Άνοιξη – Ο αυτοκράτορας Βαλένιος επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη και κινητοποιεί στρατό (40.000 άνδρες). Διορίζει τον Σεβαστιανό, νεοαφιχθέντα από την Ιταλία, αρχιφύλακα για να αναδιοργανώσει τους ρωμαϊκούς στρατούς στη Θράκη.
Φεβρουάριος – Οι Lentienses (μέρος των Alemanni) διασχίζουν τον παγωμένο Ρήνο και κάνουν επιδρομές στην ύπαιθρο. Οδηγούνται πίσω από τη ρωμαϊκή auxilia palatina (Celtae και Petulantes), που υπερασπίζονται τα δυτικά σύνορα.
Μάιος – Μάχη της Αργεντοβαρίας: Ο αυτοκράτορας Γκρατιανός αναγκάζεται να ανακαλέσει τον στρατό που έστειλε στην Ανατολή. Οι Lentienses ηττούνται από τον Mallobaudes κοντά στο Colmar (Γαλλία). Ο Gratian κερδίζει τον τίτλο Alemannicus Maximus.
Γοτθικός Πόλεμος: Ο Βάλενς στέλνει τον Σεμπάστιαν με ένα σώμα επιλεγμένων στρατευμάτων (2.000 άνδρες) στη Θράκη και ανανεώνει τον ανταρτοπόλεμο κατά των Γότθων. Καταδιώκει μικρές ομάδες γοτθικών επιδρομέων γύρω από την Αδριανούπολη.
Ο Fritigern συγκεντρώνει τον στρατό του στο Cabyle (Βουλγαρία). Οι Γότθοι επικεντρώνονται κυρίως στις κοιλάδες των ποταμών νότια των Βαλκανικών βουνών, γύρω από τις πόλεις Beroea, Cabyle και Dibaltum.
Ιούλιος – Ο Frigeridus, Ρωμαίος στρατηγός, οχυρώνει το πέρασμα Succi (Ihtiman) για να εμποδίσει τους «βαρβάρους» να ξεσπάσουν στα βορειοδυτικά (Παννονία).
Ο Gratian ξεκινά από το Lauriacum (Αυστρία) με ένα σώμα ελαφρών οπλισμένων στρατευμάτων. Η δύναμή του είναι αρκετά μικρή για να ταξιδέψει με βάρκα στον Δούναβη. Σταματάει για τέσσερις ημέρες στο Sirmium (Σερβία) υποφέροντας από πυρετό.
Αύγουστος – Ο Γκρατιάν συνεχίζει κάτω από τον Δούναβη προς το «Στρατόπεδο του Άρη» (συνοριακό φρούριο κοντά στη σύγχρονη Νις), όπου χάνει αρκετούς άντρες σε ενέδρα από μια ομάδα Αλανών.
Ο Fritigern χτυπά νότια από την Cabyle, ακολουθώντας τον ποταμό Tundzha προς την Αδριανούπολη, και προσπαθεί να περάσει πίσω από τις γραμμές ανεφοδιασμού προς την Κωνσταντινούπολη.
Η ρωμαϊκή αναγνώριση εντοπίζει τους Γότθους. Ο Βαλένς, ήδη δυτικά της Αδριανούπολης, γυρίζει πίσω και ιδρύει ένα οχυρωμένο στρατόπεδο έξω από την πόλη.
Οι Γότθοι, με τα βαγόνια τους και τις οικογένειές τους ευάλωτες σε επιθέσεις, αποσύρονται πίσω στο βορρά. Οι Ρωμαίοι πρόσκοποι αποτυγχάνουν να εντοπίσουν το ιππικό Greuthungi που αναζητά τροφή πιο πάνω στην κοιλάδα Tundzha.
Ο Fritigern στέλνει έναν χριστιανό ιερέα στο ρωμαϊκό στρατόπεδο με μια προσφορά όρων και μια επιστολή για τον Valens. Οι προτάσεις ειρήνης απορρίπτονται.
9 Αυγούστου – Μάχη της Αδριανούπολης: Ένας μεγάλος ρωμαϊκός στρατός ηττάται από τους Θερβίγγους. Ο Βάλενς σκοτώνεται μαζί με τα δύο τρίτα του στρατού του.
Οι Γότθοι επιτίθενται στην Αδριανούπολη. προσπαθούν να κλιμακώσουν τα τείχη της πόλης με σκάλες αλλά απωθούνται από τους υπερασπιστές, οι οποίοι ρίχνουν κομμάτια τοιχοποιίας.
Οι Γότθοι, υποστηριζόμενοι από τους Ούννους, προχωρούν προς την Κωνσταντινούπολη. Η πρόοδός τους ελέγχεται από τους Σαρακηνούς, στρατολογημένους από αραβικές φυλές που ελέγχουν τις ανατολικές παρυφές της αυτοκρατορίας.
Οκτώβριος – Οι Greuthungi, αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων, χωρίζονται και κινούνται δυτικά στην Παννονία. Ακολουθούμενοι από τις οικογένειές τους, κάνουν επιδρομές σε χωριά και χωράφια.
Μεσοαμερική
Ο Siyaj K'ak' αρχίζει να αντικαθιστά τους βασιλιάδες των Μάγια με συγγενείς του Spearthrower Owl, αυτοκράτορα του Teotihuacan.
Ο Siyaj K'ak' κατακτά τη Waka στις 8 Ιανουαρίου.
Ο Siyaj K'ak' κατακτά το Tikal στις 16 Ιανουαρίου.
Ο Siyaj K'ak' κατακτά το Uaxactun.
Ανά θέμα
Αρχιτεκτονική
Ο Valens ολοκληρώνει το υδραγωγείο της Κωνσταντινούπολης που ξεκίνησε από τον Κωνσταντίνο Α'.
Θρησκεία
Ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός χειροτονείται επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Πάπας Δαμάσος Α' κατηγορείται για μοιχεία αλλά αθωώνεται από τον Γκρατιανό.
Γεννήσεις
Γερμανός της Οσέρ, χριστιανός επίσκοπος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Θάνατοι
9 Αυγούστου
Sebastianus, Ρωμαίος στρατηγός (magister peditum)
Τραϊανός, Ρωμαίος στρατηγός (magister militum)
Valens, Ρωμαίος πρόξενος και αυτοκράτορας (γεν. 328)
Φλάβιος Αρίνθεος, Ρωμαίος πολιτικός και στρατηγός
Τίτος της Βόστρας, χριστιανός επίσκοπος και θεολόγος
◄ | 3ος αιώνας | 4ος αιώνας | 5ος αιώνας | ► ◄◄ | ◄ | 374 | 375 | 376 | 377 | 378 | 379 | 380 | 381 | 382 | ► | ►► |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License