ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα

Ρωμαϊκή Δημοκρατία

Στη μάχη της Ilipa (Alcalá del Río, κοντά στη Σεβίλλη) στην Ισπανία, οι Καρχηδόνιοι στρατηγοί, Mago Barca και Hasdrubal Gisco, ηττούνται από τον Ρωμαίο στρατηγό Publius Cornelius Scipio. Ο Mago υποχωρεί στο Gades (σύγχρονο Cádiz) και στη συνέχεια πλέει για τις Βαλεαρίδες Νήσους.
Ο Ρωμαίος στρατηγός Publius Cornelius Scipio εξασφαλίζει τον Gades, καθιστώντας έτσι τον ρωμαϊκό έλεγχο της Ισπανίας πλήρη. Με την ουσιαστική αποχώρηση των Καρχηδονίων από την Ισπανία, η Ισπανία γίνεται ρωμαϊκή επαρχία.
Η πόλη Italica (βορειοδυτικά της σύγχρονης Σεβίλλης, Ισπανία) ιδρύθηκε από τον Σκιπίωνα ως τόπος εγκατάστασης για τους Ρωμαίους στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη μάχη της Ilipa.
Αφού έδιωξε επιτυχώς τους Καρχηδονίους από την Ισπανία, ο Σκιπίων επιστρέφει θριαμβευτικά στη Ρώμη και εκλέγεται πρόξενος. Στη συνέχεια ετοιμάζεται να μεταφέρει τον πόλεμο στο έδαφος της Καρχηδόνας στη Βόρεια Αφρική.

Καρχηδόνα

Ο Hasdrubal Gisco υποχωρεί στην ακτή και μετά περνά στη Βόρεια Αφρική, όπου δίνει την κόρη του σε γάμο με τον Syphax, βασιλιά της φυλής Numidian Masaesyli, για να επισημοποιήσει τη στρατιωτική τους συμμαχία.
Αφού είναι σύμμαχος της Καρχηδόνας και πολέμησε μαζί τους, ο αρχηγός των Νουμιδών, ο Μασίνισα αλλάζει πλευρά όταν οι Καρχηδόνιοι εκδιώκονται από την Ισπανία και προσφέρεται να βοηθήσει τη Ρώμη. Ο Σύφαξ διώχνει τον αντίπαλό του Μασίνισσα και ισχυρίζεται ότι είναι βασιλιάς της Νουμιδίας. Οι Ρωμαίοι υποστηρίζουν τη διεκδίκηση του Μασινίσα για τον Νουμιδικό θρόνο εναντίον του Συφάξ, του φιλοκαρχηδονίου ηγεμόνα της φυλής των Μασαεσίλι.

Περσία

Ο Αρσάκης Β', βασιλιάς των Πάρθων, χάνει εδάφη σε μάχες με τον Ευθύδημο Α', ηγεμόνα της Βακτρίας.
Ο Αντίοχος Γ' διασχίζει το Hindu Kush στην κοιλάδα της Καμπούλ και ανανεώνει τη φιλία του με τον Ινδό βασιλιά Sophagasenus.

Ελλάδα

Ο πόλεμος μεταξύ Μακεδονίας και Ρώμης συνεχίζεται χωρίς κανένα αποφασιστικό πλεονέκτημα από καμία πλευρά. Το συμφέρον της Ρώμης δεν έγκειται στην κατάκτηση, αλλά στη διατήρηση της Μακεδονίας, των ελληνικών πόλεων-κρατών και των ελληνικών πολιτικών ενώσεων διαρκώς διχασμένων και μη απειλητικών.
Ο Φίλιππο Ε' της Μακεδονίας είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τη ρωμαϊκή αδράνεια. Μετά την λεηλασία του Θερμούμ, του θρησκευτικού και πολιτικού κέντρου της Αιτωλίας, ο Φίλιππος είναι σε θέση να αναγκάσει τους Αιτωλούς να αποδεχτούν μια συνθήκη ειρήνης με βάση τους όρους του.

Κίνα

Ξεκινά μια περίοδος εμφυλίου πολέμου γνωστή ως διαμάχη Τσου-Χαν.
Ο Σιάνγκ Γιου διαιρεί την Κίνα σε μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας γνωστή ως Δεκαοκτώ Βασίλεια, με τον ίδιο να είναι de facto ανώτατος ηγεμόνας ως Ηγεμόνας-Βασιλιάς του Δυτικού Τσου.
Ο Xiang Yu διορίζει τον Huai II του Chu ως αυτοκράτορα Yi της Κίνας, αλλά τον δολοφονεί αργότερα μέσα στο έτος.
Ο Liu Bang, ως νεοδιορισμένος βασιλιάς του Hanzhong, και ο νέος του Αρχιστράτηγος Han Xin, εισβάλλει στο Guanzhong, νικά τον βασιλιά του Yong, Zhang Han, και κατακτά τα εδάφη των Τριών Qins, ξεκινώντας έτσι εχθροπραξίες με τον Xiang Yu.
Ο Liu Bang κάνει το Yueyang πρωτεύουσά του και αρχίζει να επεκτείνει το βασίλειό του στην Κεντρική Πεδιάδα.
Ο Xiang Yu εκστρατεύει ενάντια σε μια εξέγερση στο Qi.[1]
Τα σπαθιά Jian και Dao δημιουργούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (κατά προσέγγιση ημερομηνία).


Θάνατοι

Χρύσιππος, Έλληνας στωικός φιλόσοφος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Χαν Τσενγκ, Κινέζος ηγεμόνας των Δεκαοκτώ Βασιλείων
Han Guang, Κινέζος ηγεμόνας των Δεκαοκτώ Βασιλείων
Σκερδιλαΐδας, Ιλλύριος βασιλιάς του Αρδιαίου Βασιλείου
Yi (ή Huai II), Κινέζος ηγεμόνας του κράτους Chu
Ziying, Κινέζος ηγεμόνας της δυναστείας Τσιν

◄ | 4ος αιώνας π.Χ. | 3ος αιώνας π.Χ. | 2ος αιώνας π.Χ. | ►

◄◄ | ◄ | 209 π.Χ. | 208 π.Χ. | 207 π.Χ. | 206 π.Χ. | 205 π.Χ. | 204 π.Χ. | 203 π.Χ. | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License