Γεγονότα
Ιανουάριος - Ο Εμμανυέλ Ζοζέφ Σιεγές εκδίδει το φυλλάδιο "Τι Είναι Η Τρίτη Τάξη; (Qu'est-ce que le Tiers-État?), με επιρροή στη Γαλλική Επανάσταση.
7 Ιανουαρίου - Πραγματοποιούνται οι πρώτες αμερικανικές προεδρικές εκλογές και οι εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
21 Ιανουαρίου - Τυπώνεται στη Βοστώνη η πρώτη αμερικανική νουβέλα, με τίτλο "The Power of Sympathy: or the Triumph of Nature Founded in Truth".
4 Φεβρουαρίου - Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον εκλέγεται ομόφωνα από το Εκλεκτορικό Κολέγιο ως ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
4 Μαρτίου - Συνέρχεται στη Νέα Υόρκη το πρώτο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.
1 Απριλίου - Συνέρχεται για πρώτη φορά σε απαρτία η Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α.
7 Απριλίου - Ο Σελίμ Γ΄ διαδέχεται τον Αμπντούλ Χαμίτ Α' και γίνεται σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
28 Απριλίου - Ανταρσία του Μπάουντι: Ο Φλέτσερ Κρίστιαν ηγείται ανταρσίας στο πλοίο "Μπάουντι" κατά του πλοιάρχου Γουίλιαμ Μπλάι.
30 Απριλίου - Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται στη Νέα Υόρκη και γίνεται ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
5 Μαΐου - Στη Γαλλία, η Συνέλευση των Τάξεων συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά από 175 χρόνια.
8 Ιουνίου - Ο Τζέιμς Μάντισον προτείνει δώδεκα τροποποιήσεις του αμερικανικού Συντάγματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ).
14 Ιουνίου -Ανταρσία του Μπάουντι: ο Βρετανός πλοίαρχος Γουίλιαμ Μπλάι μαζί με άλλους 18 άνδρες, που εκδιώχθηκαν από το πλοίο "Μπάουντι" μετά την ανταρσία, φτάνουν στο Τιμόρ, έχοντας διανύσει 4.000 μίλια με μια μικρή ανοιχτή βάρκα.
17 Ιουνίου -Στη Γαλλία, αντιπρόσωποι της Γ' τάξης στη Συνέλευση των Τάξεων αυτοανακηρύσσονται σε Εθνική Συνέλευση.
9 Ιουλίου - Στις Βερσαλλίες, η Εθνοσυνέλευση ανασυστήνεται ως Εθνική Συντακτική Συνέλευση και ξεκινά τις προεργασίες για το γαλλικό Σύνταγμα του 1791.
11 Ιουλίου - Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας απολύει τον δημοφιλή υπουργό Ζακ Νεκέρ.
12 Ιουλίου - Ένα οργισμένο παρισινό πλήθος, παρακινούμενο από ομιλία του δημοσιογράφου Καμίγ Ντεμουλέν, διαδηλώνει κατά της απόφασης του βασιλιά να απολύσει τον υπουργό Νεκέρ.
14 Ιουλίου - Γαλλική Επανάσταση: Οι πολίτες του Παρισιού καταλαμβάνουν τη Βαστίλη.
14 Ιουλίου - Ο Αλεξάντερ Μακένζι ολοκληρώνει το ταξίδι του στον μεγάλο ποταμό ελπίζοντας ότι θα τον οδηγούσε στον Ειρηνικό ωκεανό αλλά αποδεικνύεται ότι ρέει προς τον Αρκτικό ωκεανό. Αργότερα ο ποταμός, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα στη Βόρεια Αμερική, ονομάστηκε Μακένζι.
27 Ιουλίου - Ιδρύεται η πρώτη ομοσπονδιακή κρατική υπηρεσία των Η.Π.Α.: το υπουργείο Εξωτερικών (θα μετονομαστεί αργότερα σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ).
4 Αυγούστου - Στη Γαλλία, τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης ορκίζονται να δώσουν τέλος στη φεουδαρχία και να εγκαταλείψουν τα προνόμιά τους.
26 Αυγούστου - Αναγγέλλεται στη Γαλλία από τη Συντακτική Συνέλευση η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη.
28 Αυγούστου - Ο Ουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει ένα νέο δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου, τον Εγκέλαδο.
2 Σεπτεμβρίου - Ιδρύεται το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α.
17 Σεπτεμβρίου - Ο αστρονόμος Ουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει τον Μίμα, έναν δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου.
22 Σεπτεμβρίου - Λαμβάνει χώρα η μάχη του Ρίμνικ, η οποία καθιερώνει τον Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ ως Ρώσο στρατιωτικό διοικητή αφού ο στρατός του νικά τις ανώτερες οθωμανικές δυνάμεις.
25 Σεπτεμβρίου - Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίνει δώδεκα τροποποιήσεις στο Σύνταγμα των Η.Π.Α., μεταξύ των οποίων και οι δέκα που είναι γνωστές ως Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
29 Σεπτεμβρίου - Το Τμήμα Πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί για πρώτη φορά τακτικό στρατό με δύναμη μερικών εκατοντάδων ανδρών.
5 Οκτωβρίου - Γαλλική Επανάσταση: Οι γυναίκες του Παρισιού πραγματοποιούν πορεία ως το Ανάκτορο των Βερσαλλιών για να έρθουν αντιμέτωπες με τον Λουδοβίκο ΙΣΤ' της Γαλλίας σχετικά με την άρνησή του να εκδώσει τα διατάγματα κατάργησης της φεουδαρχίας.
6 Οκτωβρίου - Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας επιστρέφει στο Παρίσι από το Ανάκτορο των Βερσαλλιών.
20 Νοεμβρίου - Το Νιου Τζέρσεϊ γίνεται η πρώτη πολιτεία των Η.Π.Α. που επικυρώνει τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
21 Νοεμβρίου - Η Βόρεια Καρολίνα επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και γίνεται η 12η πολιτεία των Η.Π.Α.
Γεννήσεις
Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1789
16 Μαρτίου - Γκέοργκ Ωμ, Γερμανός φυσικός
21 Αυγούστου - Ωγκυστέν-Λουί Κωσύ, Γάλλος μαθηματικός
15 Σεπτεμβρίου - Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ, Αμερικανός συγγραφέας
Ιμπραήμ Πασάς, βαλής της Αιγύπτου
Βασιλική Κονταξή, Ελληνίδα σύζυγος του Αλή πασά
Γεώργιος Αφθονίδης
Θάνατοι
Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1789
7 Απριλίου - Αμπντούλ Χαμίτ Α΄, Οθωμανός σουλτάνος
22 Ιουλίου - Ζοζέφ Φρανσουά Φουλόν, Γάλλος πολιτικός
◄ | 17ος αιώνας | 18ος αιώνας | 19ος αιώνας | ► ◄◄ | ◄ | 1785 | 1786 | 1787 | 1788 | 1789 | 1790 | 1791 | 1792 | 1793 | ► | ►► |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License