγχάνει και η Κύπρος παραμένει υπό τον έλεγχο των Φοινίκων (και των Περσών).
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας ο Κίμων πεθαίνει και η διοίκηση του στόλου ανατίθεται στον Αναξικράτη, ο οποίος εγκαταλείπει το Κίτιο για να εμπλέξει τον φοινικικό στόλο στη μάχη της Σαλαμίνας στην Κύπρο. Ο ελληνικός στόλος κερδίζει τους Πέρσες και τους συμμάχους τους και μετά επιστρέφει στην Αθήνα.
Οι Αθηναίοι μειώνουν τους φόρους που οφείλονται από τις υποκείμενες πόλεις-κράτη τους (δηλαδή μέλη της Δηλιακής Συμμαχίας) και κάθε πόλη επιτρέπεται να εκδώσει το δικό της νόμισμα.
5.000 τάλαντα μεταφέρονται στο ταμείο της Δηλιακής Συμμαχίας στην Αθήνα.

Μακεδόνια

Ο Περδίκκας Β' διαδέχεται τον Αλέξανδρο Α' ως βασιλιάς της Μακεδονίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Ρωμαϊκή Δημοκρατία

Η επιτυχία του πρώτου Decemvirate ωθεί τον διορισμό ενός δεύτερου Decemvirate που περιλαμβάνει επίσης πληβείους μεταξύ των μελών του. Αυτό το δεύτερο decemviri προσθέτει δύο ακόμη επικεφαλίδες στα δέκα του προκατόχου τους, ολοκληρώνοντας τον Νόμο των Δώδεκα Πινάκων (Lex Duodecim Tabularum), που θα αποτελέσει το επίκεντρο του ρωμαϊκού δικαίου για τους επόμενους αρκετούς αιώνες. Ωστόσο, η διακυβέρνηση αυτού του Decemvirate γίνεται όλο και πιο βίαιη και τυραννική.

Σικελία

Μετά από μικρές προκαταρκτικές επιτυχίες (συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης της Ινέσσας από τους Έλληνες αποίκους της), ο Ducetius, ένας εξελληνισμένος ηγέτης των Siculi, ενός αρχαίου λαού της Σικελίας, ηττάται αποφασιστικά από τις συνδυασμένες δυνάμεις των Συρακουσών και των Ακράγκας. Ο Δουκέτιος καταφεύγει για να εξοριστεί στην Κόρινθο.

Ανά θέμα
Τέχνες

Η Σοβαρή (Πρώιμη Κλασική) περίοδος της γλυπτικής τελειώνει στην Αρχαία Ελλάδα και διαδέχεται η Ώριμη Κλασική περίοδος (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο Πολύκλειτος από το Άργος αναπτύσσει ένα σύνολο κανόνων (Ο Κανόνας) για την κατασκευή της ιδανικής ανθρώπινης μορφής (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο Πολύγνωτος της Θάσου παύει το έργο του (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Είναι χτισμένο το παλιό βουλευτήριο, η δυτική πλευρά της αγοράς στην Αθήνα (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο Πολύκλειτος αρχίζει να φτιάχνει το χάλκινο άγαλμα του Αχιλλέα (γνωστό και ως Δορυφόρος ή Δορυφόρος), το οποίο ολοκληρώνει περίπου δέκα χρόνια αργότερα. Ένα ρωμαϊκό αντίγραφο του αρχικού μπρούτζου φυλάσσεται τώρα στο Μουσείο Αρχαιολογικού Ναυτικού στη Νάπολη της Ιταλίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Φτιαγμένη η επιτύμβια στήλη από την Πάρο, κοριτσάκι με πουλί. Τώρα φυλάσσεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Αρχίζει να φτιάχνεται το άγαλμα Γυναίκα και υπηρέτρια σε στυλ Ζωγράφου του Αχιλλέα, λευκή και μελανόμορφη διακόσμηση σε λήκυθο, με πρόσθετη ζωγραφική σε τέμπερα (ολοκληρώθηκε περίπου δέκα χρόνια αργότερα). Τώρα φυλάσσεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο Μύρων φτιάχνει ένα χάλκινο άγαλμα που ονομάζεται Δισκοβόλος (Discobolus). Ένα ρωμαϊκό αντίγραφο φυλάσσεται τώρα στο Museo Nazionale Romano, Ρώμη (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο κορινθιακός ρυθός κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην ελληνική αρχιτεκτονική (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Τα ερυθρόμορφα διακοσμητικά , Ζωγράφος, Βοηθοί στεφανωμένοι από την Αθηνά, και Νίκες είναι φτιαγμένα σε υδρία στην Αθήνα. Τώρα φυλάσσονται σε ιδιωτική συλλογή (κατά προσέγγιση ημερομηνία).


Γεννήσεις

Αλκιβιάδης, Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός (π. 404 π.Χ.)[1]

Θάνατοι

Κίμων, Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός (γ. περ. 510 π.Χ.)
Αλέξανδρος Α΄, βασιλιάς της Μακεδονίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)

Ο Αθηναίος στρατηγός και ναύαρχος Κίμων ο Μιλτιάδου εκστρατεύει με 200 τριήρεις στην Κύπρο προκειμένου να την ελευθερώσει από τους Πέρσες κατακτητές.

* Νίκη των Αθηναίων κατά των Περσών στη Σαλαμίνα της Κύπρου

* πρώτη γραπτή καταγραφή του ρωμαϊκού δικαίου (Δωδεκάδελτος)

◄ | 6ος αιώνας π.Χ. | 5ος αιώνας π.Χ. | 4ος αιώνας π.Χ. | ►

◄◄ | ◄ | 453 π.Χ. | 452 π.Χ. | 451 π.Χ. | 450 π.Χ. | 449 π.Χ. | 448 π.Χ. | 447 π.Χ. | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License